Cytat Zamieszczone przez michaela7 Zobacz posta
Jestem amatorem, czasem moje zdjęcia podobają się wielu osobom i często zdjęcia zrobione przeze mnie są dla innych jedyną pamiątką. Stąd poszukuję dla siebie naprawdę dobrego aparatu kompaktowego, który mogę zabrać wszędzie zamiast lustrzanki.
Robiłam do tej pory zdjęcia Power Shot A510 i S5 IS. Potrzebuję mały aparat. I na dziś moją uwagę zwrócił Canon G10. Michaela
Dziwny ten Twój post, ponieważ pytasz o jakość zdjęć kompakta w trybie auto i zarazem szukasz kompakta, "którego możesz zabrać wszędzie zamiast lustrzanki".

To masz w końcu tą lustrzankę czy nie masz?

Proponuję Ci najpierw zaznajomić się z testami http://www.optyczne.pl/26-Test_aparatów-Canon.html. Nie miałem okazji używaż ani G10 ani S5 IS, ale za G10 przemawia przede wszystkim dobra matryca i możliwość zapisu do RAW. Z kolei w S5 masz większy zakres ogniskowych (lepszego zooma), ale praktycznie brak szerokiego kąta. Jeśli chcesz w pełni wykorzystać potencjał drzemiący w G10, zapomniej o trybie auto i zapisie do JPG. Zatem jeżeli:
1) nie wystarczają ci możliwości S5
2) chcesz poznać podstawy fotografii
3) i podstawy obróbki cyfrowej za pomocą oprogramowania typu Photoshop
to zainwestuj w G10.

Na twoim miejscu najpierw pobawiłbym się trybem M,Av,Tv na S5, bo jak chcesz robić fotki w trybie auto na G10, to jedyną namacalną różnica dla Ciebie (w stosunku do S5) będzie szybsze tempo zmniejszania sie miejsca na dysku twardym .