Strona 6 z 13 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 127

Wątek: SNS-Resizer

Coś już napisał Awatar tiroy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pebal Zobacz posta
    1. Zmieniłem czcionkę daty.
    2. Wszystkie zdjęcia przechowujące informację o orientacji, są w razie potrzeby obracane.
    Dokładnie o to mi chodziło.
    Wpadłem na kolejny pomysł. Co powiesz na to, żeby rozmiar czcionki daty był dobierany na podstawie rozdzielczości docelowej? Na razie jest stały.
    Podobnie ma się rzecz do odległości od krawędzi obrazka, na razie chyba jest na sztywno w pikselach?
    40D, chiński grip, Tokina 12-24/4, Tamron 28-75/2.8, 50/1,8, 85/1.8, Speedlite 580EX,
    Capture One 5, GIMP, Machinery

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tiroy Zobacz posta
    Wpadłem na kolejny pomysł. Co powiesz na to, żeby rozmiar czcionki daty był dobierany na podstawie docelowej? Na razie jest stały.
    Podobnie ma się rzecz do odległości od krawędzi obrazka, na razie chyba jest na sztywno w pikselach?
    Do tej propozycji, nie jestem przekonany.
    Program jest dedykowany do zmniejszania zdjęć, które mają być wyświetlane na ekranie monitora. Pod tym kątem projektowany był algorytm ostrzenia i dobierane były wszystkie parametry programu.

Czcionkę dla daty chciałbym mieć dobraną w taki sposób, aby w razie potrzeby, dało się datę bez problemów na zdjęciu przeczytać. Przy założeniu, że zdjęcie jest prezentowane na ekranie monitora, data wypisana czcionką o stałej wielkości, powinna być zawsze czytelna.

To jest moja subiektywna opinia i wcale nie musi być słuszna. Jeżeli się z nią nie zgadzacie, to zapraszam do dyskusji.

Bywalec Awatar Reason
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Świetny program !
    Pozdrawiam
    Reason

Zdjęcia

Coś już napisał Awatar smelbo
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Dokładnie o to mi chodziło.
    Wpadłem na kolejny pomysł. Co powiesz na to, żeby rozmiar czcionki daty był dobierany na podstawie rozdzielczości docelowej? Na razie jest stały.
    Już nie kombinujmy. Albo kombinujmy ale na wersji 2.0.0 programu a ten niech pozostanie takim jaki jest.
    C 40D / T 17-50 F2.8 / C 580EX II / C EF 50mm 1.8 II / Jupiter 135mm F3.5 MC

Domyślnie

Zastanawiam się nad dodaniem opcji, zmiany nazw zmniejszanych plików, na kolejne numery.

Rozpatruję przypadek:
    1. Zmniejszam cztery pliki: a.jpg b.jpg, c.jpg, d.jpg
    2. Utworzone zostaną pliki: 000001.jpg, 000002.jpg, 000003.jpg, 000004.jpg
    3. Ponownie zmniejszam pliki: c.jpg, d.jpg

Czy powinny zostać wygenerowane nowe pliki o nazwach 000005.jpg, 000006.jpg, czy może powinny zostać nadpisane pliki 000001.jpg, 000002.jpg?

Jak uważacie, czy przydatna byłaby opcja, zmieniająca nazwy plików zmniejszonych zdjęć, na datę i czas wykonania zdjęcia?

Początki nałogu

Domyślnie

Jak uważacie, czy przydatna byłaby opcja, zmieniająca nazwy plików zmniejszonych zdjęć, na datę i czas wykonania zdjęcia?
    IMHO bardzo przydatna. A myślałeś może o kodowaniu progresywnym, teraz w praniu wyszło mi że tylko takich w galerii używałem ?

Coś już napisał Awatar smelbo
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Zastanawiam się nad dodaniem opcji, zmiany nazw zmniejszanych plików, na kolejne numery.

Rozpatruję przypadek:
    1. Zmniejszam cztery pliki: a.jpg b.jpg, c.jpg, d.jpg
    2. Utworzone zostaną pliki: 000001.jpg, 000002.jpg, 000003.jpg, 000004.jpg
    3. Ponownie zmniejszam pliki: c.jpg, d.jpg

Czy powinny zostać wygenerowane nowe pliki o nazwach 000005.jpg, 000006.jpg, czy może powinny zostać nadpisane pliki 000001.jpg, 000002.jpg?

Myślę, że na kolejne numery (bez nadpisywania).
    Co do daty i czasu to pliky wsadowe mogą mieć takie nazwy i co wtedy? Ewentualnie to tylko jako opcję do zaznaczenia.
    C 40D / T 17-50 F2.8 / C 580EX II / C EF 50mm 1.8 II / Jupiter 135mm F3.5 MC

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tantal Zobacz posta
    A myślałeś może o kodowaniu progresywnym, teraz w praniu wyszło mi że tylko takich w galerii używałem ?
    Sprawdziłem taką możliwość i niestety, nie wiem dlaczego biblioteki Microsoftu, nie chcą uwzględnić takiego kodowania.

Poczytam jeszcze na ten temat w sieci i jak uda mi się rozwiązać ten problem, dodam opcje z możliwością kodowania progresywnego do programu.

Cytat Zamieszczone przez smelbo Zobacz posta
    Myślę, że na kolejne (bez nadpisywania).
    Też mi się wydaje, że ma to największy sens, choć umożliwi dublowanie plików.
    A gdyby dodać do tego podopcję - "Usuń pliki utworzone w poprzednich sesjach", aby w katalogu znalazły się tylko pliki zmniejszone w bieżącej sesji?

Co do daty i czasu to pliki wsadowe mogą mieć takie nazwy i co wtedy? Ewentualnie to tylko jako opcję do zaznaczenia.
    Oczywiście, że tylko jako opcję do zaznaczenia, ale jakie pliki wsadowe masz na myśli?
    Ostatnio edytowane przez Pebal ; 23-07-2009 o 18:29 Powód: Automerged Doublepost

Coś już napisał Awatar tiroy

Domyślnie

Już nie kombinujmy. Albo kombinujmy ale na wersji 2.0.0 programu a ten niech pozostanie takim jaki jest.
    Dlaczego nie? W tej chwili niezależnie jaką rozdzielczość docelową wybierzesz, tekst daty będzie miał stałą wielkość w pikselach. A więc czasem będzie za duży, czasem za mały do przeczytania. Inna rzecz, że implementacja elastycznej wielkości fontu zapewne implikuje odległość od krawędzi obrazku.

Tak czy siak niech autor decyduje, co z tym dalej
    40D, chiński grip, Tokina 12-24/4, Tamron 28-75/2.8, 50/1,8, 85/1.8, Speedlite 580EX,
    Capture One 5, GIMP, Machinery

Domyślnie

Dlaczego nie? W tej chwili niezależnie jaką docelową wybierzesz, tekst daty będzie miał stałą wielkość w . A więc czasem będzie za duży, czasem za mały do przeczytania. Inna rzecz, że implementacja elastycznej wielkości fontu zapewne implikuje odległość od krawędzi obrazku.
    Nie rozumiem jednej rzeczy.
    Dlaczego uważasz, że te tekst daty - czasem będzie za duży, czasem za mały do przeczytania?

Tak czy siak niech autor decyduje, co z tym dalej
    Ja jestem otwarty na propozycje w końcu ten program jest także dla Was.

Strona 6 z 13 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów