Czy dasz to nie wiem, ja daję. Poza tym, jedno body na ślubie to trochę ryzykowne, lepiej mieć drugie na wypadek awarii, a jak już masz dwa to możesz na jednym mieć wąsko, na drugim szeroko i jest całkiem wygodnie.
Czy dasz to nie wiem, ja daję. Poza tym, jedno body na ślubie to trochę ryzykowne, lepiej mieć drugie na wypadek awarii, a jak już masz dwa to możesz na jednym mieć wąsko, na drugim szeroko i jest całkiem wygodnie.
Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący
backup najlepiej identyczny w obsłudze, czyli jeśli crop to 30D chyba jest najprostszym rozwiązaniem
szeroko to może a sigma 20 mmm 1,8 jaśniutka
problem z drugim body cropowym jest inny - zrzucasz te foty na kompa oglądasz i tych z cropa nie chce się nawet oglądać po tych z FF : )
Szerzej, bez zmieniania szkieł i bez większych kosztów: zamien 35L na 24L i 85 na 50 1.4, dokup 30D. Będziesz miał 5D z 24 i 30D z 50 1.4 i wystarczy![]()
Jestem świadomy potrzeby posiadania drugiego body ,ale na razie odpada taka opcja.No cóż ,musze się zastanowić jak sobie poradzic.
Ale bez takiej opcji to raczej niebezpiecznie, pożycz od kogoś body, zastaw się, sprzedaj nerkę, kup na raty, zrób cokolwiek, ale nie idź na ślub z jednym aparatem. W ostateczności jakimś rozwiązaniem jest też kupno analogowego eosa 300, teraz kosztuje grosze.
Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący
To ja powiem coś od siebie.Pogratulować wszystkim "zawodowcom" którym wydaje się że ślub można na 1 body zrobić ,a bo i można ale jak ci padnie kiedyś aparat ,to bardzo szybko przekonasz się po co w torbie/plecaku nosisz kolejne body. Wyciągasz aparat i robisz dalej a nie idziesz do młodych i mówisz ...baranim głosem...sory ale aparat mi się popsuł .I co wtedy wyglądasz jak amator a może nim jesteś.Tak się nie da, drugie body w torbie jako "backup" lub też jako dodatkowy obiektyw żeby nie przekładać to jak dla mnie OBOWIĄZEK.
wyobraz sobie taksowkarza albo programiste albo ... kazdy zawod, do wszytskiego trzebaby miec backup a do tego w fotografi trzeba miec wolne 10k tu nie chodzi o mgliste pojecie profesjonalizmu ale o polskie warunki a mlodzi jak sami sa profesjonalistami biora dwu fotografow i kamerke ... i jak w zyciu nie robia tego tylko z powodu kasy
tak wiec many jak nie masz 2 aut to nie powinienem w ogole pracowac bo zawsze jedno sie moze zepsuc i nie dojedziesz do pracy
to jest chyba eliminacja konkurencjiDaj sobie spokój z drugim body...
Spokojnie możesz zmienić szkła w trakcie. Bezstresowo.
Jak padnie podstawowy korpus podczas ślubu to zrozpaczona panna młoda wszystkim będzie się żalić że "fotograf Jan Kowalski nawalił podczas ślubu i dlatego nie ma ładnych pamiątek z najważniejszego dnia w jej życiu", taka antyreklama skutecznie zredukuje ilość kolejnych klientów z polecenia Państwa młodych.
Wg mnie lepiej posiadać słabszy korpus w zapasie kosztem np jakiejś eLki.
ale ślubu czy wesela nie przesuniesz nawet o jeden dzień (czas stracony na szukanie komputera możesz nadrobić pisząc kod zarywając nockę), jak padnie aparat to Ciężko będzie Ci znaleźć kogoś kto w 5-15 minut zastąpi/pożyczy (taksówkarz może zadzwonić po kolegę). Tu jest inna powaga sprawy i inne priorytety. Gratuluję podejścia do sprawy.wyobraz sobie taksowkarza albo programiste albo ... kazdy zawod, do wszytskiego trzebaby miec backup a do tego w fotografi trzeba miec wolne 10k tu nie chodzi o mgliste pojecie profesjonalizmu ale o polskie warunki a mlodzi jak sami sa profesjonalistami biora dwu fotografow i kamerke ... i jak w zyciu nie robia tego tylko z powodu kasy
tak wiec many jak nie masz 2 aut to nie powinienem w ogole pracowac bo zawsze jedno sie moze zepsuc i nie dojedziesz do pracy
Pozdrawiam
Ostatnio edytowane przez robgr85 ; 20-05-2009 o 11:49
Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...
Powiało chłodem!
Czy ktoś tu mówi że druga pucha jest niepotrzebna? Wręcz przeciwnie ze zrozumiałych względów. Skoro ty potrzebujesz 2 albo 4 body bo nie potrafisz zmieniać obiektywów - Twoja sprawa!
Poza tym o czym my mówimy - to jest ślub a nie reportaż z frontu. Powtażam - przy dobrym zaplanowaniu jest czas na zmianę obiektywu.
Do posiadanych szkiel chyba najlepiej byloby dokupic 2ga 5D i na tym pozostac. Ew jakby sie okazalo iz jest zbyt ciasno a nogi nie wyrabiaja to w pozniejszym terminie dokupic 20mm lub 24mm Sigmy lub Canona.
Mialbys wtedy 2 swietne puszki a problem zmiany szkiel nie bylby tak istotny - efekt: dobre zdjecia przy mniejszym stresie![]()