Strona 17 z 33 PierwszyPierwszy ... 7151617181927 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 161 do 170 z 330

Wątek: Praca jako fotoreporter

Domyślnie

Możesz oglądać. Już strona działa -serwer zaliczył load i już wszystko wróciło do normy
    Co do koncertów -widziałem pressphotocenter -chyba jedynie u nich widziałem kategorię koncerty (interesowałbym się, ale też widuję/znam stamtąd bodajże ze 3-4 osoby w moim mieście, a że ja bez samochodu raczej...)
    C 50D, C 350D, C 50E. Słoiki: kit, S 10-20 f/4-5,6, T 28-75 f/2.8, C 50mm f/1.8, C 85mm 1.8, Sigma 70-200 f/2.8, 580EX

Regulamin pkt 8.

Uzależniony Awatar Sławek
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Patryk_mirek Zobacz posta
    Witam!
    Ponieważ sądzę, iż robię już niezłe zdjęcia z dziedzin takich jak reporterka (i koncerty)*,
    przyszedł moment na poszukiwanie/wybór agencji.
    Które agencje fotograficzne liczą się na rynku? które możecie polecić

Fajnie by było gdyby agencja:
    -dobrze by było gdyby dobre ceny za zdjęcia były (ale nie spodziewam się nie wiadomo jakich kokosów)
    -miło by było gdyby mieli dużo klientów
    -jeszcze milej by było gdyby podsyłali informacje/tematy (bo nie każdy temat jestem w stanie wywęszyć odpowiednio wcześnie)

*-Coraz rzadziej(a w każdym razie rzadziej niż przed rokiem) słyszę, że coś komuś się w moich zdjęciach nie podoba, poza tym "uczę się" w "szkole fotograficznej" i nawet wykładowcy z tej szkoły twierdzą, że całkiem niezłe (tylko coś wspominają mi o przyczepieniu ciężarka do obiektywu)

//edit:
    Źle się wyraziłem, pisząc oczekiwania nie miałem na myśli: "tego chcę od agencji" tylko "fajnie by było gdyby ta agencja..."

A co do zabijania zdjęciami -kiedyś się zaciąłem odbitką -wystarczy na początek?
    Młodości...Ty nad poziomy wylatuj !!!

Zablokowany

Domyślnie

Sławek - dokładnie o to mi chodziło. Panowie - dobrymi chęciami jest piekło wybrukowane. To, że ktoś robi dobre zdjęcia (nie zawsze jest nim ten, który uważa, że tak właśnie jest) nie jest jednoznaczne z pracą dla agencji. Agencji - reporterskich w Polsce jest raptem kilka. Są obstawione, biorą mało, płacą niewiele - chyba, że od lat z nimi współpracujesz, a jeszcze lepiej - dla nich pracujesz (np PAP, Reuters - to są solidne, elitarne firmy). Dzisiaj fotoreporterzy rzeźbią jak mogą. Etat w redakcji, na boku foty po agencjach (najczęściej bez nazwiska). Grono dobrze opłacanych szczęśliwców jest niewielkie. A agencja poddająca ci tematy i kontakty - no cóż, musisz taką założyć. Kapitałem fotoreportera jest nie tylko oko i sprzęt - ale również doświadczenie i kontakty.
    Ostatnio edytowane przez himi ; 28-04-2009 o 18:40

Pełne uzależnienie Awatar Parteq
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez himi Zobacz posta
    Sławek - dokładnie o to mi chodziło. Panowie - dobrymi chęciami jest piekło wybrukowane. [...] Są obstawione, biorą mało, płacą niewiele - chyba, że od lat z nimi współpracujesz, a jeszcze lepiej - dla nich pracujesz (np PAP, Reuters - to są solidne, elitarne firmy). Dzisiaj fotoreporterzy rzeźbią jak mogą. [...] A agencja poddająca ci tematy i kontakty - no cóż, musisz taką założyć. Kapitałem fotoreportera jest nie tylko oko i sprzęt - ale również doświadczenie i kontakty.
    Eh, jak to my krajani umiemy podcinac skrzydelka..
    Patryk, bierz sie do roboty, porozgladaj sie, popytaj, popracuj tez nad wyostrzaniem fotek lub nad takimi fotkami zeby ich wyostrzac juz nie trzeba bylo.
    Oko masz, a dla mnie roznica miedzy Twoim folio a himiego zadna - poza wspomnianym powyzej

Powodzenia!

Zablokowany

Domyślnie

Moje ,,folio'' to stara zabawowa strona. Żaden też ze mnie autorytet. Rozwiewam tylko płonne marzenia kolegi. Jako mało realne. Hossa dla zawodu fotoreporter już minęła.

Pełne uzależnienie Awatar Parteq
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Moje ,,folio'' to stara zabawowa strona.
    O to przepraszam, mozna zobaczyc cos nowego w takim razie?

Żaden też ze mnie autorytet. Rozwiewam tylko płonne marzenia kolegi. Jako mało realne. Hossa dla zawodu fotoreporter już minęła.
    A co bedzie gdy obecni wymra?

Zablokowany

Domyślnie

Nie mam czasu na przygotowywanie portfolia ze zdjęciami, które tłukę codziennie w pracy.
    A co do drugiej kwestii, pewnie można zapisać się w kolejce

Uzależniony Awatar Sławek
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Pamiętam swoje fotki podpisywane ,,foto archiwum.. To dodawało skrzydeł.:-D

Domyślnie

Żeby było jasne -posta pisałem ze świadomością, że wyłącznie z robienia zdjęć raczej nie mam szans wyżyć -chciałbym żeby moje hobby jakim jest fotografia nie przynosiło wyłącznie strat i może pozwoliło zakupić trochę lepszy sprzęt...

Co zaś się tyczy tematów i kontaktów to kapitałem nie tylko fotoreportera jest gruby notes wypełniony kontaktami -owszem, zbieram wizytówki, emailuję, dzwonię, przymilam się, przekupuję czy nasłuchuję -miałem też zaprzyjaźnione źródło informacji ale wciąż mało kontaktów mam i to nie wystarcza -dlatego fajnie by było gdyby agencja choć czasem sugerowała/podsyłała tematy (no ideałem to by był dostęp do tych newsów z PAP o których tyle słyszałem (ale nie widziałem) albo ktoś ze znajomych w jakiejś redakcji)

ps. co do nieostrych fotek to chyba wina af w aparacie(obserwuję kurs USD) -w moim leciwym 350d coraz częściej wychodzi 'mydło'(im dłuższa ogniskowa tym bardziej widać), a ten sam obiektyw podpięty pod coś innego daje takie efekty, że szczękę zbieram z podłogi (o polskim serwisie Canona to tyle się naczytałem i nasłuchałem pozytywnych opinii -np ostatnia zasłyszana to ~5 minutowy monolog, dający się streścić tak: "znowu" "serwis" "canon" "żytnia")

ps2. wciąż nie otrzymałem odpowiedzi na moje pytanie:
    do których agencji uderzać, które są dobre i sprzedają najwięcej zdjęć(ogólnie), a które np omijać?
    C 50D, C 350D, C 50E. Słoiki: kit, S 10-20 f/4-5,6, T 28-75 f/2.8, C 50mm f/1.8, C 85mm 1.8, Sigma 70-200 f/2.8, 580EX

Regulamin pkt 8.

Początki nałogu Awatar Hellfire
    Miasto
    Koniaków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Patryk_mirek Zobacz posta
    ps2. wciąż nie otrzymałem odpowiedzi na moje pytanie:
    do których agencji uderzać, które są dobre i sprzedają najwięcej zdjęć(ogólnie), a które np omijać?
    Uderzaj do wszystkich jakie znasz! Duże sprzedają więcej, ale też mają wielu takich jak Ty chętnych do współpracy. Mniejsze wiadomo, na odwrót Grunt to wytrwałość.

Strona 17 z 33 PierwszyPierwszy ... 7151617181927 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów