Strona 7 z 13 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 127

Wątek: SNS-Resizer

Coś już napisał Awatar tiroy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pebal Zobacz posta
    Nie rozumiem jednej rzeczy.
    Dlaczego uważasz, że te tekst daty - czasem będzie za duży, czasem za mały do przeczytania?
    Mhm, chyba niezbyt szczęśliwie się wyraziłem. Może przykład:

Chodzi o to, że przy resize do całkiem dużych rozmiarów (powiedzmy powyżej 1200 pikseli) i oglądaniu foty z dopasowaniem do rozmiaru ekranu daty się nie odczyta, bo będzie za mała. Wydaje mi się, że od jakieś rozdzielczości warto zwiększać wielkość fontu.
    Opcja ze zbyt dużym tekstem występowałaby przy resize do małych obrazków, ale wtedy wstawianie daty chyba w ogóle traci sens

Tę opcję widzę jako szczególnie przydatną dla kompletnych fotograficznych laików wykonujących w swojej pracy różnego rodzaju dokumentację techniczną wspieraną fotografią obiektu czy przedmiotu (jak np. agenci ubezpieczeniowi). Oni nie będą wiedzieć, co to jest EXIF i czym go odczytać. Natomiast gdy przyjdzie im wykonać odbitki, to data wykonania zdjęcia jest czasem bardzo istotna i musi być czytelna niezależnie od rozdzielczości zdjęcia.
    40D, chiński grip, Tokina 12-24/4, Tamron 28-75/2.8, 50/1,8, 85/1.8, Speedlite 580EX,
    Capture One 5, GIMP, Machinery

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tiroy Zobacz posta
    Mhm, chyba niezbyt szczęśliwie się wyraziłem. Może przykład...
    Rozumiem o co chodzi, ale w tym wszystkim tkwi jedna niewiadoma, która nie daje mi spokoju.
    Nie wiadomo, czy zdjęcie będzie wyświetlane w swojej natywnej rozdzielczości, czy może będzie musiało zostać przeskalowane w dół do wyświetlenia. W pierwszym przypadku, data będzie czytelna, w drugim nie.
    Trzeba jednak przyjąć, że może być źle i data będzie nieczytelna.

Doszedłem do wniosku, że rozbuduję opcje programu o:
    1. Data wykonania zdjęcia
    a) możliwość określenia wielkości daty,
    b) możliwość określenia koloru daty,
    c) możliwość określenia poziomu przeźroczystości daty,
    d) możliwość określenia położenie daty (rogi zdjęcia, lub środek)
    2. Ramka zdjęcia
    a) możliwość określenia koloru ramki,
    b) możliwość określenia poziomu przeźroczystości ramki

Czy tak będzie ok?

Domyślnie

Na pewno będzie bardziej elastycznie Ale też się interfejs komplikuje. Żeby jakoś z tego wyjść obronną ręką proponuję:
    - ustawić bieżącą ramkę jako default, a jej dalsze opcje ukryć za jakimś małym przyciskiem (może w postaci wielokropku?),
    - podobnie postąpić z datą.
    40D, chiński grip, Tokina 12-24/4, Tamron 28-75/2.8, 50/1,8, 85/1.8, Speedlite 580EX,

Domyślnie

Na pewno będzie bardziej elastycznie Ale też się interfejs komplikuje. Żeby jakoś z tego wyjść obronną ręką proponuję:
    - ustawić bieżącą ramkę jako default, a jej dalsze opcje ukryć za jakimś małym (może w postaci wielokropku?),
    - podobnie postąpić z datą.
    Lekko nie będzie, ale z interfejsem sobie poradzę. Mam już zarys nowego interfejsu z podglądem daty i ramki.

Bardziej martwi mnie, zapis parametrów w nazwie pliku.
    Dla daty mamy:
    - lokalizację [1-9],
    - wielkość [01-99],
    - przeźroczystość [00-FF],
    - kolor (RGB) [00-FF, 00-FF, 00-FF]

Kompletna sparametryzowana data, będzie zajmować 12 znaków:
    ...D9081FFFFF00...

Zastanawiam się, czy aby nie ograniczyć wszystkich parametrów do jednego znaku (przeźroczystość i kolory do 4 bitów). W ten sposób z 12 znaków, zrobiłoby się 6:
    ...D912FF0...

Gdzie domyślna data, zapisana byłaby tak jak do tej pory:
    ...D...

Domyślnie

A ja smażąc się na słońcu wpadłem na take cuś: rozmiar okna programu zmienia się w zależności od tego, które opcje używa się z defaulta, a które się modyfikuje, np.: jeśli ktoś nie wstawia znaku wodnego, to nie ma potrzeby pokazywać mu, gdzie on ma się na zdjęciu pojawić.

Zastanawiam się, czy aby nie ograniczyć wszystkich parametrów do jednego znaku (przeźroczystość i kolory do 4 bitów). W ten sposób z 12 znaków, zrobiłoby się 6:
    ...D912FF0...
    I tu, przy już naprawdę poważnej ilości parametrów programu zaczynam się zastanawiać, czy nie pora rozważyć ich zapisu w rejestrze?
    Ostatnio edytowane przez tiroy ; 25-07-2009 o 16:27 Powód: Automerged Doublepost

Domyślnie

Udostępniłem nową wersję programu.

Zmiany w wersji 1.6.0:
    1. Data wykonania zdjęcia.
    a) dodano możliwość określenia wielkości czcionki daty,
    b) dodano możliwość określenia koloru daty,
    c) dodano możliwość określenia poziomu przeźroczystości daty,
    d) dodano możliwość określenia położenia daty.

2. Ramka zdjęcia.
    a) dodano możliwość określenia koloru ramki,
    b) dodano możliwość określenia poziomu przeźroczystości ramki,

3. Rozbudowano okno konfiguracji. Dodano podgląd daty, ramki i znaku wodnego, na przykładowym zdjęciu.

Pełne uzależnienie Awatar Loome
    Miasto
    Poznan

Domyślnie

ja bym proponował mozliwosc uruchamiania z linii poleceń mozna sobie stworzyc bata, w ktorym tylko sie dopisuje nazwe katalogu i wio, leci przez jakis czas caly katalog
    program swietny
    moznaby dorobic ramke, ktora nie jest czescia zdjecia, a po prostu wokół zdjecia dodajesz po kilkanascie pixeli.
    Ostatnio edytowane przez Loome ; 26-07-2009 o 15:00

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Loome Zobacz posta
    ja bym proponował uruchamiania z linii poleceń mozna sobie stworzyc bata, w ktorym tylko sie dopisuje nazwe katalogu i wio, leci przez jakis czas caly katalog
    program swietny
    moznaby dorobic ramke, ktora nie jest czescia zdjecia, a po prostu wokół zdjecia dodajesz po kilkanascie pixeli.
    Dyć program można uruchamiać z linii poleceń. Masz na myśli, możliwość przekazywania parametrów w linii komend?

Co do ramki. Zastanawiałem się nad tym, ale komplikuje mi to nieco sprawę. Z pewnością nie zrobię tak, jak robi VSO Image Resizer, czyli ramka nie będzie zwiększała wymiarów zdjęcia (VSO zmniejsza zdjęcie do zadanych rozmiarów a następnie dokleja ramkę na zewnątrz). Chciałbym, aby docelowe zdjęcie z ramką posiadało zadane wymiary. Z pewnością dodam taka opcje w któreś z przyszłych wersji programu.

A tak na marginesie.
    Nie wiecie dlaczego w tekstach wklejanych do edytora na forum (cytowanie lub edycja), notorycznie "zjadane" są niektóre wyrazy?

Domyślnie

Zmiany w wersji 1.6.0:
    1. Data wykonania zdjęcia...
    2. Ramka zdjęcia...
    3. Rozbudowano okno konfiguracji. Dodano podgląd daty, ramki i znaku wodnego, na przykładowym zdjęciu...
    Niezły ten podgląd. A czy mógłby dynamicznie skalować wielkość daty, znaku wodnego i szerokość ramki w zależności od wybranego rozmiaru docelowego?

Mała rzecz: "Rozmiar", nie "Rozmair"

Domyślnie

Niezły ten podgląd. A czy mógłby dynamicznie skalować wielkość daty, znaku wodnego i szerokość ramki w zależności od wybranego docelowego?

Mała rzecz: "", nie "Rozmair"
    Myślę, że można dodać opcjonalny podgląd z zachowaniem proporcji. W przyszłym tygodniu postaram się takie coś zrealizować.

Dzięki za zwrócenie uwago na "Rozmair" - poprawiłem.

Strona 7 z 13 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów