Ee.. Olcia.. Jaki ja młody?Heheh...
Nastepnym razem jakiegoś łepka zawołam czy coś :P
To wrzucę jeszcze jedno
5x04
Ostatnio edytowane przez DonBolano ; 17-04-2009 o 16:54
Hah.. z tym dekoltem jedziesz równo..:grin:
Ja tak tylko ogólnie wspomnę.. jak zwykle..
Generalnie najprzyjemniejsze z tych ostatnich jest #2, co pewnie nie dziwi, bo złapałeś dość ładne, ciepłe światło. Odnosząc resztę, do tego zdjecia pod tym wzgledem, to wychodzą one dośc blado i zimno.. Jeśli chodzi o kadr, w tym wypadku, albo przyciąć z lewej, albo wogóle zmienić punkt widzenia; chodzi o to, że gdyby modelka siedziała na ławce oparta i patrzała w lewo, byloby ok i możnaby zostawić takie cięcie ławki, jednak w ukazanej pozie jest lekko przechylona w nasza prawą stronę i brakuje tutaj "oparcia" w kadrze wypełniającego lewą stronę.
#1 jest całkiem przyjemna, delkolt jest dośc blady i jasny, ale za to przyciąga uwagęjednak taka perspektywa (w tym wypadku) nie służy jego eksponowaniu; brakuje przy tym jakiegoś bardziej zdecydowanego bocznego światła dla jego zarysu.. Jeśli już tutaj jesteśmy, to z włosami też przydałoby się coś zrobić.. chodzi o te pojedyńcze, powiewające.. ani to o wietrze nie świadczy, ani o porządku..:wink:
#3 najpoprawniejsze z calej serii, ale za Paenką; moznaby było ciut rozjaśnić
#4, tutaj ta blada cera dala sie we znaki najbardziej. O ile w poprzednich zdjęcie zyskiwało waloru przez mocniejsze swiatło, albo ciekawszą minę modelki, o tyle tutaj jest po prostu chłodno i bez emocji. Uśmiech jakby jest "wymuszony" przez ukladające się w ten sposób palce, ktore same w sobie wyglądają na sztywne, przez co cała poza wyraża jakies spięcie, aniżeli subtelność.. Jako, że któreś zdjęcie z serii (choćby były same dobre) musi być właśnie "najgorsze", obstawialbym wlasnie to. ale generalnie cała seria, wypadła wg. mnie bardzo pozytywnie:wink:
Na koniec jeszcze mała uwaga odnośnie całej serii.. Widzę, że modelka ma naturalnie dość jasne blond włosy i wyszły jej odrosty. Takie zaczesywanie i oddzielanie grzywki od reszty sprawia wrażenie, jakby miała.. ubytki..:grin:
Pozdrawiam
Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.
Dzięki za bardzo rozbudowane wskazówki. A z tym dekoltem to ja chyba podświadomie tak.. No jakoś tak wyszło. Heh..
Co do światła. To miałem pecha.. Czekałem na zachód słońca, ale przyszły chmury i tylko raz poraz coś cieplejszego się zza chmur wyłoniło. Podbijałem potem kontrast, ale nie chciałem przegiąć.
Co do jasności.. Tu mam mały problem. Rozjaśniałem je (#3) już i to chyba o 0,5 EV.. Ale mój laptopowy LCD chyba za jasno bije po oczach.
Troche jeszcze za duzo dla mnie rzeczy jest do kontrolowania - kadr, tło, poza, mimika, światło, cień. No i po prostu czesto nie wiem, jak dziewczynę ustawić..
Aha. Więcej fotek z tej sesji mam na mojej stronce, której adres w podpisie.
Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.
Dziękuję jeszcze raz bardzo! Na pewno się przydadzą takie wskazówki!
Nie mam nic przeciwko głębokim dekoltom ale niesmaczne to ostatnie niestety :/ Sam chyba rozumiesz, że zwis damski w takim wydaniu inaczej być nie może nazwany :/ Dziewczyna ma co pokazać ale ty powinieneś jej powiedzieć by się wyprostowała chociaż... albo odchyliła i podparła ręką, wtedy biust ładniej się ułoży...jeśli już się tak na niego uparliśmy
mina modelki teatralna
no i generalnie jakoś buro u ciebie na tym zdjęciu![]()
Tzn. tak teoria mówio praktykę mnie nie pytajcie;p
TU możesz przypuścić atak odwetowy, nie krępuj się
Więcej na www.donbolano.pl
blurowales?
a co to znaczy? :P
Jesli chodzi o bokeh, to oryginalny z eLki...