Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Wątek: 40D - oryginalny grip - wskazania baterii

Uzależniony Awatar iREM
    Miasto
    Gdansk, Poland, Europe, Earth

Domyślnie 40D - oryginalny grip - wskazania baterii

Mam od kilku dni dziwny objaw - wkładam naładowaną baterię do gripa i po krótkim czasie aparat wskazuje, że nie jest pełna. Wyjmuję ją z gripa, odłączam go, wkładam w samo body i jest pełna. Znowu wyciągam, podpinam grip i znowu pokazuje że nie jest pełna. O co tu chodzi?
    Grip oryginalny, baterie też. Spotkaliście się z czymś takim?
    Wszystko można zrobić lepiej.
    www.irem.pl | 500px | foty.irem.pl

Bywalec

Domyślnie

wszystkie styki w gripie czyste?

Uzależniony Awatar iREM
    Miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Greg S Zobacz posta
    wszystkie styki w gripie czyste?
    Cholera tylko raz go założyłem i nie ruszałem, dopiero teraz, jak mi się stan baterii nie zgadzał. A co mogły zaśniedzieć i myślisz żeby je napoić spirytem?

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

A ja bym to olał...
    Wiem że na dwóch bateriach (zamiennikach) w gripie w 40D robię co najmniej 1000-1200 zdjęć, na 'migającej' baterii zrobię około 100 zdjęć. Do tego zawsze mam przy sobie w pełni naładowaną zapasową parę.
    To wystarczy by olać wskazania aparatu, bo one nigdy nie są dokładne i nie ma co im ufać ani się nimi przejmować.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

ja w moim starym 350D mam podobnie, czasami nawet gorzej, aparat na swierzo naladowanej baterii potrafii sie wylaczyc, po jej wyciagnieciu i ponownym wlozeniu pokazuje pelne naladowanie i mozna dluugo robic zdjecia

moze pomoglo by kilkukrotne sformowanie akumulatora ale niestety ladowarki Canona nie posiadaja tej funkcji (oprocz paru wyjatkow)
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez iREM Zobacz posta
    Mam od kilku dni dziwny objaw - wkładam naładowaną do gripa i po krótkim czasie aparat wskazuje, że nie jest pełna. Wyjmuję ją z gripa, odłączam go, wkładam w samo body i jest pełna. Znowu wyciągam, podpinam grip i znowu pokazuje że nie jest pełna. O co tu chodzi?
    Grip oryginalny, też. Spotkaliście się z czymś takim?
    Mam czasami to samo, ja używam 2 baterii.
    Spróbuj zmienić na inną komorę lub włóż jedną baterię. Nic nie zaśniedziało. Grip prawdopodobnie, nie resetuje się i podaję do aparatu stary stan baterii.

Uzależniony Awatar iREM
    Miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    A ja bym to olał...
    Wiem że na dwóch (zamiennikach) w gripie w 40D robię co najmniej 1000-1200 zdjęć, na 'migającej' zrobię około 100 zdjęć. Do tego zawsze mam przy sobie w pełni naładowaną zapasową parę.
    To wystarczy by olać wskazania aparatu, bo one nigdy nie są i nie ma co im ufać ani się nimi przejmować.
    Też o tym myślałem. Tylko żeby mieć minimalną kontrolę, trzeba by posługiwać się jedną baterią, a drugą mieć w pogotowiu. Rozumiem, że przy dwóch bateriach w gripie też macie ten problem? Bardzo rzadko wsadzam dwie baterie, raczej kolejno.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Bananas Zobacz posta
    Mam czasami to samo, ja używam 2 .
    Spróbuj zmienić na inną komorę lub włóż jedną . Nic nie zaśniedziało. Grip prawdopodobnie, nie resetuje się i podaję do aparatu stary stan baterii.
    Ciekawe, nie resetuje się, to on ma jakąś pamięć? :-) No właśnie dwóch baterii rzadko używam, wolę mieć zawsze pełną w zapasie.
    Ostatnio edytowane przez iREM ; 30-06-2009 o 07:48 Powód: Automerged Doublepost

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Też o tym myślałem. Tylko żeby mieć minimalną kontrolę, trzeba by posługiwać się jedną baterią, a drugą mieć w pogotowiu. Rozumiem, że przy dwóch bateriach w gripie też macie ten problem? Bardzo rzadko wsadzam dwie baterie, raczej kolejno.
    Jaką kontrolę? Nad czym? Kontrolę masz wtedy kiedy wiesz ile zdjęć zrobisz na danym komplecie baterii i tyle. Ja mam 4 komplety, w sumie 8 baterii, jeden oryginal 7 zamienników, zmieniam je kiedy zaczyna mi migać i z głowy. Jakiej więcej kontroli potrzebujesz?
    Ja nie mam żadnego problemu z gripem bo już od czasów 10D nauczyłem się że wskaźnik poziomu baterii robi co chce, pokazuje co chce, niezależnie jakiej jakości i ile sztuk baterii mamy czy to w gripie czy w samym aparacie bez gripa. Nie ma co walczyć o jakąkolwiek kontrolę nad tym, bo o wiele większy spokój da Ci wiedza z doświadczenia - ile zdjęć zrobisz na komplecie baterii w danych warunkach plus zapasowe baterie, niż próba okiełznania mocno niedokładnego wskaźnika.

Zamienniki są obecnie naprawdę tanie... nie wiem co to za argument "rzadko wsadzam dwie baterie, wolę mieć jedną w zapasie" - wsadź dwie i dokup kolejne dwie na zapas .

Uzależniony Awatar iREM
    Miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Zamienniki są obecnie naprawdę tanie... nie wiem co to za argument "rzadko wsadzam dwie baterie, wolę mieć jedną w zapasie" - wsadź dwie i dokup kolejne dwie na zapas .
    W sumie masz rację, kupię dwa zamienniki i pozamiatane.
    Ale zdziwiło mnie nie to, że wskazania były niedokładne, tylko, że świeża bateria pokazywana przez grip jako migająca, a po włożeniu do puszki bez gripa była full.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ale zdziwiło mnie nie to, że wskazania były niedokładne, tylko, że świeża bateria pokazywana przez grip jako migająca, a po włożeniu do puszki bez gripa była full.
    Ja mam coś podobnego ale innego - baterie, które grip pokazuje jako rozładowane (miganie a potem wyłączenie aparatu), wsadzone pojedynczo do samej puszki bez gripa jeszcze chwilę pociągną - jakies kilkanaście zdjęć na każdej.
    Tak więc wiem że jeśli nie mam zapasowych baterii przy sobie to po rozładowaniu pary w gripie, odkręcam gripa i wsadzam je pojedynczo mając jeszcze rezerwę na jakieś 30 zdjęć...

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów