Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy ... 34567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 61

Wątek: [MatusP] Architektura

Początki nałogu Awatar DonBolano
    Miasto
    Ostrów Wielkopolski

Domyślnie

Potężnego kompa musisz miec do takich fotek

A do nieprzeleania nieba wystarczy dzialanie na warstwach i maskach Nie trzeba od razu HDR'a robic Chociaz ciekawie wyglada to zejscie na dworcu, chociaz chyba nie jest centralnie.. - albo mam tylko takie wrażenie.
    Na świat spoglądam przez armatę...

Początki nałogu Awatar x-mac
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Ech, to będzie już z założenia OT..., choć będę walczyć, żeby się utrzymał w ryzach poprawności tematycznej:wink:
    Cytat Zamieszczone przez MatusP Zobacz posta
    Oczywiście, że nie musi. Tak jak napisałeś: jest to moja wizja i mnie osobiście chciało się tyle nad tym zdjęciem pracować. Nie, żeby proces obróbki był jakoś specjalnie przyjemy, ale...
    Krągłości i mała liczba kątów prostych to również element mojej wizji (nie, nie narkotycznej ) i mniej więcej tak wyobrażałem sobie to zdjęcie, jeszcze zanim dotarłem na dworzec.
    I ja to doceniam, natomiast proponowałem zrównoważyć pracowitość w obróbce z cierpliwością przy kadrowaniu ("nie chciało się czekać...", itp.). Jakby jeszcze ta pracowitość została wprzęgnięta w dobór tematu zdjęcia (o czym wspominał Slider - np. panorama Gdańska) to mogłoby powstać coś naprawdę wartego uwagi, czego szczerze Ci życzę!
    A co właściwe miałeś na myśli mówiąc "pracowity, ale niecierpliwy"?
    j.w. - "naciśnięcie spustu"
    Pomijając fakt, że przeczysz sam sobie (wczesniej napisałeś, że jestem leniwy), to po czym poznajesz, że brak mi cierpliwości? Chodzi tylko o to, że nie chciało mi się czekać na wyniki konkursu? Czy ma to ścisły związek ze zdjęciem, a ściślej, z jego formą?
    Masz na myśli to?:
    Młody, gniewny i do tego leniwy?
    To się nazywa hipoteza, którą postawiłem po Twoich zacytowanych wypowiedziach - jednakże po przeprowadzeniu dowodu na podstawie zamieszczonych zdjęć, sam ją zweryfikowałem. Problem, moim zdaniem, leży gdzieś indziej - niewykorzystanie potencjału, jaki drzemie w Twojej pracowitości do realizacji czegoś większej wagi niż przeciętny dworzec, jakich wiele.
    Powtórzę się: cierpliwości to nigdy za wiele, szczególnie że architektura to nie street czy reportaż i nigdzie nie pobiegnie, a warto zadbać o kontekst i usunięcie zbędnych przeszkód ruchomych w kadrze (jak w przypadku radiowozu na peronie). Powodzenia!
    marcin
    forma wynika z funkcji (ls) - mniej znaczy więcej (mvdr) - ornament to zbrodnia (al)

szukaj: 1 2 3

Początki nałogu
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

DonBolano - komp ma dwa i pół roku, a przez ten czas tylko 1gb ramu dołożyłem. Athlon64 3000+, 2GB, Radek x1600pro. Sekret leży nie po stronie kompa, lecz czasu sklejania - 3,5 dla każdej ekspozycji, czyli prawie 11h sklejania.
    Poza tym - działanie na warstwach i maskach i łączenie w ten sposób kilku ekspozycji (względnie fragmentów zdjęć, bo o to w tym chodzi) też jest HDRem. Nie tylko Photomatix.
    I nie napisałeś, co o zdjęciu sądzisz

x-mac - panoram Gdańska jest milion pięćset zapewne, a ile widziałeś panoram dworców? Jak już wcześniej napisałem - lubię fotografować rzeczy zwyczajne w niezwyczajny sposób.
    I z cierpliwością masz rację - ale na zdjęciu nr 1., jak już napisałem, było zimno i naprawdę nie chciało mi się tam sterczeć. Niedługo być może powtórzę to ujęcie.

Początki nałogu Awatar DonBolano
    Miasto
    Ostrów Wielkopolski

Domyślnie

Oj. Juz naprawiam swoj blad:

Mam wrazenie, ze mogloby sie lepiej prezentowac, gdyby bylo w B/W i moze gdybys kadr skupil na czyms charakterycznym. Jak juz pisalem, zdaje mi sie, ze nie jest do konca centralnie - co by w takim zdjeciu wg mnie pasowalo.
    No ale fotka ciekawa bardzo
    Na świat spoglądam przez armatę...

Początki nałogu
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Centralne jest, zakrzywienie ścian może nie jest symetryczne w 100%, ale na to już nie miałem wpływu. Ale jest centralnie. W BW próbowałem, ale zdecydowanie wolę kolor. To samo miejsce, ale w BW i znacznie wężej, jest na zdjęciu 3. w tym wątku.

Początki nałogu
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Galeria Bałtycka

Już od dawna planowałem pójść tam na zdjęcia, no i stało się. Niestety, okazało się, że mają tam zakaz fotografowania i nie udało mi się zrobić dokładnie tylu i dokładnie takich fotek, jak bym chciał. Ale co zrobiłem, to moje.

10.

11.Szkoda, że nie dane mi było użyć w tym momencie statywu...

12. Pomiot Photomatiksa i Photoshopa, zeswatał PTGui.

Początki nałogu
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Może ktoś by coś napisał?

Początki nałogu Awatar x-mac
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Niestety, okazało się, że mają tam zakaz fotografowania i nie udało mi się zrobić dokładnie tylu i dokładnie takich fotek, jak bym chciał. Ale co zrobiłem, to moje.
    No, niestety - nie wiem czym te zakazy są umotywowane, pewnie "terroryzmem" - nawet żonie nie można zrobić fotki w wielu galeriach, a czadoru nie nosi
    12. Pomiot Photomatiksa i Photoshopa, zeswatał PTGui.
    Fajna grafika, wygląda jak wykonane ołówkiem. Reszta poprawne, lecz nieco bez wyrazu.
    Może ktoś by coś napisał?
    A co zalecałem (końcówka)?... Ja wiem, że ochrona ganiała, ale to nie powód by przy architekturze się spieszyć Na wernisażach nikt się nie wyrywa z ocenami, publika tylko chodzi z mądrymi minami kontemplując prace uznanych mistrzów architektury
    marcin
    forma wynika z funkcji (ls) - mniej znaczy więcej (mvdr) - ornament to zbrodnia (al)

szukaj: 1 2 3

Pełne uzależnienie Awatar Sergiusz
    Miasto
    mazowiecka wioska

Domyślnie

W większości przypadków Galerie to teren prywatny a zakaz to zakaz. Jak ktoś sobie nie życzy to należy to uszanować i tyle. A zawsze można zwrócić się do stosownych władz w tym przypadku do dyrekcji Galerii i pewnie z pozwoleniem nie byłoby problemu. Aby było prościej w Warszawie pozwolenie dostaje nie fotograf a aparat.
    Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Początki nałogu
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Okazało się, że w kolorze też mi się podoba.

13.

Wersja 800x800 z mniejszą kompresją <--- LINK

Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy ... 34567 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów