Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: Przepalanie zdjęcia, pomocy !

michal_wch
    Guest

Domyślnie Przepalanie zdjęcia, pomocy !

Dwa zdjęcia zrobione w odstępie kilku sekund ale o innych parametrach.

Parametry zdjęć są w EXIFach
    Generalnie jestem początkującym amatorem i mam pytanie do fachowców tutaj:

Otóż czy mogę wykonać takie zdjęcie w takich warunkach w ten sposób aby otoczenie było dobrze naświetlone, widoczne a niebo nie było przepalone ? Próbowałem z filtrem polaryzacyjnym, marny efekt. Czy pozostają mi tylko techniki typu HDR ?

A może to wina nie tyle moja co obiektywu kitowego ?

Początki nałogu Awatar Troyan

Domyślnie

To jest fizyczne ograniczenie rozpiętości tonalnej matrycy a nie wina obiektywu. W takich przypadkach stosuje się filtry połówkowe albo edycję w programie graficznym.
    Założyłem sobie FOTOBLOGA

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Świętochłowice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez michal_wch Zobacz posta

Otóż czy mogę wykonać takie zdjęcie w takich warunkach w ten sposób aby otoczenie było dobrze naświetlone, widoczne a niebo nie było przepalone ? Próbowałem z filtrem polaryzacyjnym, marny efekt. Czy pozostają mi tylko techniki typu HDR ?

A może to wina nie tyle moja co obiektywu kitowego ?
    Nawet jakbyś miał L'kę to by niewiele pomogło, rozpiętość barwna tego zdjęcia jest za duża na 8bit'owego jpga. Rozwiązania:
    1. zdjęcie w RAW + obróbka w programie graficznym
    2. załóż na obiektyw szarą połówkę
    www.kradziej.pl - zabezpiecz sprzęt przed kradzieżą

Coś już napisał Awatar Bombee
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

najprosciej: np. PS, jedno zdjecie na jedna warstwe, drugie na druga i przetarcie/zmaskowanie nieba na odpowiedniej warstwie. Ja bym dal jasne zdjecie na gore, ciemne na dol i na gornej warstwie wymaskowal niebo.

michal_wch
    Guest

Domyślnie

Ja będę namolny i zapytam: czy można by wyciągnąć coś dobrego z jednego RAWa ? Tzn coś a'la hdr ?

Jeżeli tak to może ktoś mnie poinstruować (linkiem na przykład) ?

EDIT:

Sądzicie że to jakiś postęp ? Zdjęcie nr 2 po obróbce RAWa:

Ostatnio edytowane przez michal_wch ; 18-05-2009 o 16:27

Uzależniony

Domyślnie

Zrobiłem coś typu HDR, z jednego JPG (tego ciemniejszego) z Raw'a będzie o wiele lepiej.

EDIT
    Uprzedziłeś mnie :-D
    Teraz jest o wiele lepiej.
    Ostatnio edytowane przez Grzesiek_PL ; 18-05-2009 o 16:33

Coś już napisał Awatar Bombee
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Niebo juz idzie w dobra strone, jednak dol moim zdaniem tworzy ciemne plamy chociaz moze to byc zamierzony efekt/klimat fotki

Grzesiek_PL zrobil juz cos fajnego, ale z prawej strony wyglada z deka nienaturalnie. Jak oswietlone dodatkowo, albo doklejone z innej fotky

michal_wch
    Guest

Domyślnie

czyli idę w dobrym kierunku, dzięki wszystkim, jak coś w tym klimacie uda mi się wyczarować sensownego, podzielę się z Wami wynikami

Początki nałogu Awatar ArekLodzPl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez michal_wch Zobacz posta
    Ja będę namolny i zapytam: czy można by wyciągnąć coś dobrego z jednego RAWa ? Tzn coś a'la hdr ?

Jeżeli tak to może ktoś mnie poinstruować (linkiem na przykład) ?

EDIT:

Sądzicie że to jakiś postęp ? Zdjęcie nr 2 po obróbce RAWa:

Możesz zrobić coś takiego - w rawie przesunąć korekcję o 2 kroki w tył i 2 kroki w przód, każde z tych zdjęć z korekcją zapisać pod inną nazwą, a następnie z takich 5 plików programem do tworzenia HDR-ów stworzyć HDR-a.
    Nie zapominaj, że RAW nie jest formatem bez wad. Najgorszą z nich są szumy, które bardzo się zwiększają przy rozjaśnianiu zdjęcia suwakiem ekspozycji. Do tego potrzebujesz dobrego programu do redukcji szumów. Pamiętaj, że dobra ekspozycja i balans biel na zdjęciu to 3/4 sukcesu - nie będziesz wówczas musiał nic korygować w RAW-ach, a 12-bitowy zakres tonalny...do profesjonalnej fotografii tak w szczególności do zdjęć reklamowych i katalogowych, ale w amatorce niekoniecznie. Używam 5Dmk2 i powiem ci że z RAWów korzystam rzadko, ponieważ szum przy ISO powyżej 800 jest nieakceptowalny wówczas gdy w JPG mam w miarę akceptowalną wartość ISO3200. Przede wszystkim pilnuję parametrów ekspozycji za pomocą światłomierza i bieli za pomocą kolorymetru.

Domyślnie

"Nie zapominaj, że RAW nie jest formatem bez wad. Najgorszą z nich są szumy, które bardzo się zwiększają przy rozjaśnianiu zdjęcia suwakiem ekspozycji"

pokaz mi format pliku przy którym tak sie nie dzieje

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów