Strona 6 z 14 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 137

Wątek: [DonBolano] Portrety

Coś już napisał Awatar altowiolistka
    Miasto
    Warszawa/Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez DonBolano Zobacz posta
    Miałem blende ze sobą, ale za nic nie było o co oprzeć, a i ludzie mnie szerokim lukiem omijali, jak latałem z podpiętym 70-200/2.8 :]
    eee mlody, sam trzymaj blende juz nie badz taki wygodnicki (istnieje takie slowo :P)

Początki nałogu Awatar DonBolano
    Miasto
    Ostrów Wielkopolski

Domyślnie

Ee.. Olcia.. Jaki ja młody? Heheh...

Nastepnym razem jakiegoś łepka zawołam czy coś :P

To wrzucę jeszcze jedno
    Ostatnio edytowane przez DonBolano ; 17-04-2009 o 16:54
    Na świat spoglądam przez armatę...

Pełne uzależnienie Awatar Slider

Domyślnie

Hah.. z tym dekoltem jedziesz równo..:grin:

Ja tak tylko ogólnie wspomnę.. jak zwykle..
    Generalnie najprzyjemniejsze z tych ostatnich jest #2, co pewnie nie dziwi, bo złapałeś dość ładne, ciepłe światło. Odnosząc resztę, do tego zdjecia pod tym wzgledem, to wychodzą one dośc blado i zimno.. Jeśli chodzi o kadr, w tym wypadku, albo przyciąć z lewej, albo wogóle zmienić punkt widzenia; chodzi o to, że gdyby modelka siedziała na ławce oparta i patrzała w lewo, byloby ok i możnaby zostawić takie cięcie ławki, jednak w ukazanej pozie jest lekko przechylona w nasza prawą stronę i brakuje tutaj "oparcia" w kadrze wypełniającego lewą stronę.
    #1 jest całkiem przyjemna, delkolt jest dośc blady i jasny, ale za to przyciąga uwagę jednak taka perspektywa (w tym wypadku) nie służy jego eksponowaniu; brakuje przy tym jakiegoś bardziej zdecydowanego bocznego światła dla jego zarysu.. Jeśli już tutaj jesteśmy, to z włosami też przydałoby się coś zrobić.. chodzi o te pojedyńcze, powiewające.. ani to o wietrze nie świadczy, ani o porządku..:wink:
    #3 najpoprawniejsze z calej serii, ale za Paenką; moznaby było ciut rozjaśnić
    #4, tutaj ta blada cera dala sie we znaki najbardziej. O ile w poprzednich zdjęcie zyskiwało waloru przez mocniejsze swiatło, albo ciekawszą minę modelki, o tyle tutaj jest po prostu chłodno i bez emocji. Uśmiech jakby jest "wymuszony" przez ukladające się w ten sposób palce, ktore same w sobie wyglądają na sztywne, przez co cała poza wyraża jakies spięcie, aniżeli subtelność.. Jako, że któreś zdjęcie z serii (choćby były same dobre) musi być właśnie "najgorsze", obstawialbym wlasnie to. ale generalnie cała seria, wypadła wg. mnie bardzo pozytywnie:wink:

Na koniec jeszcze mała uwaga odnośnie całej serii.. Widzę, że modelka ma naturalnie dość jasne blond włosy i wyszły jej odrosty. Takie zaczesywanie i oddzielanie grzywki od reszty sprawia wrażenie, jakby miała.. ubytki..:grin:

Pozdrawiam
    Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.

Miasto
    Ostrów Wielkopolski

Domyślnie

Dzięki za bardzo rozbudowane wskazówki. A z tym dekoltem to ja chyba podświadomie tak.. No jakoś tak wyszło. Heh..

Co do światła. To miałem pecha.. Czekałem na zachód słońca, ale przyszły chmury i tylko raz poraz coś cieplejszego się zza chmur wyłoniło. Podbijałem potem kontrast, ale nie chciałem przegiąć.

Co do jasności.. Tu mam mały problem. Rozjaśniałem je (#3) już i to chyba o 0,5 EV.. Ale mój laptopowy LCD chyba za jasno bije po oczach.

Troche jeszcze za duzo dla mnie rzeczy jest do kontrolowania - kadr, tło, poza, mimika, światło, cień. No i po prostu czesto nie wiem, jak dziewczynę ustawić..

Aha. Więcej fotek z tej sesji mam na mojej stronce, której adres w podpisie.

Pełne uzależnienie Awatar Slider

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez DonBolano Zobacz posta
    Troche jeszcze za duzo dla mnie rzeczy jest do kontrolowania - kadr, tło, poza, mimika, światło, cień. No i po prostu czesto nie wiem, jak dziewczynę ustawić..
    Wiem, sam się borykam z tymi problemami.. Ale łatwiej od zrobienia dobrego portretu jest napisać parę "rozbudowanych wskazówek"

Pozdrawiam
    Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.

Miasto
    Ostrów Wielkopolski

Domyślnie

Dziękuję jeszcze raz bardzo! Na pewno się przydadzą takie wskazówki!

Uzależniony Awatar Paenka

Domyślnie

Nie mam nic przeciwko głębokim dekoltom ale niesmaczne to ostatnie niestety :/ Sam chyba rozumiesz, że zwis damski w takim wydaniu inaczej być nie może nazwany :/ Dziewczyna ma co pokazać ale ty powinieneś jej powiedzieć by się wyprostowała chociaż... albo odchyliła i podparła ręką, wtedy biust ładniej się ułoży...jeśli już się tak na niego uparliśmy

mina modelki teatralna

no i generalnie jakoś buro u ciebie na tym zdjęciu
    Tzn. tak teoria mówi o praktykę mnie nie pytajcie;p

TU możesz przypuścić atak odwetowy, nie krępuj się

Miasto
    Ostrów Wielkopolski

Domyślnie Agata

6x01

6x02

6x03

6x04

Więcej na www.donbolano.pl

Uzależniony Awatar gunia1990
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

blurowales?

Miasto
    Ostrów Wielkopolski

Domyślnie

a co to znaczy? :P

Jesli chodzi o bokeh, to oryginalny z eLki...

Strona 6 z 14 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów