Strona 27 z 65 PierwszyPierwszy ... 17252627282937 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 261 do 270 z 647

Wątek: Nowy Olo (i Zuiki)

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

To wydaje mi się ciekawe: link. Do u4/3 da się podczepiać obiektywy dalmierzowe. Ciekawe jak z ich pracą. I ciekawie może się zapowiadać jeśli inni producenci pójdą podobną drogą i zrobią takie aparaciki ale z cropem 1.6 albo i mniej
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Pełne uzależnienie

Domyślnie

No to G10 i wszyscy następcy z malutkimi matrycami przestaną się sprzedawać. Panasonic może też pożegnać się ze sprzedażą swojego LX3 (chyba ze następca będzie miał matrycę rozmiarów 4/3), Ricoh też stracił właśnie rynek. Sigma DP1 i DP2 - tracą rację bytu, chyba że Sigma wyciągnie więcej ze swojej niezwykłej matrycy.

Kieszonkowy aparat z dużą matrycą (bliską APS) i wymienną optyką.

O ile ceną nie odstraszy to ma Olek hit.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Piotr_0602 Zobacz posta
    Klient: "A ten Olympus nie będzie lepszy?"

Sprzedawca: "Nie, nie kręci filmików i trzeba dokupować obiektywy"

Klient: "A to faktycznie kiepsko. Wezmę zatem tego Canona G".

Uzależniony

Domyślnie

No to G10 i wszyscy następcy z malutkimi matrycami przestaną się sprzedawać. Panasonic może też pożegnać się ze sprzedażą swojego LX3 (chyba ze następca będzie miał matrycę rozmiarów 4/3), Ricoh też stracił właśnie rynek. Sigma DP1 i DP2 - tracą rację bytu, chyba że Sigma wyciągnie więcej ze swojej niezwykłej matrycy.

Nie ukrywam ze chetnie bym wszedl w taki sprzet, jednak dobrej ceny od Olympusa sie nie spodziewam, ich polityka cenowa jest conajmniej dziwna.
    Nie widze powodow upadku G10 itp sprzetow, mala matryca w wielu sytuacjach sie sprawdza a pozwala na upchniecie sporego zoomu z rozsadnym swiatlem w akceptowalnych rozmiarach. Nie kazdy ma ochote na kupowanie kolejnego zestawu szkiel.
    Ja widze tutaj dwie powazne wady:
    - brak elektronicznego wizjera jak w G1
    - brak lampy(!), dziwna decyzja

Zaraz sie okaze ze dokupujac do tego m4/3 lampe i wizjer mam sprzet wielkosci C450D, a szkla mniejsze tez nie sa

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Ja poszedłbym nawet dalej - wszystkie aparaty przestaną się w ogóle sprzedawać - poza olkiem oczywiście .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jotes25 Zobacz posta
    Klient: "A ten Olympus nie będzie lepszy?"

Sprzedawca: "Nie, nie kręci filmików i trzeba dokupować obiektywy"

Klient: "A to faktycznie kiepsko. Wezmę zatem tego Canona G".

Filmiki kręci, a obiektywy można dokupić, a nie trzeba.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Bez przesady... to że nie wieszam psów na Olku nie oznacza że nie doceniam Canona. Właśnie kupiłem w weekend Sigmę f/1.4 z bagnetem Canona.
    Więc jeszcze nie zakladam śmierci lustrzanek w najbliższych kilku latach.

Ale takie maleństwo też kupię, nie ważne czy to będzie Olek czy Panasonic, czy Samsung NX. I będę miał zawsze w kieszeni - malutkie kompaktowe body z matrycą 4/3 czy APS (porównywalne rozmiary), i ze 2-3 małe stałki. Wszystko upcham w kieszeniach marynarki.

A może po roku czy dwóch stwierdzę, że maluchem robię 90% zdjęć, a lustrem 10% i sprzedam lustro, a kasę wydam na kilka szkiełek do malucha lub na jakieś wakacje.

Lampy toto nie ma, ale ma gorącą stopkę. Wizjera też nie ma, ale chodzą plotki o jakiś wizjerach optycznych lub EVF na wzór Panasonica G1 podłączanych pod stopkę (nawet szalone plotki o wizjerze na kabelku). Ale do wnętrz mam na razie Canona 5D i Metza 58. Chcę coś mieć w kieszeni gdy jadę do pracy, wychodzę z domu bez plecaka ze sprzętem - chcę mieć aparat także w wtedy, gdy nie chciałem ze sobą targać ciężkiego i wielkiego FF.
    Nie ważne czy to będzie Olek, Samsung czy Canon. Tylko na razie mamy tych rozmiarów (z sensownej wielkości matrycą) Sigmę DP-1 i DP-2 bez wymiennej optyki, za dużego nieco Panasonica G1 i właśnie Olka EP-1. Więc wybór niewielki. W ciągu roku wyjdzie jeszcze pewnie Samsung NX. Jeśli Canon wypuści nowego G11 z matrycą z 500D i wymienną malutką optyką, to czemu nie - może być i Canon.

Na razie nie jestem zadowolony z mojego kieszonkowego kompaktu Fuji. Mikroskopijna matryca (choć jest to i tak większa jak na kompakt 1/7'') nawet z technologią SuperCCD ma DUŻE ograniczenia, a niewymienny, ciemnawy zoomik cudem optyki nie jest.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków/Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piast9 Zobacz posta
    To wydaje mi się ciekawe: link. Do u4/3 da się podczepiać obiektywy dalmierzowe. Ciekawe jak z ich pracą. I ciekawie może się zapowiadać jeśli inni producenci pójdą podobną drogą i zrobią takie aparaciki ale z cropem 1.6 albo i mniej
    Fajnie, ale trzeba pracować na przysłonie roboczej (w adapterze jest popychacz, w tych lepszych można go włączyć / wyłączyć). Za to potwierdzenie ostrości w trybie detekcji kontrastu (jest takie?) byłoby nienajgorszym zastępstwem dla dalmierza... oczywiście tylko zastepstwem.
    EDIT: "popychacz, w tych lepszych" == w tym Vojtku też jest
    Fotograf platoniczny

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Domyślnie

Nie ważne czy to będzie Olek, Samsung czy Canon. Tylko na razie mamy tych rozmiarów (z sensownej wielkości matrycą) Sigmę DP-1 i DP-2 bez wymiennej optyki, za dużego nieco Panasonica G1 i właśnie Olka EP-1. Więc wybór niewielki. W ciągu roku wyjdzie jeszcze pewnie Samsung NX. Jeśli Canon wypuści nowego G11 z matrycą z 500D i wymienną malutką optyką, to czemu nie - może być i Canon.
    Dla mnie przy wyborze tego typu aparatu podstawowym kryterium jest wielkość sprzętu. Nie wiem jak duży będzie ten olek z jakimś małym obiektywem. Na dzisiaj wygrywa rozwiązanie sigmy Dp ze stałym obiektywem ze wszystkim wadami i zaletami tego sprzętu. Jeśli ten olek z obiektywem dajmy na to 17/2.8 będzie porównywalnych rozmiarów to się zastanowię czy go nie kupić. Szybkość działania powinna być lepsza od sigmy, wyższe iso również akceptowalne.

Strona 27 z 65 PierwszyPierwszy ... 17252627282937 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów