mam możliwość zamienić moja puszkę na tą nową co jest fajna i filmy kręci i wogóle-ale konkretnie-jakie odczucia po zamianie mają włąciciele nowej 5D.podobno jest o wiele leprzy no bo to pełna klatka-ale wiecie-ja bym chciał tak bardziej po chłopsku
mam możliwość zamienić moja puszkę na tą nową co jest fajna i filmy kręci i wogóle-ale konkretnie-jakie odczucia po zamianie mają włąciciele nowej 5D.podobno jest o wiele leprzy no bo to pełna klatka-ale wiecie-ja bym chciał tak bardziej po chłopsku
Bardziej po chłopsku?
Oj, waćpanie, miastowy waćpan zapewne, a takie dziwno pytonio zadajeta - tosz to każdy kum u nas na wsi wie co z tym pełnokliatkiowim hapariatem jest. Ba, nawet i Zośka ze sklepa, ta co piwa nie pozwolo pić na schodeczkach to wie. A gupio ono jest że hej!
Panie miastowy, tosz to som bardzutko inne hapariaty. Te maszinki majom mało ze sobom wspulniego. Panie miastowy, jak wielmoże nie wie czy kce tego hapariata, jak wielmoże nie wie, na czym by wielmoże zyskał podczas zamieniunku, to po co waćpan się w to wpycha?
Wystarczająco po chłopsku?
Aparaty, obiektywy, lampy.
Wiesz co - jak patrzę na Twoją stopkę to bym wolał zainwestować w jakąś dobrą optykę do tej 50-tki, bo jeśli chcesz robić 5D z tym co masz to szkoda zachodu
wybacz, ale o czym Ty piszesz? szklo, ktore jest takie sobie w cropie potrafi byc wypasione w pelnej klatce. zwlaszcza jak mowimy o takim napierniczeniu pikseli jak ma 15Mpix w porownaniu z 21Mpix w pelnej klatce (gestosc 8Mpix w cropie)
wez sobie takiego Pentacona 50/1.8, zapnij do 5D i zrob zdjecie. a potem sobie do woli szukaj w jakimkolwiek cropie czegos chocby odlegle zblizonego jakosciowo...
mieszko_1vp nawet się nie zastanawiaj !!!
Bierz pełną klatkę, bo nawet z tymi szkłami które masz, tak jak pisze akustyk, odczujesz różnicę olbrzymią.
Ja akurat porównanie mam tych samych szkieł (min. manuale Leica i M42) na 400D, 40D i 5D (starej :winki ... zdjęcia mówią same za siebie.
Poprostu pełna klatka to zupełnie inna bajka![]()
To szkło, które na cropie było przyzwoite - na FF jest świetne ...
Jeśli masz taką możliwość, zrób zdjęcia tym co masz na 5D mkII czy 5D (może kogoś znajdziesz z taką puszką) i wtedy podejmij decyzję - wiadomo jaką :wink:
A jeśli chodzi o szkła docelowe - jak będziesz miał puszkę jaką chcesz, czyli 5D mkII, to i szkła też łatwiej będzie wybrać, bo nie będzie dylematu pod co dobierać - cropa czy FF.
Przepraszam za mały oftop (nie przesiadałam się z puszek o które pytasz :winki dobrego wyboru życzę
![]()
Ostatnio edytowane przez Selena ; 08-05-2009 o 08:39
Wiesz co -pytanie nie było odnośnie szkła jakie chcę kupić-tylko puszki,mam co mam bo zbierałem kase na pełna klatkę i właśnie mam dylemat-czy kupić do 50 tki szkła czy kupić 5-tke -przemęczyć sie 2-3 miechy i pod nia kupować szkło...możesz się nabijać z tego co mam-a najlepiej sie pochwal swoją galerią-chętnie zobacze te wypasione fotki
Obiektywy to IMO masz akurat bardzo fajne.
Jednak faktycznie mądrze Ci odpowiedziano, że skoro nie bardzo wiesz, czego się spodziewać, to nie warto wydawać pieniędzy.
5DMkII to już zabawka dla bardziej świadomych odbiorców i niejednego może rozczarować. Ciebie szczególnie w aspekcie AF.
A jeśli wiesz doskonale o co biega w tej zabawie a szukasz po prostu opinii przesiadkowiczów, to z tym może być ciężko, bo raczej mało kto w polskich realiach po wydaniu sporej kasy na 50D leci kupić sobie Marka II.
Ale mam dla Ciebie dobrą wiadomość. Właśnie trafiłeś na takiego delikwenta.
Nie pisałem o tym tutaj, by nie prowokować wojenek ale posiadałem 50D przez chwilę - kilka dni. To za mało, żeby wyrobić sobie pełną opinię o tym - niewątpliwie doskonałym - aparacie więc liczą się bardziej moje odczucia. Porobiłem trochę zdjęć i zero samozachwytu nad własnym wybitnym talentemzero opadu szczęki. Po prostu "to nie było to". Nie umiem tego ująć jaśniej.
Korzystając z praw konsumenckich na Wyspach (bardzo PROkonsumenckich) po prostu oddałem sprzęt do sprzedawcy. Gdy kasa wróciła na moje konto, nabyłem drogą kupna MarkaII.
I teraz wiem, że zyję!
Ten sprzęt tak o lata świetlne wyprzedza moje umiejętności, że wieki potrwa nim zapragnę zmiany aparatu na lepszy. Cieszę się z każdego naciśnięcia migawki, z radością obrabiam zdjęcia (jakie tam: obrabiam!, one praktycznie żadnej obróbki nie potrzebują przy ustawieniach na zero) i marzę, żebym pewnego dnia był tak dobry jak mój aparat.
Po prostu inny świat. Z dobrym szkłem to przestaje być cyfrowy aparat. Przeskakujesz na inny poziom odczuwania rzeczywistości i Twój sprzęt zaczyna malować nieskazitelne obrazy... I to 3D.:-D
Ostrość pochodzi z natury - nie jest sztuczna, cyfrowo osiągnięta.
Masz pojęcie nie tylko o dwuwymiarowym kształcie, czujesz fakturę, ciężar fotografowanych rzeczy. Wiesz czy są delikatne czy brutalnie szorstkie. Masz informacje z pierwszej ręki jak ostre są kolce róży na zdjęciu.
Oczywiście każdym aparatem można to osiągnąć ale 5DMkII robi to bez żadnego trudu, obróbki, sam z siebie, mimochodem. Z tak bezczelną pewnością siebie, że aż dech zapiera.
I to jest IMO warte każdych pieniędzy.
ISO400 f/1,6 1/2000s - wybacz idiotyczne kadrowanie
Pozdrawiam!
Ostatnio edytowane przez il Dottore ; 08-05-2009 o 12:56
Fotografuję bez pośpiechu... Mój sprzęt: 1/ Dobre i wygodne buty. 2/ Zestaw "Małpa z Brzytwą" czyli ΣSIGMALux 50mm f/1.4 EX DG HSM z przypiętym 5DMkII, zoom nożny, flash... jaki flash???
3/ Czasem także ΣSIGMA 12-24mm f/4.5-5.6 EX DG HSM i Carl Zeiss Planar T* 1.4/85 ZE