Pokaż wyniki od 1 do 10 z 29

Wątek: Tamron 17-50 a Canon 50 1,8

Mieszany widok

Miasto
    Łódź

Domyślnie

Tak sobie patrze na zdjęcia torby przy f 2,8 i głębia ostrości na canonie jest zdecydowanie mniejsza a rozmycie lepsze. Zwróccie uwagę, że zdjęcie z canona przy 3,2 daje taką samą głębie ostrości jak tamron przy 2,8 !! Tak się zastanawiam czy 2,8 u Tamrona to faktycznie 2,8. Nie bardzo wiem jak to wyjaśnić. Chyba że popitolone oznaczenia przesłony w opisie.
    Co do kita, to nie jest najgorzej. Myślę że stosunek cena/jakość jest lepsza niż przy T17-50 szczególnie gdy dostajemy z body Tydzień przed końcem gwarancji na 450D wysłałem razem z body obiektywy 18-55 IS, 50 1,8 i 70-300 IS do kalibracji. Miałem front focus i wiedziałem o tym wcześniej ale jakoś nie wysyłałem. Cała impreza trwała równo tydzień. Teraz kit robi ostrzej bo AF się poprawił, 70-300 - kolosalna różnica (w pełni można wykorzystywać 5,6 na 300mm), a 50 trafiała w cel i nie wymagała kalibracji
    Prawda jest taka, że planuję zakup 17-40 L i bardzo prawdopodobne że może również może wymagać kalibracji. Mam jednak dylemat bo kit "sporządniał" i mi go teraz szkoda. Zastanawiam się czy nie zejść w dół i nie kupić sigmy 10-20 zamiast 17-40.
    T17-50 przymierzałem 2 sztuki. Pierwsza miała lekki BF druga kolosalny. Co do zakupów z pewnego źródła trzeba pamiętać że nikt nie da gwarancji na poprawność działania AF, bo jest to indywidualna sprawa każdej puchy.

Pozdrawiam

Bywalec Awatar Tomeksad2

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adaskom Zobacz posta
    Tak sobie patrze na zdjęcia torby przy f 2,8 i głębia ostrości na canonie jest zdecydowanie mniejsza a rozmycie lepsze. Zwróccie uwagę, że zdjęcie z canona przy 3,2 daje taką samą głębie ostrości jak tamron przy 2,8 !! Tak się zastanawiam czy 2,8 u Tamrona to faktycznie 2,8. Nie bardzo wiem jak to wyjaśnić. Chyba że popitolone oznaczenia przesłony w opis
    Popitolone na pewno nie są. To są wycięte kadry. Zdjęcia nie były robione ze statywu z dokładnie tego samego miejsca więc na pewno były minimalne różnice w odległości do obiektu no i punkt łapania ostrości mógł być minimalnie przesunięty. W końcu to nie był test BF czy FF, ale zdjęcia te robiłem kilka miesięcy temu z ciekawości jaka jest 50 - ka Canona w porównaniu z T.
    W planach 5D Mk VII, 35 1,4L Mk IV, 85 1,2L Mk V, 135 2L Mk IV.

Początki nałogu Awatar UrGuR
    Miasto
    Wronki

Domyślnie

Tomeksad2, widze, ze masz tego Tamrona, jak on Ci sie sprawuje?
    https://www.flickr.com/photos/marcinmichalowskipl/
    C5DII + S24/1.4 Art + C50/1.8 STM + C85/1.8 + 24-105/4 L IS + T70-300 USD VC

Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomeksad2 Zobacz posta
    Popitolone na pewno nie są. To są wycięte kadry. Zdjęcia nie były robione ze statywu z dokładnie tego samego miejsca więc na pewno były minimalne różnice w odległości do obiektu no i punkt łapania ostrości mógł być minimalnie przesunięty. W końcu to nie był test BF czy FF, ale zdjęcia te robiłem kilka miesięcy temu z ciekawości jaka jest 50 - ka Canona w porównaniu z T.
    W takim razie to bardzo ciekawy materiał do analizy :-D
    Zwróć uwagę na zdjęcia C3,2 i T2,8. Szczególnie na napis po prawej M-A-S. Na obu zdjęciach ostrość jest w zasadzie taka sama (kończy się na S). Można więc przyjąć że AF trafił w to samo miejsce na obu. Skoro z tyłu głębia jest taka sama to zobaczcie z przodu na dole na napis Case Logic. Mimo że C50 był przymknięty do 3,2 dał mniejszą głębię niż T50 2,8! :grin: Przy C50 2,8 jest już przepaść.
    Jeśli ktoś ma oba obiektywy i może zweryfikować moje spostrzeżenia to niech sprawdzi. Na chłopski rozum jeśli głębia jest inna na takiej samej przesłonie i ogniskowej to albo producent kłamie i F2,8 to jest tylko w przeliczeniu dla jego obiektywów , albo to nie 17-50 a 17-40 (jak L ) co jednak jeszcze łatwiej sprawdzić.

Pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Domyślnie

Niestety nawet przy najlepszych chęciach, nie da się porównać ostrości obiektywów bez Live View i na ogół, statywu.

Normalny, przypadkowy rozrzut AF, (nawet nie BF/FF) zwłaszcza z takimi obiektywami jak EF 50 f/1.8 albo Tamrony, przy dużych otworach, jest o wiele, wiele, wiele większy niż różnice ostrości szkła.

Uprawnienia umieszczania postów