Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 53

Wątek: Canon 600/4 L

Bywalec Awatar sfw
    Miasto
    Mińsk Maz.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon Zobacz posta
    A to jest insza inszość. Ostatnio próbowałem sobie podpiąć do 500 jednocześnie TCx2 i x1.4 (odpowiednio solidnie zamocowane). Tu rzeczywiście IS wyraźnie pogarszał stabilność obrazu, po jego włączeniu, na maksymalnym podglądzie (LV) zaczynało to tak jakby "pływać".
    Podobne zjawisko choć nie zawsze występuje u mnie na 300/4 L IS USM przy stakowaniu x1,4 i x2. Z zadowoleniem jednak stwierdziłem, że da się tym robić zdjęcia i na 1D jeszcze AF na centralnym spoko działa nawet w Servo!

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sfw Zobacz posta
    Z zadowoleniem jednak stwierdziłem, że da się tym robić zdjęcia i na 1D jeszcze AF na centralnym spoko działa nawet w Servo!
    O, a ja właśnie z AF mam problem Ten TCx2 kupiłem tak trochę przypadkiem w bundlu z 300/2.8IS i nastawiałem się na używanie go z 500IS. Ale... co bym nie robił, to aparat (1Dmk3/1Dmk2N) ostrzyć w tej kombinacji nie chce

Wszystko z osobna działa super - 300x2, 70-200/2.8x2, 500, 500x1.4, we wszystkich kombinacjach z body. Jeśli jednak podepnę 500x2, to zaczyna się takie nerwowe latanie focusem w tył/przód, nawet w idealnym świetle (1/1000s @ISO100), a co ciekawe, body konwertera wtedy - i tylko wtedy - nie widzi (dalej pokazuje f/4). Jakieś pomysły? :-( Zaklejać?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    A czemu tak personalnie do mnie?
    Parę osób używających/posiadających/macających to szkło nie zgadza się z Twoją opinią a Ty się upierasz i jeszcze personalne robisz. Nie przystoi mi nie zgadzać się z Twoją opinią? Wybacz... ale spodziewałem się po Tobie innego toku rozumowania .
    Na szczęście każdy z czytających opinie swój rozum ma i oceni po swojemu na podstawie zaprezentowanych opinii czy da się tym szkłem cały dzień wymachiwać...
    Z prostej przyczyny Każdy ma prawo do własnego zdania – Ty oczywiście także. Jeśli jednak ktoś podważa czyjąś wiarygodność wypowiedzi wytykając mu brak danego modelu w stopce (zresztą samemu też go nie mając w swojej), to uważam to za nie fair play.
    Po prostu biorąc pod uwagę Twoją pozycję na forum; liczbę postów; staż; doświadczenie i etc, to już od kogoś takiego jak Ty należy „troszkę” wymagać.
    Pomijam już fakt, że przyłączanie się do uszczypliwych postów innych osób (# 29 i 30) Tobie też nie przystoi. I z tego też powodu nastąpiła moja personalna w Twoim kierunku – mam nadzieję, ze nie masz mi jej za złe
    Tak się składa, że miałem okazję pomacać to szkło i stąd wyraziłem swoją opinię – a że jestem amatorem, to moje zdanie i odczucia mogą być skrajnie inne niż u profesjonalisty - co nie znaczy jednak, że nie mogę wyrazić tutaj swoich subiektywnych ocen. Oczywiście zdania (oceny) innych osób bardzo sobie cenię i m.in. dzięki nim bardzo poszerzyły się moje horyzonty myślowe w kwestii fotograficznej.
    Zgadzam się z Tobą - całodzienne wymachiwanie tym szkłem może być rzeczywiście „lekko” męczące – ja miałem na myśli pojedyncze strzały a wtedy i minutkę spokojnie wytrzyma się to szkło (w każdym razie u mnie tak było).
    Reasumując uważam, że w "naszym przypadku" nie wchodzi tutaj w grę pkt 3 zasad porządkowych regulaminu forum – sądzę, że z Twojej strony nastąpił po prostu mały „błąd w sztuce” i stąd też moja reakcja.
    Nic już za to nie mogę, że Ciebie tutaj polubiłem (piszę jak najbardziej poważnie ) i Twoje moderatorskie dobro leży mi na sercu. Pozdrawiam.
    Ostatnio edytowane przez Jago ; 07-07-2009 o 23:47
    C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Początki nałogu Awatar krzychoo

Domyślnie

Wszystko z osobna działa super - 300x2, 70-200/2.8x2, 500, 500x1.4, we wszystkich kombinacjach z body. Jeśli jednak podepnę 500x2, to zaczyna się takie nerwowe latanie focusem w tył/przód, nawet w idealnym świetle (1/1000s @ISO100), a co ciekawe, body konwertera wtedy - i tylko wtedy - nie widzi (dalej pokazuje f/4). Jakieś pomysły? :-( Zaklejać?
    No jestem zaskoczony, nawet z ciemnymi szklami typu 400/5.6 aparat poprawnie przelicza przyslone po podpieciu tc... A mozesz wyrazic swoje zdanie na temat jakosci zdjec kompilacji 500 z 2tc? Bo przyznam, ze jest ona jednym z nielicznych argumentow zmiany 300/2.8IS z kompletem konwerterow na 500/4IS. Czy 300/2.8+2tc rozni od 500/4+1.4tc tylko nieco mniejsza ogniskowa i mniej plytsza glebia ostrosci? Czy tez cos wiecej? Nie mialem mozliwosci zbyt dlugo uzywac 500tki a tym bardziej obiektywnie porownac do 300tki, wiec pytam uzytkownikow obu szkiel. Przyznam ze 300/2.8 bardzo przypadla mi do gustu, choc kupilem ja z braku dostepnosci 500tki; teraz kiedy sa mozliwosci wymiany waham sie bo zastanawiam sie nad jej sensem. Z gory dziekuje za podpowiedzi.
    Ostatnio edytowane przez krzychoo ; 07-07-2009 o 23:43
    Fotografia dzikiej przyrody GALERIA CB

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

mam czasami podobnie z Sigma 120-300 i konwerterem Kenko 1.4, jak najpierw podlacze konwerter do body a potem obiektyw to czasami nie wykrywa konwertera i pokazuje swiatlo 2.8 a autofocus wariuje, skacze w ta i w ta strone az w koncu ustawi ostrosc ale trwa to bardzo dluzo
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jago Zobacz posta
    Jeśli jednak ktoś podważa czyjąś wiarygodność wypowiedzi wytykając mu brak danego modelu w stopce (zresztą samemu też go nie mając w swojej), to uważam to za nie fair play.
    A ja wcale nie uważam tego za nie fair. Nie lubię opinii wyssanych z palca, gdybań nie podpartych faktami czy solidnym doświadczeniem. Szczególnie bolesne jest to w wątkach gdybaniowych - gdy np ludzie już psy wieszali na 5DMkII nie mając go nigdy w rękach. To jest bardziej nie fair - przedstawianie swojej opinii nie mając prawie żadnego uzasadnienia dla niej. Ja nie gdybam na temat sprzętu którego nie posiadam lub przez jakiś czas nie używałem a już tym bardziej nie wykłócam się, że mam rację mając posiadaczy danego sprzętu przeciw sobie .

A co do argumentów że mi coś nie wypada to wybacz... ale są ani na miejscu ani adekwatne do sytuacji - nie Tobie oceniać co mi wolno pisać, więc nie tędy droga w argumentacji.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Pomijam już fakt, że przyłączanie się do uszczypliwych postów innych osób (# 29 i 30) Tobie też nie przystoi.
    wybacz, ale widzac tam złosliwosci i uszczypliwosci jestes lekko przewrazliwiony.. ten komentarz nie uderzal ani w Ciebie, ani nie mial nawet byc uszczypliwy.. ot, zwykly zarcik ale jesli tak go odebrales to wiedz, ze nie bylo to moja intencja..

a jesli juz mowimy o zlosliwosciach to miej troche wiecej samokrytyki kolego.. tylko dla przypomnienia:

Z całym szacunkiem dla Ciebie, ale za nim coś napiszesz, to szybciej pomyśl - z 6-cioma w ręce może mieć kłopot przedszkolak, ale nie dorosły facet
    do tego jak sam przyznales twoja opinie opiera sie na:

Tak się składa, że miałem okazję pomacać to szkło i stąd wyraziłem swoją opinię...
    zaraz potem dodajesz:

a że jestem amatorem, to moje zdanie i odczucia mogą być skrajnie inne niż u profesjonalisty - co nie znaczy jednak, że nie mogę wyrazić tutaj swoich subiektywnych ocen.
    co rowniez nie znaczy, ze ktos moze uznac twoje subiektywne oceny za bledne i zwrocic Ci na to uwage.. Ty sie wtedy obruszasz i robisz z siebie ofiare "beldu moderatora", jednoczesnie odgryzajac sie na prawo i lewo.. nieladnie

i kontunujac, w koncu popelniles kolejna (MZ) niedorzecznosc:

całodzienne wymachiwanie tym szkłem może być rzeczywiście „lekko” męczące – ja miałem na myśli pojedyncze strzały..
    konia z rzedem temu kto kupuje supertele by zrobic "pojedyncze strzaly".. to nie jest obiektyw na rodzinne wycieczki ktory chowa sie do plecaka/torby i idzie dalej ;-)

sądzę, że z Twojej strony nastąpił po prostu mały „błąd w sztuce” i stąd też moja reakcja.
    wroc prosze do poczatku mojego postu, przeczytaj jeszcze raz swoje stwierdzenia i przemysl kto popelnil "blad w sztuce" :-)

milego dnia

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubak82 Zobacz posta
    .........milego dnia
    Dziękuje i życzę tego samego Wybacz, ale z mojej strony EOT. Pzdr.

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    .......A co do argumentów że mi coś nie wypada to wybacz... ale są ani na miejscu ani adekwatne do sytuacji - nie Tobie oceniać co mi wolno pisać, więc nie tędy droga w argumentacji.
    W każdym razie ja (jak i inni forumowicze) będziemy oceniać to, co Ty (a także inni moderatorzy) piszesz czy się to Tobie podoba czy też nie. Szkoda jednak, że nie przyjmujesz do wiadomości pewnych drobnych uwag (czynionych oczywiście w sposób niezłośliwy) - rodzą się wtedy np przedwcześnie zamykane wątki (które w sumie nigdy nie powinny powstawać). Sądzę, że zróbmy EOT, gdyż innych forumowiczów (zainteresowanych 600/4 L) nasza dyskusja może już nużyć. Pzdr.
    Ostatnio edytowane przez Jago ; 08-07-2009 o 11:09 Powód: Automerged Doublepost
    C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

W każdym razie ja (jak i inni forumowicze) będziemy oceniać to, co Ty (a także inni moderatorzy) piszesz czy się to Tobie podoba czy też nie. Szkoda jednak, że nie przyjmujesz do wiadomości pewnych drobnych uwag
    Popatrz... a jak Twoja wypowiedź została oceniona (przeze mnie i nie tylko) to jak zareagowałeś?
    Poprawianie świata najlepiej zacząć od siebie . I tym miłym akcentem EOT.

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krzychoo Zobacz posta
    A mozesz wyrazic swoje zdanie na temat jakosci zdjec kompilacji 500 z 2tc?
    Nie mogę, bo nie działa Pobawiłem się chwilę 500x2x1.4 celując w księżyc, ale nic co by było sens pokazywać.

Edit: czy ktoś może posprzątać te śmieci powyżej?

Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów