Czyli właśnie tym jednym punktem krzyżowym łapię ostrość i jest ok ?
Możesz jeszcze napisać czym objawiają się ułomności obiektywu
FF i BF ?
a nie łaska tutaj wrzucić?
Patrząc uczciwie na sprawę to dla amatora lepszym rozwiązaniem będzie puszka Nikona. Nikony bezproblemowo pracują z obiektywami Sigmy czy Tamrona. W zakresie zoomów standardowych od 18mm jest naprawdę w czym przebierać jeśli chodzi o Nikkory. Znajdzie się też coś od 16mm. Puszki napchane guzikami, dużo użytecznych funkcji. Niestety nie ma róży bez kolców i Nikon jest cieniutki w zakresie 70-200. Tu Canon rozkłada konkurencję na łopatki bez kompromisów. Nikoniarze ratują się jednak bezproblemowo Tamronem 70-200/2.8 Mnie przy Canonie trzyma właśnie 70-200/4L. Szkoda mi sprzedać to szkło bo jest znakomite optycznie i poręczne. Odpowiednika z dzurą 2.8 nie chce mi się dźwigać. W matrycach Canon przewagi już nie ma. IMHO zupełna lipa że Canon do tej pory nie wypuścił czegoś w rodzaju Nikkora 18-70/3.5-4.5 dobre tanie fajne szkło dla amatorów.
Witam wszystkich!
Również stoję przed wyborem pierwszej lustrzanki i chcę dokonać wyboru pomiedzy canonem 450d i 40d. Mam już dwa obiektywy do canona: canon 24-85 f/3,5-4,5 oraz tamron 70-300 f/4-5,6. Różnica w cenie między 450d a 40d to 700zł. Nie jestem zawodowym fotografem więc od aparatu oczekuje względnej uniwersalności. Aha czy jest sens brać pod uwage w ogole 500d? Z góry dziękuje za pomoc!
najlepiej idz do sklepu i wez do reki zobacz co Ci lepiej lezy w rece - 450d i 40d to zupelnie dwie różne bajki. 40d to solidny, wyważony aparat. Sam nie dawno sprzedałem 400d i powiem szczerze, że przeskok jest ogromny. ISO, AF, ergonomia to po prostu inna bajka. 450d to małpka ale powiem szczerze, że na początek do nauki to bardzo solidny aparat.
powodzenia przy wyborze:-)
3voQ
Canon EOS 5D mk II + 5D + 500D+ sLoiki 16-400 [1.4-2.8]+ balast
----------------------------------------------------------------
Fotografia ślubna Łódź - zdjęcia ślubne, chrzest, komunia
A czy w takim razie 40d nie jest zbyt zaawansowany jako aparat do nauki? Miałem w ręku 450d i może jest odrobine za mały,z 40d styczności nie miałem(zrobiłem kilka zdjęc 30d,on chyba gabarytowo jest podobny).