Strona 5 z 23 PierwszyPierwszy ... 3456715 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 226

Wątek: Grip BG-E6 parę pytań o oryginał i nieoryginał

Bywalec Awatar zyyys
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez DominoAqq Zobacz posta
    u mnie tez troche "lata", ale nie ma szansy na odkręcenie - na prawde trzeba duzo użyć siły aby odkręcić srubę, tak samo jak w oryginale od 40D. Poza tym to jest wg przesada z tym przewrażliwieniem na latanie ;-)
    Nie ma, nie ma. Powiedziałbym nawet, że to taki patent zabezpieczający
    Kółko nie dokręca się na opór i jest sztywne tylko dokręca się i pozostaje takie luźne jak powiedzmy kurek od wlewu paliwa po zamknięciu kluczykiem by go już nie przekręcić przypadkiem - haha

A tak poważnie to jest ok i IMO nie ma powodu do niepokoju.
    Grip poza tym, że jest ordynarnie plastikowy to spełnia swoją rolę i wszystko działa bez zarzutu + 2 lata gwarancji i 400 PLN za sztukę ( ja kupiłem za 370 )
    - także polecam.

5ka to nie 1D i nie nadaje się do Iraku wiec do zastosowań nazwijmy to cywilnych jest jak najbardziej ok z tym gripem.

Początki nałogu Awatar woyd
    Miasto
    Dębno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez DominoAqq Zobacz posta
    u mnie tez troche "lata", ale nie ma szansy na odkręcenie - na prawde trzeba duzo użyć siły aby odkręcić srubę, tak samo jak w oryginale od 40D. Poza tym to jest wg przesada z tym przewrażliwieniem na latanie ;-)

U mnie jest podobnie - kółko po dokręceniu gripa ma delikatny luz - tak na 1-3 milimetry w przód i tył. Jednak nie ma to najmniejszego wpływu na zamocowanie gripa. Dziwię się w ogóle, że ktoś zwrócił na to uwagę - ja zamocowałem gripa i zapomniałem - nie jest to miejsce którego dotykam w trakcie zdjęć więc nie myślę o nim nawet. To naprawdę błahostka nie mająca żadnego wpływu na jakość gripa.

Pozdrawiam
    Woyd

Canon 5DmII + 40D + 24-70 f2.8 L + 17-40 L + 85 f1.2 L + 35mm f1.4 L + 70-200 f2.8 L + Tamron 28-75 + EF 50 f/1,4 II || Canon 580EX II + studyjne błyskotki 3000W || Blog || digart

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez woyd Zobacz posta
    U mnie jest podobnie - po dokręceniu gripa ma delikatny luz - tak na 1-3 milimetry w przód i tył.
    Pocieszę was ) Pokrętło w oryginalnym gripie ma taki sam luz, tak więc nie ma co się stresować
    "Wszyscyśmy z płócien
    Rembrandta:
    To tylko kwestia
    Światła ; " (Jacek Kaczmarski "Światło")

Zablokowany

Domyślnie

mam pytanko jeszcze o działanie aku w gripie-w parze-oryginał i zamiennik-czy komunikaty dotyczą obu aku-odnośnie braku komunikacji i czy rozładowywują się oba jednocześnie-czyli czy można się sugerować odczytem z oryginału od stanu tego nieoryginalnego ?

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Dzisiaj doszedł do mnie ten grip alpha(na puche jeszcze czekam ) spostrzeżenia: stosunkowo miękki plastik(ale nie tak jak ten z osłon :-P) będzie się pewnie baaardzo łatwo rysował. Co do reszty to spoko. Tej samej firmy grip do 40D mnie trochę denerwuje bo ma lekki luz na klapce i "stukocze" przy nacisku ale zamierzam podkleić wnętrze klapki jakąś cieniutka gąbką :-D

Mam natomiast pytanie trochę innego rodzaju:
    Ma ktoś zamienniki phottixa do 5DmkII? Ponieważ od razu zamówiłem również i egemplarz jaki mam wchodzi strasznie na wcisk i po odblokowaniu tego dzyngla nie wysuwa się sama tylko trzeba ją wyciągnąć na chama... Z drugiej strony nie wiem do końca bo to może komory w gripie są za ciasne?? Nie wiem czy reklamować(i co?) czy może jeżeli to bateria to po prostu sobie ją lekko przyszlifuje? Trochę bez sensu bo nie mogę do końca stwierdzić gdzie jest problem nie posiadając puchy :-P dlatego chciałem się dowiedizeć czy ktoś z was miał podobnie
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

wando
    Guest

Domyślnie

Zamiennik kupiłem dziś od ręki w cyfrowe.pl.
    Potwierdzam i polecam - bardzo dobrej jakości.
    Okleina przyczepniejsza niż w aparacie.
    Przyciski, pokrętło - perfekt.
    W komplecie wkład na 6 AA - żadna tandeta.
    Z tego co podejrzałem przez otwór pokrętła mocującego - w środku metalowa konstrukcja - ocynkowana blacha.
    Ciekawe czy są różni tego producenci?
    Mój model trzyma się bardzo dobrze korpusu.
    Opis na zamienniku i pudełku "alfa digital 5D Mark II"
    Jeśli jesteś członkiem programu Pro Foto w cyfrowe.pl - zniżka i taniej nigdzie nie kupisz!
    Pozdrawiam
    wando

Bywalec Awatar zyyys
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wando Zobacz posta
    Jeśli jesteś członkiem programu Pro Foto w cyfrowe.pl - zniżka i taniej nigdzie nie kupisz!
    A ile zapłaciłeś jeśli można wiedzieć?

Coś już napisał
    Miasto
    Płock

Domyślnie

Mam pytanie do użytkowników zamiennika.
    Czy podłączaliście do gripa akumulatorki AA zamiast fabrycznycznych akumulatorów (LP-E6)?
    Pytam, bo:
    Fabryczny akumulator ma 1800mAh, połączenie równolegle dwóch daje 3600mAh (gdy zapełnimy obie komory).
    Zamiast nich, można kupić 6 akumulatorków AA dobrej firmy o pojemności 2700mAh każdy(np Sanyo) za 6x10zł=60zł
    Po koszyku widać, że łączone są one po 3 w dwóch pakietach równolegle, więc 2700+2700 daje 5400mAh.
    Znacznie więcej, niż fabryczny... (z teorii).

Nawet łącząc Eneloopy (2000mAh), to łączna pojemność będzie większa, niż na dwóch fabrycznych akumulatorach...

Informacji od naładowaniu, itd - wiadomo nie będzie, bo to załatwia elektronika wbudowana w fabryczny akumulator (stąd pewno jego cena), ale wolę za 60zł kupić dobrej firmy, porządne akumulatory, niż za 100 jakiś śmietnik zamiennik LP-E6, na którym będzie napisane 4000mAh, a w rzeczywistości będzie miał 1500mAh.

Stąd pytanie, czy ktoś już testował swoją 5tkę II z gripem nieoryginalnym, na akumulatorach AA, jeśli tak, to jakie są spostrzeżenia? Czy warto, czy lepiej kupić oryginalny akumulator?
    Ostatnio edytowane przez ely13 ; 20-08-2009 o 14:13
    Puszki dwie i kilka szkieł, światełka i parę innych gratów

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

a napięcia policzyłeś? pojemność to nie wszystko.. sprawdź jakie ci wyjdą napięcia przy takim połączeniu i czy czasem tu różnicy nie będzie... nie wiem jak w nowej piątce ale w starszych modelach grip działał na baterie (1.5V) a na akumulatorach (1.2V) albo w ogóle albo bardzo słabo

Edit:
    LP-E6 ma 3.7V więc teoretycznie powinno być na akumulatorkach OK (przynajmniej "napięciowo".. tyle że jeszcze mają znaczenie charakterystyki prądowe akumulatorów (LiION i NiMH jednak się różnią trochę)
    Ostatnio edytowane przez arturs ; 20-08-2009 o 14:29
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Coś już napisał
    Miasto
    Płock

Domyślnie

Napięciowo powinno być dobrze, bo 3x1.2=3.6V więc od 3,7V dużo się nie różni... ale te 0,1V może decydować właśnie o tym, że body nie ruszy wogóle...

Kwestia przetestowania, dlatego spytałem, czy ktoś testował?

Prośba do posiadaczy gripa zamiennika oraz kilku sprawnych (dobrych i pewnych akumulatorków AA), czy by mogli przetestować, czy to się sprawdza i czy te teoretyczne 5400mAh, które można uzyskać z dobrych aku AA można jakoś odnieść do 3600mAh uzyskiwanych z dwóch LP-E6?

Bo jeśli półtora raza większą pojemność (i teoretyczne półtora raza dłuższą pracę aparatu) można mieć za ok 60zł, to nawet chwili się nie będe zastanawiał i zaraz zamawiam zamiennik i do koszyka pakuję paluchy od Sanyo...
    Puszki dwie i kilka szkieł, światełka i parę innych gratów

Strona 5 z 23 PierwszyPierwszy ... 3456715 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów