Co prawda jedynie "macałem" serię 1D oraz coś ze trzy Nikony cyfrowe (i to nie z wysokiej półki) więc mogę być niedoinformowany ale wydaje mi się że nie było tam tego o co mi chodziło - programowalnego trybu z wszystkimi trzema tymi parametrami ustalanymi w pewnych granicach (nie wspominając o możliwości "zaprogramowania" preferencji przy zmianie warunków). Co do programowalnych trybów automatycznych to już z całą pewnością żaden z producentów tego nie udostępnia...
Ja oczywiście rozumiem dobrze kwestię pozycjonowania produktu - na postawie AF, FPS, ergonomii ale dziwi mnie po prostu że tak prosta programowo rzecz nie jest dostępna powszechnie nawet w prostych modelach. Malutka zmiana która dałaby zupełnie nowy wymiar pracy chyba wszystkim którzy robią zdjęcia poza studio gdzie jest czas na spokojne ustawienie parametrów zdjęcia. A może tylko mi się tak wydaje (sądząc z ilości postow w tym wątku)
W swoim korpusie też potrafię zmieniać szybko ISO ale to zupełnie co innego niż automatyczne jego ustawianie. Szczególnie w warunkach ostrego światła i cieni gdy trzeba ciągle skakać między 100-200-400 a i czasem wejść na 800
To widzę że od trzech lat myślisz praktycznie o tym samym co ja
Piszemy petycję do Canona?
Widocznie tak. Ale w związku z tym że 50D chyba pokazał granicę tej polityki (na cropie rzecz jasna) łudzę się nadzieją że Canon zrobi z 60D puszkę która ruszy coś w kwestii ergonomii/personalizacji, na którą wreszcie warto będzie wydać odłożone pieniążki...