Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 26

Wątek: G 10 czy sprawdzi się też dla amatora?

Mieszany widok

Dopiero zaczyna

Domyślnie G10 czy sprawdzi się też dla amatora?

Witam serdecznie. To mój pierwszy wpis tutaj ( i w ogóle raczej na jakimkolwiek forum)... Mam nadzieję, że nie spotkam się z krytyką, a jeśli tak to może jakoś to przeżyję...
    Od kilku lat robię wiele wiele zdjęć (nie mówię, że zajmuję się fotografią, bo to rezerwuję dla profesjonalistów). Jestem amatorem, czasem moje zdjęcia podobają się wielu osobom i często zdjęcia zrobione przeze mnie są dla innych jedyną pamiątką. Stąd poszukuję dla siebie naprawdę dobrego aparatu kompaktowego, który mogę zabrać wszędzie zamiast lustrzanki.
    Robiłam do tej pory zdjęcia Power Shot A510 i S5 IS. Potrzebuję mały aparat. I na dziś moją uwagę zwrócił Canon G10. Tylko czytam w wielu miejscach, że w rękach amatora ten aparat po porostu jest za dobry... Moje pytanie jest takie czy na pewno tak jest? Oczekuję zdjęć bardzo ostrych, bardzo dobrej jakości.... i czy faktycznie nie mogę oczekiwać tego (jako amator) od G10? (jak inni piszą). Przyznam że zdjęcia robione na AUTO w S5 IS właśnie się innym podobają, to czy w G10 będą gorsze, czy takie same, czy może o wiele wiele lepsze??? Proszę o poradę i poważne podejście do mojego problemu.
    Pozdrawiam i dziękuję.
    Michaela
    Ostatnio edytowane przez michaela7 ; 20-04-2009 o 12:07

Bywalec Awatar caveman
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez michaela7 Zobacz posta
    Jestem amatorem, czasem moje zdjęcia podobają się wielu osobom i często zdjęcia zrobione przeze mnie są dla innych jedyną pamiątką. Stąd poszukuję dla siebie naprawdę dobrego aparatu kompaktowego, który mogę zabrać wszędzie zamiast lustrzanki.
    Robiłam do tej pory zdjęcia Power Shot A510 i S5 IS. Potrzebuję mały aparat. I na dziś moją uwagę zwrócił Canon G10. Michaela
    Dziwny ten Twój post, ponieważ pytasz o jakość zdjęć kompakta w trybie auto i zarazem szukasz kompakta, "którego możesz zabrać wszędzie zamiast lustrzanki".

To masz w końcu tą lustrzankę czy nie masz?

Proponuję Ci najpierw zaznajomić się z testami http://www.optyczne.pl/26-Test_aparatów-Canon.html. Nie miałem okazji używaż ani G10 ani S5 IS, ale za G10 przemawia przede wszystkim dobra matryca i możliwość zapisu do RAW. Z kolei w S5 masz większy zakres ogniskowych (lepszego zooma), ale praktycznie brak szerokiego kąta. Jeśli chcesz w pełni wykorzystać potencjał drzemiący w G10, zapomniej o trybie auto i zapisie do JPG. Zatem jeżeli:
    1) nie wystarczają ci możliwości S5
    2) chcesz poznać podstawy fotografii
    3) i podstawy obróbki cyfrowej za pomocą oprogramowania typu Photoshop
    to zainwestuj w G10.

Na twoim miejscu najpierw pobawiłbym się trybem M,Av,Tv na S5, bo jak chcesz robić fotki w trybie auto na G10, to jedyną namacalną różnica dla Ciebie (w stosunku do S5) będzie szybsze tempo zmniejszania sie miejsca na dysku twardym .

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez caveman Zobacz posta
    Dziwny ten Twój post, ponieważ pytasz o jakość zdjęć kompakta w trybie auto i zarazem szukasz kompakta, "którego możesz zabrać wszędzie zamiast lustrzanki".

To masz w końcu tą lustrzankę czy nie masz?

Proponuję Ci najpierw zaznajomić się z testami http://www.optyczne.pl/26-Test_aparatów-Canon.html. Nie miałem okazji używaż ani G10 ani S5 IS, ale za G10 przemawia przede wszystkim dobra matryca i możliwość zapisu do RAW. Z kolei w S5 masz większy zakres ogniskowych (lepszego zooma), ale praktycznie brak szerokiego kąta. Jeśli chcesz w pełni wykorzystać potencjał drzemiący w G10, zapomniej o trybie auto i zapisie do JPG. Zatem jeżeli:
    1) nie wystarczają ci możliwości S5
    2) chcesz poznać podstawy fotografii
    3) i podstawy obróbki cyfrowej za pomocą oprogramowania typu Photoshop
    to zainwestuj w G10.

Na twoim miejscu najpierw pobawiłbym się trybem M,Av,Tv na S5, bo jak chcesz robić fotki w trybie auto na G10, to jedyną namacalną różnica dla Ciebie (w stosunku do S5) będzie szybsze tempo zmniejszania sie miejsca na dysku twardym .
    Sorry za dziwny post... tego się właśnie obawiałam, ale nie o tym ma tutaj być...
    Mam lustrzankę. I dopiero się wciągam w tajniki tego, co z lustrzanki można wydobyć.
    G10 ma być dodatkowym aparatem. przy okazji powiem, że czasem inni przy "wspólnym np. spacerze" też będą chcieli zrobić nim zdjęcie (z lustrzanką nie dają rady)...
    chodzi naprawdę o jakość i ostrość zdjęć. I ciągle się zastanawiam czy ta jakość i ostrość będzie lepsza od aparatów, o których pisałam na początku...
    Z testami się zaznajomiłam... Ale problem pozostaje. Fajnie byłoby mieć aparat na tydzień u siebie i po prostu zobaczyć jak naprawdę działa, ale to już marzenie....
    Przyznam że przeraża mnie obróbka zdjęć za pomocą oprogramowań, więc może dlatego też mówię o tym "auto" czy po prostu kompakcie. Jakby nie było z lustrzanki prawie każde zdjęcie trzeba przerobić (w moim przypadku), a raczej chcę tego uniknąć.
    Dzięki za pierwszą odpowiedź.

!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Na twoim miejscu najpierw pobawiłbym się trybem M,Av,Tv na S5, bo jak chcesz robić fotki w trybie auto na G10, to jedyną namacalną różnica dla Ciebie (w stosunku do S5) będzie szybsze tempo zmniejszania sie miejsca na dysku twardym .[/QUOTE]

Jeśli dobrze rozumiem
    to AUTO na S5 IS lepsze niż w G10???
    Czy może ktoś kto zna te dwa aparaty może też coś podpowiedzieć?
    Ostatnio edytowane przez michaela7 ; 20-04-2009 o 14:20 Powód: Automerged Doublepost

Uzależniony Awatar Paenka

Domyślnie

Myślę, że kolega pisząc posta miał raczej na myśli, że niepotrzebnie byś wydała pieniądze skoro i tak będziesz używała trybu AUTO, którego działanie jest z zasady identycznie w każdym aparacie. Równie dobrze mogłabyś robić te zdjęcia aparatem w telefonie...też będzie AUTO.
    S5IS to dobry aparat hybrydowy. G10 również ale ma format RAW, który dla Ciebie będzie prawdopodbnie jedyną róznicą...no poza wielkością aparatu.

Więc jeśli nie zależy Ci na RAW to może lepiej zainteresuj się innym, mniejszym modelem kompaktowego aparatu.
    Tzn. tak teoria mówi o praktykę mnie nie pytajcie;p

TU możesz przypuścić atak odwetowy, nie krępuj się

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Dzięki za odzew.
    Jeśli chodzi o S5 IS to naprawdę za duży.
    A510 - jakość zdjęć już mnie nie zadowala. Aparat w telefonie też nie (zresztą od pierwszego zdjęcia zrobionego aparatem w telefonie nigdy już nie używam tego aparatu)

G10 świetnie leży w ręku (jak dla mnie) - nie było możliwości sprawdzenia czegoś więcej w tym aparacie...

Aparat ma wystarczyć na kilka dobrych lat. Najczęściej chcę nim robić zdjęcia na zewnątrz.

Więc jeśli nie G10 to jaki???

Ale może jeszcze ktoś wypowie się o G10. Nie chcę tak szybko z niego rezygnować. Ale jeśli jest coś lepszego????
    Ostatnio edytowane przez michaela7 ; 20-04-2009 o 15:50

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Domyślnie

Kupuj G10 i rób zdjęcia. To jeden z najlepszych kompaktów obecnie dostępnych na rynku. Na automacie też działa

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Czy jest jakaś szansa, żeby ktoś wystawił zdjęcia z G10, ale bez obróbki w żadnym programie (za wyjątkiem pewnie tylko zmniejszania)?
    Albo może ktoś znalazł i mógłby podać linki do takich właśnie zdjęć?

Jeśli tak to dziękuję.

Początki nałogu Awatar x-mac
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez michaela7 Zobacz posta
    Albo może ktoś znalazł...
    Tak, google
    np:
    digitalpixels
    pbase1
    pbase2
    dpreview
    ...

EDIT: link "pbase2" aptur już podał
    Ostatnio edytowane przez x-mac ; 21-04-2009 o 11:50
    marcin
    forma wynika z funkcji (ls) - mniej znaczy więcej (mvdr) - ornament to zbrodnia (al)

szukaj: 1 2 3

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów