Strona 84 z 224 PierwszyPierwszy ... 3474828384858694134184 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 831 do 840 z 2240

Wątek: Kursy liturgiczne

Coś już napisał Awatar TIX
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Kolega chyba się z choinki urwał mówię o kwestiach technicznych w kontekście tego co się dzieje w kościele. Nie muszę być intruzem, zastosuje się do zasad ale naprawdę nie w głowie mi duchowe przeżywanie czegokolwiek kiedy wiem że jestem tam w innym celu. Czy to wystarczająco jasne dla Ciebie ? Zaczynasz o cyrku pisać - cyrk owszem - będzie jak takie kursy będą opierały się na wpajaniu na siłę wiary a nie na technice poruszania się , wykonywania zdjęć. Wczorajszy dzień był już bardziej "konkretny" - pierwszy dzień dało by się w 5 minut przekazać - co będzie jutro - zobaczymy.

Przypominam że kwestia wiary, wyznania, poglądów jest indywidualna dla każdego z nas - ja przedstawiam swoje zdanie.
    /sig w budowie/
    40D, Pancolar 50mm 1.8, C50 1.8 MkII, C35-105, Granit 80-200 mm , Jupiter 85/2.0 , 135mm, walizka różności

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez TIX Zobacz posta
    mówię o kwestiach technicznych w kontekście tego co się dzieje w kościele. Nie muszę być intruzem, zastosuje się do zasad .
    Zeby zastosować się do zasad trzeba je znać a żeby poznac zasady to trzeba zrozumiec Mszę Świętą. Jesli nie rozumiesz i nie znasz liturgii to nie masz szans na właściwe zachowanie w Kościele bo zwyczajnie nie wiesz co się w nim dzieje.
    A jak byś słuchał księdza to wiedziałbyś że jesli nie uczestniczysz w liturgii to z automatu stajesz się intruzem.
    Pozdrawiam.

Pełne uzależnienie Awatar pank
    Miasto
    wawa

Domyślnie

Znaczy się, nie wierzący nie może robić zdjęć na ślubie?
    Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

niewierzący może nawet brać ślub w kościele
    /sig w budowie/
    40D, Pancolar 50mm 1.8, C50 1.8 MkII, C35-105, Granit 80-200 mm , Jupiter 85/2.0 , 135mm, walizka różności

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pank Zobacz posta
    Znaczy się, nie wierzący nie może robić zdjęć na ślubie?
    a skąd ta myśl?

Pełne uzależnienie Awatar pank
    Miasto
    wawa

Domyślnie

Jak można uczestniczyć w liturgii będąc niewierzącym? Ba, jak można uczestniczyć w liturgii jednocześnie robiąc zdjęcia. Moim zdaniem, kurs powinien nauczyć, jak je robić nie przeszkadzając w liturgii, właśnie po to, żeby nie być intruzem, a raczej, gościem.
    Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez TIX Zobacz posta
    niewierzący może nawet brać ślub w kościele
    zakładając że jego druga połówka jest osoba wierzącą

Cytat Zamieszczone przez pank Zobacz posta
    Jak można uczestniczyć w liturgii będąc niewierzącym? Ba, jak można uczestniczyć w liturgii jednocześnie robiąc zdjęcia. Moim zdaniem, kurs powinien nauczyć, jak je robić nie przeszkadzając w liturgii, właśnie po to, żeby nie być intruzem, a raczej, gościem.
    o uczestnictwie w liturgi napisałem jako odpowiedź na stwierdzenie Tixa, "żeby nie być intruzem"
    Jesli osoba jest niewierząca, to w liturgii raczej uczestniczyc nie będzie, jednak musi ją znać tak aby aby nie przeszkadzać w uczestniczeniu innym.
    Czyli to co napisałem wczesniej:
    Jesli nie rozumiesz i nie znasz liturgii to nie masz szans na właściwe zachowanie w Kościele bo zwyczajnie nie wiesz co się w nim dzieje.
    Dlatego tez uważam że choc osoba niewierząca może fotografowac w Kościele to jednak, jeśli chce zachować się odpowiednio, będzie jej dużo trudniej i bedzie musiała się więcej nauczyć.
    Ostatnio edytowane przez bartekkd ; 22-04-2009 o 14:43

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

no i własnie z tym się nie zgadzam - niezależnie od wiary można się zachowywać "niewidzialnie", a uczestniczyć nie muszę bo mam co innego do zrobienia - to trzeba rozgraniczać
    Ostatnio edytowane przez TIX ; 22-04-2009 o 15:04
    /sig w budowie/

Domyślnie

Tu nie chodzi o to kto może, kto nie może robić zdjęć, tylko bardziej o to kiedy można robić zdjęcia, kiedy nie, tak samo z filmowaniem i waśnie po to są kursy(przeważnie organizowane przez kurię) po których się dostaje legitymację że się owy kurs przeszło, a potem, np. na ślubie, pozostaje podejść do księdza który będzie odprawiał i zasugerować że się jest i się będzie robiło zdjęcia, raczej nie ma z tym większych problemów, czasem poproszą o legitymację ale różnie z tym bywa.
    Jedyna rzecz która jest nie jasna dla mnie czy owe legitymacje(papiery na fot. w kościele) są między-diecezjalne, to już trzeba się zapytać na kursie, jak się wybiorę na kurs to będę wiedział
    A co do wiary, niewiary to co to ma do rzeczy?

Coś już napisał Awatar pattom
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Witam,

Ktoś może wie, czy we Wrocławiu będzie organizowany kurs w najbliższym czasie ?
    pattom

Strona 84 z 224 PierwszyPierwszy ... 3474828384858694134184 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów