Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: Zdjęcia w bardzo ostrym słońcu i ISO

Zablokowany

Domyślnie Zdjęcia w bardzo ostrym słońcu i ISO

nie wiem czy nie dam plamy-ale po dzisiejszym "plenerze" jak wrzuciłem fotki na kompa mam dziwne wrażenie że na fotkach przy ISO 100 różnica w kontraście -światło-cień jest dużo większa ,niż przy wyższych ISO.Czy jest na to jakieś wytłumacznie-czy znów coś mi sie tylko wydaje

Domyślnie

im wyzsza czułosc tym mniejsza rozpietosc tonalna, co oznacza mniej szczegółów
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    wynika to po prostu z konstrukcji matrycy
    Ostatnio edytowane przez orlen.ownlog.com ; 22-05-2009 o 17:33 Powód: Automerged Doublepost

Dopiero zaczyna Awatar Artur79
    Miasto
    Kraków/Tarnów

Domyślnie

czy dla fotek w cieniu ale przy dniu czystym i słonecznym, dało by jakieś korzyści używanie Highlight Tone Priority ? Z tego co doczytałem ma sens przy ISO powyżej 200

Canon 40D | C 28-135mm f/3.5-5.6 | C 50mm f/1.4 | C 580 EX II | Eizo 2433W | Ubuntu 9.04/Win XP

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Artur79 Zobacz posta
    czy dla fotek w cieniu ale przy dniu czystym i słonecznym, dało by jakieś korzyści używanie Highlight Tone Priority ? Z tego co doczytałem ma sens przy ISO powyżej 200
    żadnych - po pierwsze minimalne iso to chyba 200 o ile pamiętam, a po drugie wtedy aparat naświetla "na światła" czyli powiedzmy że zrobi je na granicy przepalenia z czego wynika że cienie będą ciemniejsze.. da to taki sam efekt jakbyś wprowadził korekcję +1ev.. reasumując - szkoda sobie tym głowę zawracać.. Canon zawsze naświetlał " na cienie" - bo jasne łatwiej wyciągnąć a z cieni czasem tylko szum zostaje..
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta
    żadnych - po pierwsze minimalne iso to chyba 200 o ile pamiętam, a po drugie wtedy aparat naświetla "na światła" czyli powiedzmy że zrobi je na granicy przepalenia z czego wynika że cienie będą ciemniejsze.. da to taki sam efekt jakbyś wprowadził korekcję +1ev.. reasumując - szkoda sobie tym głowę zawracać.. Canon zawsze naświetlał " na cienie" - bo jasne łatwiej wyciągnąć a z cieni czasem tylko szum zostaje..
    nie canon zawsze naswietlał na cienie tylko swiatłomierze zawsze sprowadzają eskopozycje do tzw 18% szarosci

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez orlen.ownlog.com Zobacz posta
    nie canon zawsze naswietlał na cienie tylko swiatłomierze zawsze sprowadzają eskopozycje do tzw 18% szarosci
    Nie do końca - jak światłomierz działa to wiem..
    ale mnie chodzi o to że te same (też skalibrowane na 18% szarości) światłomierze w nikonie naświetlają bardziej "na światła" - to kwestia softu - imho lepiej na cienie ale to jak kto woli.. gdzieś na pl.rec.foto dawno temu ktoś robił nawet jakieś takie doświadczenie ze swiatłomierzem minolty, jakimś canonem i nikonem (nie wiem czy to już za czasów cyfry było czy wcześniej) i wynikały z tego takie małe odchyłki właśnie w stronę świateł w nikonie a cieni w canonie z tym że było to (o ile dobrze pamiętam) odchyłki rzędu +/- 1/3 EV czy jakoś tak - od wskazań zewnętrznego światłomierza - więc w sumie niewiele
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Uprawnienia umieszczania postów