Nie musi być dokładnie w Katowicach. Może być w miastach ościennych (w najgorszym wypadku nawet w Sosnowcu - piszę tak, bo teraz tam na 5 lat dają ;/).
Mam 2 fotografa i on nie ma tego kursu i na ślub w sierpniu nie może iść... trzeba do tego czasu ten kurs gdzieś załatwić... tylko gdzie?
Wiem, że nic nie wiem :/
5D mkII, 20D, C17-40/4L, C24-105/4L, C70-200/4L, C50/1.4, 580EX, 580EXII, A70+WP-DC700
Szczecin:
Kurs planowany dopiero na wrzesień,październik niestety
Planowane są spotkania w 2 soboty, teoria, oraz spotkania z ludźmi zajmującymi się foto-video, może coś jeszcze.
Opłata to ok 100 więc z tym może być różnie.
Wydawane zalaminowane zaświadczenie ważne 2 lata, jeśli nic się nie zmieni i nie będzie rażących skarg na fotografa po tym okresie przedłużane bezterminowo.
Tyle udało mi się dziś usłyszeć od księdza organizującego owe kursy.
Aha co ciekawe! Zaświadczenia są ważne na terenie archidiecezji w której zostały wydane, ale jak do tej pory są honorowane w innych archidiecezjach. Pytanie czy im się to nie odwidzi, bo to było by delikatnie mówiąc chore...
Ostatnio edytowane przez xsardas ; 24-06-2009 o 14:57
Jeżeli by tak nie było to doszło by do paradoksu polegającego na tym, iż osoba chcąca w miarę swobodnie fotografować śluby na terenie całego kraju musiała by posiadać 14 zaświadczeń (o ile dobrze pamiętam to tyle jest archidiecezji). Obrzędy w całej Polsce odprawiane są według jednego "schematu" (oczywiście mogą wystąpić pewne różnice, jednakże zazwyczaj dotyczą one szczegółów), tak więc osobiście nie bardzo widzę sens we wprowadzaniu takiej "regionalności".
Ostatnio edytowane przez axk ; 24-06-2009 o 17:52
EOS + Speedlite
Ja tam tylko mówię co usłyszałem od osoby która się tym zajmuje w Szczecinie. I powiem że lekko mnie to zdziwiło.
A ode mnie na 10 ślubów jak na razie tylko na jednym wołali dokumentu.
A ja od tej samej osoby usłyszałem że kursy odbyte w kuriach Koszalińskiej oraz Zielonogórskiej u nas w Szczecinie będą honorowane więc o czym już tu pisałem, odbyłem kurs w kurii Koszalińskiej i gorąco go polecam ze względu na to iż trwał 1,5 godziny i kosztował 70 zł. Również nie wydaje mi się żeby trzeba kilkanaście kursów odbywać bo każdy i tak jest opracowywany w oparciu o te same wytyczne Episkopatu Polski.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Podział...kiego_w_Polsce
dokladnie o tym samym pomyslalem jak dostalem ID z tekstem
Zaświadcza się o ukończeniu Kursu Pastoralno-Liturgicznego dla operatorów audiowizualnych i uprawnia do rejestracji uroczystości religijnych w kościołach diecezji radomskiej