zassałem z sieci "camera profiles beta 2"
zainstalowałem, ale chyba bez skutku, ponieważ profile wyglądają u mnie tak samo jak wcześniej, czyli:
wygląda to u mnie więc zupełenie inaczej niż pokazuje to Janusz, dlaczego ?
zassałem z sieci "camera profiles beta 2"
zainstalowałem, ale chyba bez skutku, ponieważ profile wyglądają u mnie tak samo jak wcześniej, czyli:
wygląda to u mnie więc zupełenie inaczej niż pokazuje to Janusz, dlaczego ?
Profile na liście (z wyjątkiem Adobe Standard) to odpowiedniki profili aparatu. U Janusza zdublowały się profile Beta 2 i profile z najnowszego update'a do Lightrooma.
Próbowałeś z ustawionym profilem Camera Standard?
hehe
jak się okazało pojawiły się w końcu te profile (nie ma ich przy rawach z 5d2), ale:
widać je jak "dłubie" przy RAWach z 40d,
jak wrzucam RAWy z 5dII są już tylko te stare profile
zastanawiam się tylko co to wszystko daje, ponieważ:
- po wierwsze te normalne profile i te beta 2 nie różnią się od siebie
- po drugie i NAJWAŻNIEJSZE: cały czas Lightroom traktuje na dzień dobry zdjęcia po swojemu, wypierając je z koloru i kontrastu...
rrrr![]()
Przed wygenerowaniem podglądu LR pokazuje miniaturki zrobione z parametrami wybranymi w aparacie.
Po prostu masz inne parametry domyślne ustawione w aparacie i w LR.
Od kontrastu i koloru masz odpowiednie ustawienia w LR, możesz sobie je zapisać jako domyślne i po problemie...
C7D | S30 1,4 | C17-55 2,8 | S50-150 2,8
mój aparat: [Ô] , szkła: OOO , statyw: /i\ , fotki: \\\-:\
Proszę o pomoc.
Problem to brak możliwości otworzenia zdjęć (format JPG i RAW) w LightRoom 1.0 z aparatu 40D.
Co dziwne RAW’y i JPG’i z Nikona D700 otwierają się bez problemów.
Co należy zrobić żeby pliki z 40D można było edytować w Lightroom
Problem rozwiązałem właśnie wczoraj zauważyłem ten "żółty" biały nastąpiło to po zmianie monitora i zainstalowaniu sterownika monitora. Skasowałem sterownik monitora.
Jak usunąć: prawym klawiszem na pulpit kliknąć ---> Właściwości -->Ustawienia ---> Zaawansowane --->zakładka Monitor --> Właściwości --> zakładka Sterownik---> Szczegóły sterownika. Pokaże się ścieżka do sterownika. Należy wejść i skasować sterownik monitora. U mnie śą w C:\WINDOWS\system32\spool\drivers\color
-------------------------------------------
Problem był taki "żółte" fotki w LR po wyeksportowaniu do PS i otworzeniu ich w PS normalne, tzn biel biała. Fotki bezpośrednio otwierane w PS też bez tego "żółtego". Mówię tu o fotkach w RAW nie patrzyłem na jpg
Pracuje glownie na DPP ale chcialbym sie naumiec tez LR. Gdzies ktos na poczatku watku pytal o problem jaki mam, ale nie dokopalem sie czytajac calosc odpowiedzi.
Jesli L3 po wyswetleniu RAW-a ma sprane kolory (no bo RAW, wszystko jest ok), nie tykajac go renderuje do jpg wychodzi mi pokolorwane, wyostrzone zdjecie itd. Czyli renderuje sie nie to samo co widze oknie devolop LR. Chcialbym miec wplyw na wyglad tego jpg w LR czyli chyba powinno sie wywolac takie sprane zdjecie, czy tak? Jak tylko cos podkrece w wyswietlonym przez LR bladym RAW-ie powstaje cos strasznego...
Swoja zdroga zrobilem eksperyment i wywolalem tego samego RAW-a w DPP tez bez dotykania czegokolwiek (wiem, na poczatku pokazuje zaszytego jpg). DPP wyrenderowalo identycznego jpg jak lightroom....
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Gdzie jest problem?
Ostatnio edytowane przez yellowpliszka ; 18-08-2010 o 15:52 Powód: Automerged Doublepost