40D, chiński grip, Tokina 12-24/4, Tamron 28-75/2.8, 50/1,8, 85/1.8, Speedlite 580EX,
Capture One 5, GIMP, Machinery
Do tej propozycji, nie jestem przekonany.
Program jest dedykowany do zmniejszania zdjęć, które mają być wyświetlane na ekranie monitora. Pod tym kątem projektowany był algorytm ostrzenia i dobierane były wszystkie parametry programu.
Czcionkę dla daty chciałbym mieć dobraną w taki sposób, aby w razie potrzeby, dało się datę bez problemów na zdjęciu przeczytać. Przy założeniu, że zdjęcie jest prezentowane na ekranie monitora, data wypisana czcionką o stałej wielkości, powinna być zawsze czytelna.
To jest moja subiektywna opinia i wcale nie musi być słuszna. Jeżeli się z nią nie zgadzacie, to zapraszam do dyskusji.
Świetny program !![]()
Zastanawiam się nad dodaniem opcji, zmiany nazw zmniejszanych plików, na kolejne numery.
Rozpatruję przypadek:
1. Zmniejszam cztery pliki: a.jpg b.jpg, c.jpg, d.jpg
2. Utworzone zostaną pliki: 000001.jpg, 000002.jpg, 000003.jpg, 000004.jpg
3. Ponownie zmniejszam pliki: c.jpg, d.jpg
Czy powinny zostać wygenerowane nowe pliki o nazwach 000005.jpg, 000006.jpg, czy może powinny zostać nadpisane pliki 000001.jpg, 000002.jpg?
Jak uważacie, czy przydatna byłaby opcja, zmieniająca nazwy plików zmniejszonych zdjęć, na datę i czas wykonania zdjęcia?
Sprawdziłem taką możliwość i niestety, nie wiem dlaczego biblioteki Microsoftu, nie chcą uwzględnić takiego kodowania.
Poczytam jeszcze na ten temat w sieci i jak uda mi się rozwiązać ten problem, dodam opcje z możliwością kodowania progresywnego do programu.
Też mi się wydaje, że ma to największy sens, choć umożliwi dublowanie plików.
A gdyby dodać do tego podopcję - "Usuń pliki utworzone w poprzednich sesjach", aby w katalogu znalazły się tylko pliki zmniejszone w bieżącej sesji?
Oczywiście, że tylko jako opcję do zaznaczenia, ale jakie pliki wsadowe masz na myśli?
Ostatnio edytowane przez Pebal ; 23-07-2009 o 18:29 Powód: Automerged Doublepost
Dlaczego nie? W tej chwili niezależnie jaką rozdzielczość docelową wybierzesz, tekst daty będzie miał stałą wielkość w pikselach. A więc czasem będzie za duży, czasem za mały do przeczytania. Inna rzecz, że implementacja elastycznej wielkości fontu zapewne implikuje odległość od krawędzi obrazku.
Tak czy siak niech autor decyduje, co z tym dalej![]()
40D, chiński grip, Tokina 12-24/4, Tamron 28-75/2.8, 50/1,8, 85/1.8, Speedlite 580EX,
Capture One 5, GIMP, Machinery