Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Wątek: 300D nie ostrzy - WTF?

Dopiero zaczyna

Domyślnie 300D nie ostrzy - WTF?

robię zdjęcie i jest wszystko ok, nagle chce zrobić następne - nie ostrzy...
    sprawdziłem na 3 obiektywach i wszędzie ten sam problem - czyli coś z body
    ktoś ma pomysł?
    EOS 300D + KIT + Sigma 70-300 APO Macro Super II i EF 50 f/1.8 II

Dopiero zaczyna Awatar damian.j.

Domyślnie

masz gripa to sprawdź czy ostrzy na przycisku na gripie, nie masz gripa sprawdź czy ostrzy na wężyku spustowym, nie masz wężyka kup minijacka stereo i zewrzyj któryś kanał z masą (jeden wyzwala drugi, robi ostrość), jeśli okaże się że ostrość jest łapana na wymienionych a nie na klasycznym spuście to problem leży właśnie tam, miałem to samo na szczęście aparat był jeszcze na gwarancji, na żytniej powiedzieli mi ze spust porostu się zużył i go wymienili, swoją droga konstrukcja spustu jest bardzo dziwna i pozycja "do połowy" to zwarcie dwóch blaszek a do końca to dopiero jakiś switch, w ogóle wciskając spust do końca aparat powinien najpierw jednak poszukać ostrości potem zrobić zdjęcie (mimo nie działania przycisku w stanie "do połowy") jeśli nie będzie chciał robić ostrości ma wszystkich przyciskach to coś jest nie tak z układem AF w aparacie
    pozdrówka
    Pozdrawiam serdecznie z Ćwiklic 49.97°N, 18.98°E
    i zapraszam gorąco na:
    djfoto.up.pl - moja galeria
    www.kalendarium.up.pl - Kalendarium Astronomiczno Fizyczne
    www.altair.up.pl - Pszczyński Klub Astronomiczny ALTAIR

Dopiero zaczyna

Domyślnie

no to lipa, z wężyka nie ostrzy
    czyli coś z układem AF, zna ktoś przybliżony koszt i czas naprawy?
    EOS 300D + KIT + Sigma 70-300 APO Macro Super II i EF 50 f/1.8 II

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez korbusiatko Zobacz posta
    robię zdjęcie i jest wszystko ok, nagle chce zrobić następne - nie ostrzy...
    sprawdziłem na 3 obiektywach i wszędzie ten sam problem - czyli coś z body
    ktoś ma pomysł?
    Miałem to samo. Odkręć obiektyw, poruszaj lustrem i zobacz czy mniejsze lusterko (te które kieruje światło do czujników Auto Focusa) ustawia się prawidłowo.
    U mnie urwał się plastikowy zawias do tego mniejszego lusterka. Naprawiłem sam (zrobiłem zawias ze spinacza i wkleiłem na super glue, już rok działa bez zarzutu 8) Opis naprawy jest w sieci. Kiedyś jeden koleś naprawiał to za 200 zł.
    Pozdrawiam

Uprawnienia umieszczania postów