Zobacz wyniki ankiety: Proszę oceń przydatność tego wątku.

Głosujących
22. Nie możesz głosować w tej sondzie
Strona 10 z 11 PierwszyPierwszy ... 891011 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 105

Wątek: Profesjonalne studio/atelier step by step

Coś już napisał Awatar M_Kuron
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Jak sądzicie? Alternatywą dla Quantuuma może być polski Sun-Box? Zestawy jakie sobie na szybko poskładałem cenowo wyglądają podobnie. Sun-Box to jednak polski producent, ale niewiele można o nim wyczytać.
    Markoflash jest kolejną opcją. Niewiele droższy od dwóch pozostałych.
    Potrzebuję dwóch lamp o mocy ok. 600ws i dwóch ok. 200/300ws.
    W Sun-Boxie i Quantuum zestaw złoży się za 5000zł, w Markoflash za 6000zł.
    Akcesoria są właściwie identyczne, więc problem stanowią same lampy.
    Dysponuję jeszcze dwiema CY400K z funsportu.
    Co byście polecili?
    5D mkII + 24-70 L + 24 1.4 L + 35 2.0 + 50 1.4 + C 85 1.8 + Sigma 70 macro + 135 L + 580ex
    www.maciejkuron.pl

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Gliwice/Pyskowice

Domyślnie

Witam po dłuższej przerwie, z przyjemnością informuję, że jednak zdecydowałem się na obniżanie pomieszczenia, poprzez wkopanie się do poziomu fundamentów Dzięki temu uzyskałem finalnie ok 45 cm i teraz mam wysokość 2,85 cm. Mam w związku z tym pytanie: jakich firm macie lub możecie polecić systemy sufitowego zawieszania oświetlenia i mocowania teł - chodzi mi o takie automatyczne ze sterownikiem i silnikami a nie łańcuchowe... ja byłem we wspomnianym Ventisie - całkiem porządny sprzęt ale dość drogi, dlatego chciałbym mieć jakąś alternatywę.... czekam na porady i pozdrawiam

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Gliwice/Pyskowice

Domyślnie

Wciąż czekam na porady z powyższego postu, bo chyba temat zaginął w gąszczu innych...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Kupilismy do siebie mocowanie z Funsportu na 4 tle za 650 zl eketryczne , ciezko ocenic jak dlugo to wytrzyma , dziala generalnie bardzo dobrze i nie zaluje. Wiec na pewno pod wzgledem ekonomicznym dobre rozwiazanie , o ile ktos dzien w dzien nie katuje sprzetu i rozwija tel wydaje mi sie dobrym rozwiazaniem.
    no comment...

Początki nałogu Awatar piotrek72t
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

30 m2 wystarczy pod warunkiem ze w prostokącie, sam mam studyjko o tym wymiarze ale w kwadracie i jest za "krótko",co do lamp to przy tej wielkości studia o ile nie zainstalujesz mocowania sufitowego, to już 4 stworzą tłok ( ze względu na statywy, kable itp ).
    Piotr Talarczyk
    1ds III 1d

Pełne uzależnienie Awatar Parteq
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Podepne się tutaj.

Miałem okazję popracować na sprzeciw Elinchroma, dwóch kitach jednocześnie; d-lite 2 i 4. Pozapinane oryginalne kitowe softboxy - mają chyba w okolicach 50x50 czy 60x60.
    Mając takie 4 zawsze można się jakos pobawić w ustawianie.

Ale

No właśnie - jak z waszego doświadczenia wynika?
    Czy taki softbox 40x140 czy 60x120 czy inne podobnie długie/wysokie dają o wiele więcej możliwości? Bo jak wiadomo, lepiej kijaszek pocieniowac niż go później pogrubasic..

Tylko w wyobraźni sobie ustawiam taki soft 90x120 i mysle ze bawiąc się lampa można o wiele fajniej doswietlic modela niż dwoma małymi 50x50. Czy może jednak się mylę? Chętnie poczytam na jakich softboxach pracuje się Wam najwygodniej.
    Ostatnio edytowane przez Parteq ; 18-07-2009 o 06:45

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Parteq Zobacz posta
    Chętnie poczytam na jakich softboxach pracuje się Wam najwygodniej.
    Kwadratowy do portretów z dekoltem/nad dekoltem, zależy od wielkości softboxu i dodległości od modela/modelki .
    Prostokątny do sylwetkowych, z odpowiednim ukierunkowaniem zależy czy orientacja pionowa czy pozioma.
    Czyli: najlepiej mieć oba...

Pełne uzależnienie Awatar Parteq
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

słusznie, najlepiej oba.
    Z innej beczki - czy dwie lampy po 200ws wystarcza do domowego zastosowania?
    Nie studio a raczej domowe portrety - może dodatkowo lampy beda użyte na jakiejś imprezie pod ścianą do jakiegoś portretu. 200ws x2 to nie za mało?
    I jeszcze jedno - pojęcia nie mam o elektryce, ale tak na logikę - jeśli lampa ma 200ws to mogę tam wsadzić żarówkę modelujaca o mocy 250?
    Pojęcia nie mam

Początki nałogu Awatar piotrek72t
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

W przypadku, każdej lampy producent okresla maksymalna moc żarówki modelującej.
    Co do mocy 200 W , spokojnie wystarczy o ile nie planujesz skarajnego przymykania przesłony ( a i wtedy da radę o ile nie jesteś skrajnie przywiązany do iso 100 ).
    Piotr Talarczyk
    1ds III 1d

Pełne uzależnienie Awatar Sergiusz
    Miasto
    mazowiecka wioska

Domyślnie

Trza tam wsadzić taką żarówkę jak producent zaleca. Teraz w Elinchrom można kupić zestaw 200/400 za niewiele ponad 2k. Do takich zastosowań starczy w razie by co to masz i jedną 400Ws.
    Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Strona 10 z 11 PierwszyPierwszy ... 891011 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów