Strona 7 z 9 PierwszyPierwszy ... 56789 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 81

Wątek: Teren prywatny brak oznaczenia

johnyb
    Guest

Domyślnie

Moze to troche nie na temat ale z wlasnego doswiadczenia moge ci potwierdzic, ze strata jakichkolwiek dokumentow moze narobic Ci troche problemow.

Ja jakis czas temu dowiedzialem sie, ze ktos zaczal sobie placic rachunki za Sky TV - ktorego klientem nigdy nie bylem i nie jestem (mieszkam w Wlk. Brytanii) - uzywajac numeru mojego konta (polecenie przelewu). Wlosy zjezyly mi sie na glowie bo z racji tego co robie to przyznac musze, ze troche jestem przewrazliwiony na punkcie udostepniania swoich danych.Zadzwonilem do Sky i operator nie chcial oczywiscie udzielac jakichkolwiek informacji ale z miejsca zablokowal platnosc i po dluzszej dyskusji zgodzil sie podac mi imie osoby na ktora zarejestrowane jest konto. Koles mial na imie "Marcin", byl Polakiem i mieszkal w czesci Londynu, ktorej nigdy nie mialem szczescia odwiedzic. Zadzwonilem do banku i zglosilem im kradziez pieniedzy z konta. Oni przeslali sprawe do dzialu, ktory zajmuje sie takimi przestepstwami i poprosili o potwierdzenie kradziezy z konta osobistym zgloszeniem w pierwszym oddziale banku.Z banku poszedlem na policje zglosic kradziez i trzymalem numer sprawy. Potem zadzwonilem ponownie do banku podac im "numer sprawy". Dzieki temu pieniadze zostaly zwrocone na moje konto po 3 dniach, a z Policji otrzymalem 3 miesicae pozniej list, ze ...sprawca nie zostal wykryty (chociaz klient zarejestrowany byl przez Sky pod odpowiednim adresem...niewazne).

Puenta jest taka, ze uwazam ze mialem duzo szczescia, bo moglo sie to skonczyc o wiele gorzej. Slyszalem o przypadkach osob, ktorych dane zostaly wykorzystane do zaciagniecia kredytu w banku i pomimo tego, ze nawet sad przyznal im racje - sprawa ciagnela sie przez bodajze 5 lat zanim udalo sie ja zalatwic... Choc sprawa nie ma zbytnio zwiazku z prowadzona dyskusja pragnalbym uswiadomic autorowi watku powage sytuacji.

Roznica miedzy nami jest taka, ze moje dane zostaly wykorzystane (prawdopodobnie przez jednego z pracownikow banku), a ja nie bylem swiadomy ze sytuacja taka miala w ogole miejsce do czasu, az sprawdzilem wyciag z banku.
    Autor watku jest w sytuacji kiedy wie, ze ktos wszedl nielegalnie w posiadanie jego danych, ktore moga byc wykorzystane do roznych celow i doskonale wie kim ta osoba jest i gdzie mieszka. Dobrze by bylo ciut sie sprezyc i sprawdzic przynajmniej co Policja zrobila w tej sprawie i czy maja zamiar w ogole cos zrobic. Jesli nie, radze wymienic dowod tak szybko jak sie da...

Pozdrawiam
    K.

ps. Sorki, ze troche odbieglem od tematu. Przepraszam tez za brak polskich znakow
    Ostatnio edytowane przez johnyb ; 08-05-2009 o 22:36

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez johnyb Zobacz posta
    ......Dobrze by bylo ciut sie sprezyc i sprawdzic przynajmniej co Policja zrobila w tej sprawie i czy maja zamiar w ogole cos zrobic...........
    Znając życie, to nic nie zrobiła I chyba nie ma ochoty niczego w tej kwestii zrobić A szkoda.
    Ostatnio edytowane przez Jago ; 09-05-2009 o 00:25
    C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Bywalec Awatar Voith
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

przepraszam za nieobecnosc ale sie egzaminowalem

jesli chodzi o miejsce jest to Piotrkówek pod Lubinem w kierunku trasy na przemyśl

http://maps.google.com/maps?f=q&sour...h&z=16&iwloc=A

Jak sie dobrze przyjrzec to widac te wraki na gorze przy drodze
    Mniej sprzętu, więcej talentu.

Domyślnie

Przeczytałem większość postów i tak patrząc w miarę na świerzo to:
    1 - nigdy nie pokazywać dowodu, gdyby ktoś nalegał - zwyczajnie mówić że się nie ma i poprostu opuścić czyjś teren. Jak najmniej kontaktu z dziwnymi ludźmi i angażowania się w potyczki słowne tudzież fizyczne.
    2 - w przypadku przejawów agresji oddalić sie jak najszybciej i ewentualnie wezwać policje
    3 - w przypadku bójki, jak walić to tylko tak, żeby nie wstał i wzywać policje.

Mądrze się mówi jak się nie było w sytuacji autora tematu, autor poprostu spanikował, może jeszcze brak 'życiowego doświadczenia', zbyt dobre chęci wyjasnienia sprawy, pewnie niejedna osoba tak się nabrała, kiedyś miałem też dziwną sytuację która nauczyła mnie że jak ktoś się pyta o dowód/prawo jazdy/ etc to najlepiej mówić że się nie ma, a jak się idzie na policję, to też, bierze się tylko dowód, bo jest on konieczny, nic absolutnie więcej sie nie pokazuje.
    Ostatnio edytowane przez Kyokushin ; 09-05-2009 o 02:02
    Pozdrawiam,
    Andrzej
    Mój sprzęt: Canon 500D + 18-55 IS

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez johnyb Zobacz posta
    (mieszkam w Wlk. Brytanii)
    Cytat Zamieszczone przez Jago Zobacz posta
    Znając życie, to nic nie zrobiła I chyba nie ma ochoty niczego w tej kwestii zrobić A szkoda.
    A długo mieszkałeś w Wlk. Brytanii że znasz tamtejsze życie i Policję?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    A długo mieszkałeś w Wlk. Brytanii że znasz tamtejsze życie i Policję?
    Chyba źle zrozumiałeś słowa johnyb Zacytuję to co napisał:

Autor watku jest w sytuacji kiedy wie, ze ktos wszedl nielegalnie w posiadanie jego danych, ktore moga byc wykorzystane do roznych celow i doskonale wie kim ta osoba jest i gdzie mieszka. Dobrze by bylo ciut sie sprezyc i sprawdzic przynajmniej co Policja zrobila w tej sprawie i czy maja zamiar w ogole cos zrobic. Jesli nie, radze wymienic dowod tak szybko jak sie da...

Uważam, że autorowi chodziło o Policję w naszym kraju Rozumienie to sztuka wymagająca uważnego czytania ??:
    C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Uuu no jak już sięgasz po standardowy wielkokalibrowy argument we flejmach "czytanie ze zrozumieniem" to ja wysiadam .

Let the flejm go on - bawcie się dobrze .

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez canis_lupus Zobacz posta
    Dowodu NIE WOLNO NIKOMU w żaden sposób kopiować, fotografować.
    Bo? Co tego zabrania? Nie słyszałem o takim przepisie, stąd pytam.

Cytat Zamieszczone przez canis_lupus Zobacz posta
    Punkty sprzedające tel komórkowe robią to bezprawnie.
    Przy komórce mnie proszono o dowód do skserowania, a nie kazano. Myślisz że kogoś zmuszali do dania dowodu?

To trochę jak z przeszukaniem komuś torebki. Czy masz prawo poprosić kogoś o pokazanie zawartości? Tak, nic nie stoi na przeszkodzie. Czy osoba musi pokazać? Nie.
    400D | 17-85/4-5.6 IS USM | 50/1.8 | 70-200/4 L IS USM | 580EXII

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adminekPL Zobacz posta
    Bo? Co tego zabrania? Nie słyszałem o takim przepisie, stąd pytam.
    Nie słyszałeś o ustawie o ochronie danych osobowych? Dziwne...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Nie słyszałeś o ustawie o ochronie danych osobowych? Dziwne...
    Ale czy ta Ustawa nakazuje mi chronić moje dane osobowe i zabrania je rozdawać? Chyba raczej daje mi prawo do ich ochrony, ale wolno mi z niego nie skorzystać
    "Wszyscyśmy z płócien
    Rembrandta:
    To tylko kwestia
    Światła ; " (Jacek Kaczmarski "Światło")

Strona 7 z 9 PierwszyPierwszy ... 56789 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów