Ale te szkla na 5D II nie pokazuja co to body potrafi, wrecz przeciwnie - ograniczaja je... No chyba, ze wolisz wygode bardziej niz IQ.
Poszalejesz za to np. na: 24mm II L, 35mm L, 85mm 1.8 (nie L), 70-200 - z polki Canona (jesli zalezy ci na AF) oraz na wielu innych tanszych, chociazby m42.
Pozdrawiam!
Tak czy inaczej.
Chodzi za mna 5d bo przed cyfrakami mialem Zenit-a TTL i Canon-a AE-1 i nadal czegos mi brakuje w tych zdjeciach. Czegos co widze na zdjeciach z FF.
A Banan82. Chyba mamy podobne spojrzenie na swiat. Ja tez dochodze do wniosku ,ze stalki to jest po prostu inna bajka. I trudno tu porownywac cyferkami ( kat, swiatlo) po prostu zuplenie inaczej rysuja zdjecie.
Jedyne co mnie powstrzymuje to ta je%£$na polska wstrzemiezliwosc ,ze przeciez " nie zarabiam na tym to po kiego wala mi taki drogi aparat, lepiej bym sie wybral do japonii lub chile za taka kase i zrobil mega zdjecia"![]()
Positively dirty minded
Obiektywy to IMO masz akurat bardzo fajne.
Jednak faktycznie mądrze Ci odpowiedziano, że skoro nie bardzo wiesz, czego się spodziewać, to nie warto wydawać pieniędzy.
5DMkII to już zabawka dla bardziej świadomych odbiorców i niejednego może rozczarować. Ciebie szczególnie w aspekcie AF.
A jeśli wiesz doskonale o co biega w tej zabawie a szukasz po prostu opinii przesiadkowiczów, to z tym może być ciężko, bo raczej mało kto w polskich realiach po wydaniu sporej kasy na 50D leci kupić sobie Marka II.
Ale mam dla Ciebie dobrą wiadomość. Właśnie trafiłeś na takiego delikwenta.
Nie pisałem o tym tutaj, by nie prowokować wojenek ale posiadałem 50D przez chwilę - kilka dni. To za mało, żeby wyrobić sobie pełną opinię o tym - niewątpliwie doskonałym - aparacie więc liczą się bardziej moje odczucia. Porobiłem trochę zdjęć i zero samozachwytu nad własnym wybitnym talentemzero opadu szczęki. Po prostu "to nie było to". Nie umiem tego ująć jaśniej.
Korzystając z praw konsumenckich na Wyspach (bardzo PROkonsumenckich) po prostu oddałem sprzęt do sprzedawcy. Gdy kasa wróciła na moje konto, nabyłem drogą kupna MarkaII.
I teraz wiem, że zyję!
Ten sprzęt tak o lata świetlne wyprzedza moje umiejętności, że wieki potrwa nim zapragnę zmiany aparatu na lepszy. Cieszę się z każdego naciśnięcia migawki, z radością obrabiam zdjęcia (jakie tam: obrabiam!, one praktycznie żadnej obróbki nie potrzebują przy ustawieniach na zero) i marzę, żebym pewnego dnia był tak dobry jak mój aparat.
Po prostu inny świat. Z dobrym szkłem to przestaje być cyfrowy aparat. Przeskakujesz na inny poziom odczuwania rzeczywistości i Twój sprzęt zaczyna malować nieskazitelne obrazy... I to 3D.:-D
Ostrość pochodzi z natury - nie jest sztuczna, cyfrowo osiągnięta.
Masz pojęcie nie tylko o dwuwymiarowym kształcie, czujesz fakturę, ciężar fotografowanych rzeczy. Wiesz czy są delikatne czy brutalnie szorstkie. Masz informacje z pierwszej ręki jak ostre są kolce róży na zdjęciu.
Oczywiście każdym aparatem można to osiągnąć ale 5DMkII robi to bez żadnego trudu, obróbki, sam z siebie, mimochodem. Z tak bezczelną pewnością siebie, że aż dech zapiera.
I to jest IMO warte każdych pieniędzy.
ISO400 f/1,6 1/2000s - wybacz idiotyczne kadrowanie
Pozdrawiam!
Ostatnio edytowane przez il Dottore ; 08-05-2009 o 12:56
Fotografuję bez pośpiechu... Mój sprzęt: 1/ Dobre i wygodne buty. 2/ Zestaw "Małpa z Brzytwą" czyli ΣSIGMALux 50mm f/1.4 EX DG HSM z przypiętym 5DMkII, zoom nożny, flash... jaki flash???
3/ Czasem także ΣSIGMA 12-24mm f/4.5-5.6 EX DG HSM i Carl Zeiss Planar T* 1.4/85 ZE
Chyba przestane zaglądać na to forum.... ciągle mnie na coś naciągacie..
Canon. skromnie: http://www.gregfoto.pl/gallery
5d | Canon 16-35 2.8 L | Canon 24-70 2.8 L | Canon 70-200 4 IS L | Canon 85 1.8 USM | Speedlite 580 ex | Omnibounce STOFEN | LumiQuest Soft Screen | transcend 8 GB | kingstone 1 GB ELITE PRO & 2 GB ULTIMATE | Marumi DHG CPL 67, 77, 82 mm | statyw Velbon Sherpa 750R | Lowepro Staelth Reporter 200 AW | Śjakaś inna Lowepro | Military PRO LIMA :] Sporo planów na przyszłość... m.in. 135 L
Wydaje mi się, że słowem - kluczem do 5DMkII (i tak samo do 5D i każdego wysokiego modelu Canona) jest NATURALNOŚĆ.
Masz dokładnie to, na co skierowałeś obiektyw. Ni mniej, ni więcej.
Ni mniej, bo obraz diablo szczegółowy, ni więcej, bo bez szumów i artefaktów.
Czegóż więcej trzeba?
Chętni wszystkie "efekty specjalne" mogą sobie przecież dołożyć w PP. I udoskonalić naturę, usunąć zmarszczki...
No a te filmy... Żartuję!Jeszcze nie odpalałem tak na poważnie tej opcji, żeby zrobić coś naprawdę pięknego. Ale mozna. To też podobno fascynująca funkcja.
Fotografuję bez pośpiechu... Mój sprzęt: 1/ Dobre i wygodne buty. 2/ Zestaw "Małpa z Brzytwą" czyli ΣSIGMALux 50mm f/1.4 EX DG HSM z przypiętym 5DMkII, zoom nożny, flash... jaki flash???
3/ Czasem także ΣSIGMA 12-24mm f/4.5-5.6 EX DG HSM i Carl Zeiss Planar T* 1.4/85 ZE
Ok to moze w ten sposob
Jesli i tak uwazam sie za przyszlego posiadacza 5d mkII to powinienem:
1) Pobawic sie jescze 50d i jak cena troche zlagodnieje to sprzedac 50d i kupic 5d mkII. Za chwile wyjdzie 60d ktory bedzie mial 3 pix wiecej i krecenie filmikow i jeszcze wieksze szumy z oczywiscie lepszym algorytmeme odszumiania ( trele morele) i moj 50d poleci na leb na szyje z cena.
2) Kupic 5d mkII za 2500 euro sprzedac 24-105 z kita za 750 euro i moja 50d za powiedzmy 900 euro z moim tamronem. i wyjdzie mi ,ze zaplace 850 euro za przesiadke i narazie zostane bez szerokiego szkielka.
3) Kupic bilet do Japonii. zabookowac wakacje u szefa i przestac biadolic
Nie jestem profesjonalista iwec 2 puszki mi nie potrzebne narazie.
Ehh...
Il Dottore bedziesz moze w centrum w weekend? Moze masz chwilke, chetnie bym obejrzal 5d. Boje sie ,ze zrobie pare fotek to juz bedzie 4-ta opcja - Kupic teraz. ¬_¬.
Mialem podobne wrazenia co do 50d jak ty. Fajny naprawde fajny aparacik. Ale plastycznie to nie to ;/
Ostatnio edytowane przez toshimitsu ; 08-05-2009 o 14:00
Positively dirty minded