Być może to wina body, natomiast to body ze stałkami które mam działa znakomicie więc skoro z jednymi obiektywami działa dobrze a z innymi źle, to wolę te obiektywy z którymi jest ok. Pytanie co rozumiesz przez "spokojnie się wyrabia" i z jakim body się wyrabia bo pytanie było o 5D, co prawda mkII ale, zdaje się, AF w nim specjalnie nie poprawili, taki tandem testowałem i podzieliłem się moją opinią w tej sprawie.
Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący
a ja Ci piszę że regularnie ( tak jak jest rozgrywana ekstraklasa mężczyzn w koszykówce, ewentualnie mecze euroligowe) robimy zdjęcia tandemem 5D+tamron28-75 i jak już wspominałem AF w tym szkle pomimo, ze jest znacznie wolniejszy niż USM spokojnie się ze wszystkim wyrabia, a nie zarzucisz , że tam są sceny statyczne. Co więcej robiąc identyczne zdjęcia jednym 5D+C24-70/2,8L i 5D+T28-75/2,8Di z niewytłumaczalnych dla mnie powodów te z Tamrona są jaśniejsze. I piszę to jako posiadasz eLki w kontrze do mojej żony która robi Tamronem.
W tym wszystkim nie zauważasz jednej sprawy... szkła z Twojej stopki są dużo jaśniejsze więc AF ma więcej światła, więc działa sprawniej... dla testu przymknij je do 2,8 w takich samych warunkach porównaj z Tamronem.
Oczywiście nie neguję przewagi stałek nad zoomami, ale:
a)wygoda używania zooma
b)zakres ogniskowych
ma niemałe znaczenie szczególnie dla tych , którzy dopiero zaczynają swoją przygodę.
Ostatnio edytowane przez andres ; 03-06-2009 o 15:06
dzieki pank za opiniedosc wazna dla mnie, bo rozwazam zamiast dokupinie czegos szerokiego zostawienie tamrona, ktorego serio lubie i zamiane 40d na 5d
![]()
No i własnie o opinie chodzilo... Dzięki. Myslę jednak, że jak już kupie puszkę to trzeba będzie potestować. Najwyżej w najgorszym wypadku sprzedam tamiego i kupi się C24-70, chociaż cena nie jest zadowalająca
Pozdr.
dwie bardzo sprzeczne opinie.. barman - jak juz kupisz, daj znac jak w Twoim mniemaniu to wyglada?![]()
Czyli, Andres, mamy różne opinie na temat tego szkła. Ty korzystasz z niego często więc pewnie masz rację, być może z moim było coś nie tak, być może inaczej rozumiemy zwrot "wyrabia się", bo mi też udawało się zrobić nim ostre zdjęcia z tym że odsetek nie ostrych wynosił mniej więcej 50% i za takie wyrabianie się dziękuję. Pozwolę sobie tylko zwrócić uwagę na fakt, że hale sportowe są raczej dobrze oświetlone a z salami weselnymi to bywa różnie. Barman_pl, radził bym Ci raczej zamienić go na 2 stałki, 28 i 85, od biedy możesz też dać radę tylko 50/1.4, gwarantuję że efekty będą lepsze.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Ależ używam tych stałek nie tylko na pełnej dziurze, nie ma porównania z Tamronem na dowolnej przesłonie. Z tym że, podkreślam, broń borze nie podważam Twojej opinii, ja to szkło używałem tylko raz, zraziłem się i więcej nie będę, być może przy dłuższym użyciu jakoś by się dał oswoić.
Ostatnio edytowane przez pank ; 03-06-2009 o 15:13 Powód: Automerged Doublepost
Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący
Ciężko mi określić procentowo, bo dużo zdjęć nawet ostrych wywalam jako nie satysfakcjonujące mnie, ale myślę że osiąga celność 70-200/2,8L lub 24-70/2,8L. To rozumiem pod pojęciem wyrabia się a duża część z tych co się nie wyrobił to wina fotografa a nie sprzętu więc mea cupla.
Co do jasności hal... cóż.. dla mnie one są stale zbyt ciemnebo iso1600 to raczej standard przy 2,8.
Oczywiście dam znać jak będzie w moim przypadku. Odnośnie stałek - 50mm już mam, jak również w planach jest 28mm i 85mm, więc o stałki sie nie martwię. Nie ukrywam, że kupuję ten sprzęt własnie z nastawieniem na śluby, a powiem szczerze, że doświadczenie z tego typu uroczystościami u mnie marne. Całe szczęście, że w czerwcu mam 2 wesela w rodzinie to się troszeczkę liźnie praktyki, zawsze to coś
Pozdr.