Strona 253 z 1000 PierwszyPierwszy ... 153203243251252253254255263303353753 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 521 do 2 530 z 9993

Wątek: Sprzęt do ślubów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pank Zobacz posta
    Pisałem nawet tutaj, AF przy jakiejkolwiek dynamicznej scenie, tudzież w gorszym świetle kompletnie nie używalny.
    Przy gorszym świetle to wina body nie szkła co do dynamicznych scen to skoro spokojnie wyrabia na koszykówce to i na sali tanecznej daje radę...
    Ale ja się pewnie nie znam bo mam jedynie stary chiński kompakcik

Pełne uzależnienie Awatar pank
    Miasto
    wawa

Domyślnie

Być może to wina body, natomiast to body ze stałkami które mam działa znakomicie więc skoro z jednymi obiektywami działa dobrze a z innymi źle, to wolę te obiektywy z którymi jest ok. Pytanie co rozumiesz przez "spokojnie się wyrabia" i z jakim body się wyrabia bo pytanie było o 5D, co prawda mkII ale, zdaje się, AF w nim specjalnie nie poprawili, taki tandem testowałem i podzieliłem się moją opinią w tej sprawie.
    Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

Domyślnie

a ja Ci piszę że regularnie ( tak jak jest rozgrywana ekstraklasa mężczyzn w koszykówce, ewentualnie mecze euroligowe) robimy zdjęcia tandemem 5D+tamron28-75 i jak już wspominałem AF w tym szkle pomimo, ze jest znacznie wolniejszy niż USM spokojnie się ze wszystkim wyrabia, a nie zarzucisz , że tam są sceny statyczne. Co więcej robiąc identyczne zdjęcia jednym 5D+C24-70/2,8L i 5D+T28-75/2,8Di z niewytłumaczalnych dla mnie powodów te z Tamrona są jaśniejsze. I piszę to jako posiadasz eLki w kontrze do mojej żony która robi Tamronem.

Być może to wina body, natomiast to body ze stałkami które mam działa znakomicie więc skoro z jednymi obiektywami działa dobrze a z innymi źle, to wolę te obiektywy z którymi jest ok.
    W tym wszystkim nie zauważasz jednej sprawy... szkła z Twojej stopki są dużo jaśniejsze więc AF ma więcej światła, więc działa sprawniej... dla testu przymknij je do 2,8 w takich samych warunkach porównaj z Tamronem.

Oczywiście nie neguję przewagi stałek nad zoomami, ale:
    a)wygoda używania zooma
    b)zakres ogniskowych
    ma niemałe znaczenie szczególnie dla tych , którzy dopiero zaczynają swoją przygodę.
    Ostatnio edytowane przez andres ; 03-06-2009 o 15:06

Pełne uzależnienie Awatar Loome
    Miasto
    Poznan

Domyślnie

dzieki pank za opinie dosc wazna dla mnie, bo rozwazam zamiast dokupinie czegos szerokiego zostawienie tamrona, ktorego serio lubie i zamiane 40d na 5d

Początki nałogu Awatar barman_pl
    Miasto
    Łódź/Brzeziny

Domyślnie

No i własnie o opinie chodzilo ... Dzięki. Myslę jednak, że jak już kupie puszkę to trzeba będzie potestować. Najwyżej w najgorszym wypadku sprzedam tamiego i kupi się C24-70, chociaż cena nie jest zadowalająca

Pozdr.

Pełne uzależnienie Awatar Loome
    Miasto
    Poznan

Domyślnie

dwie bardzo sprzeczne opinie.. barman - jak juz kupisz, daj znac jak w Twoim mniemaniu to wyglada?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Loome Zobacz posta
    dwie bardzo sprzeczne opinie.. barman - jak juz kupisz, daj znac jak w Twoim mniemaniu to wyglada?
    z czego jedna oparta na jednorazowym teście, a druga na stałym używaniu

edit: żeby była jasność ja używam go z 5DmkI ale zakładam że mkII nie ma gorszego AF niż starszy brat.

Pełne uzależnienie Awatar pank
    Miasto
    wawa

Domyślnie

Czyli, Andres, mamy różne opinie na temat tego szkła. Ty korzystasz z niego często więc pewnie masz rację, być może z moim było coś nie tak, być może inaczej rozumiemy zwrot "wyrabia się", bo mi też udawało się zrobić nim ostre zdjęcia z tym że odsetek nie ostrych wynosił mniej więcej 50% i za takie wyrabianie się dziękuję. Pozwolę sobie tylko zwrócić uwagę na fakt, że hale sportowe są raczej dobrze oświetlone a z salami weselnymi to bywa różnie. Barman_pl, radził bym Ci raczej zamienić go na 2 stałki, 28 i 85, od biedy możesz też dać radę tylko 50/1.4, gwarantuję że efekty będą lepsze.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez andres Zobacz posta
    W tym wszystkim nie zauważasz jednej sprawy... szkła z Twojej stopki są dużo jaśniejsze więc AF ma więcej światła, więc działa sprawniej... dla testu przymknij je do 2,8 w takich samych warunkach porównaj z Tamronem.
    Ależ używam tych stałek nie tylko na pełnej dziurze, nie ma porównania z Tamronem na dowolnej przesłonie. Z tym że, podkreślam, broń borze nie podważam Twojej opinii, ja to szkło używałem tylko raz, zraziłem się i więcej nie będę, być może przy dłuższym użyciu jakoś by się dał oswoić.
    Ostatnio edytowane przez pank ; 03-06-2009 o 15:13 Powód: Automerged Doublepost
    Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

Domyślnie

Czyli, Andres, mamy różne opinie na temat tego szkła. Ty korzystasz z niego często więc pewnie masz rację, być może z moim było coś nie tak, być może inaczej rozumiemy zwrot "wyrabia się", bo mi też udawało się zrobić nim ostre zdjęcia z tym że odsetek nie ostrych wynosił mniej więcej 50% i za takie wyrabianie się dziękuję. Pozwolę sobie tylko zwrócić uwagę na fakt, że hale sportowe są raczej dobrze oświetlone a z salami weselnymi to bywa różnie.
    Ciężko mi określić procentowo, bo dużo zdjęć nawet ostrych wywalam jako nie satysfakcjonujące mnie, ale myślę że osiąga celność 70-200/2,8L lub 24-70/2,8L. To rozumiem pod pojęciem wyrabia się a duża część z tych co się nie wyrobił to wina fotografa a nie sprzętu więc mea cupla.
    Co do jasności hal... cóż.. dla mnie one są stale zbyt ciemne bo iso1600 to raczej standard przy 2,8.

Początki nałogu Awatar barman_pl
    Miasto
    Łódź/Brzeziny

Domyślnie

Oczywiście dam znać jak będzie w moim przypadku. Odnośnie stałek - 50mm już mam, jak również w planach jest 28mm i 85mm, więc o stałki sie nie martwię. Nie ukrywam, że kupuję ten sprzęt własnie z nastawieniem na śluby, a powiem szczerze, że doświadczenie z tego typu uroczystościami u mnie marne. Całe szczęście, że w czerwcu mam 2 wesela w rodzinie to się troszeczkę liźnie praktyki, zawsze to coś

Pozdr.

Strona 253 z 1000 PierwszyPierwszy ... 153203243251252253254255263303353753 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów