Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: Edytowalne programy półautomatyczne - mrzonka?

Widok wątkowy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jagular Zobacz posta
    Coś takiego, o czym piszesz, jest dostępne w "jedynkach" Mark III. Możesz sobie ustalić "zakresy".
    I podobno w znacznej ilości modeli np. Nikona

Wściekać się możesz mniej, kupując korpus np. XXD - tam przycisk wyboru ISO jest bardzo fajnie umieszczony i łatwo jest szybko zmieniać tą nastawę.
    Co prawda jedynie "macałem" serię 1D oraz coś ze trzy Nikony cyfrowe (i to nie z wysokiej półki) więc mogę być niedoinformowany ale wydaje mi się że nie było tam tego o co mi chodziło - programowalnego trybu z wszystkimi trzema tymi parametrami ustalanymi w pewnych granicach (nie wspominając o możliwości "zaprogramowania" preferencji przy zmianie warunków). Co do programowalnych trybów automatycznych to już z całą pewnością żaden z producentów tego nie udostępnia...

Ja oczywiście rozumiem dobrze kwestię pozycjonowania produktu - na postawie AF, FPS, ergonomii ale dziwi mnie po prostu że tak prosta programowo rzecz nie jest dostępna powszechnie nawet w prostych modelach. Malutka zmiana która dałaby zupełnie nowy wymiar pracy chyba wszystkim którzy robią zdjęcia poza studio gdzie jest czas na spokojne ustawienie parametrów zdjęcia. A może tylko mi się tak wydaje (sądząc z ilości postow w tym wątku )

Cytat Zamieszczone przez jagular Zobacz posta
    Wściekać się możesz mniej, kupując korpus np. XXD - tam przycisk wyboru ISO jest bardzo fajnie umieszczony i łatwo jest szybko zmieniać tą nastawę.
    W swoim korpusie też potrafię zmieniać szybko ISO ale to zupełnie co innego niż automatyczne jego ustawianie. Szczególnie w warunkach ostrego światła i cieni gdy trzeba ciągle skakać między 100-200-400 a i czasem wejść na 800

Cytat Zamieszczone przez muflon Zobacz posta
    Ja już jakieś 3-4 lata temu gdzieś pisałem, że idealny byłby taki "programowalny tryb P" - gdzie można by samemu określić jak mają wyglądać krzywe relacji między ISO/przysłoną/czasem w zależności od oświetlenia. Takie uogólnienie Av/Tv/Iv, konfigurowalne w "3D" :-) i parametryzowane kółkiem/kółkami nastaw.
    To widzę że od trzech lat myślisz praktycznie o tym samym co ja
    Piszemy petycję do Canona?

Cytat Zamieszczone przez muflon Zobacz posta
    (..) Ale to wszystko raczej fantazja... lepiej dołożyć kolejne 2 Mpix
    Widocznie tak. Ale w związku z tym że 50D chyba pokazał granicę tej polityki (na cropie rzecz jasna) łudzę się nadzieją że Canon zrobi z 60D puszkę która ruszy coś w kwestii ergonomii/personalizacji, na którą wreszcie warto będzie wydać odłożone pieniążki...
    Ostatnio edytowane przez Grzdyll ; 25-05-2009 o 20:52
    Puszka, kilka słoików i może szczypta talentu?

Uprawnienia umieszczania postów