Strona 242 z 312 PierwszyPierwszy ... 142192232240241242243244252292 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 411 do 2 420 z 3111

Wątek: Pierwsze kroki z portretem prosze o wskazowki

Coś już napisał
    Miasto
    Milicz

Domyślnie

prosze o porade

Początki nałogu Awatar punky
    Miasto
    Kwidzyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stultus Zobacz posta
    prosze o porade
    cienie pod oczami jak smola
    przeczytaj watek od poczatku
    a przynajmniej pierwsze 15-20 stron
    R6 + S17-35 + 24-70/2.8 + 50/1.8 + 85/1.8 + 70-200/2.8

Ex Sony a6500, 70D, 40D, 30D

Pełne uzależnienie Awatar Slider

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stultus Zobacz posta
    prosze o porade
    To co Punky wspomniał; cienie pod oczami (zresztą na całej twarzy są zbyt głębokie; można było się postarać o jakies odbicie z przeciwnej strony. Ponadto jak dla mnie całe zdjęcie jest niedoświetlone. Jeśli miał to być przyjemny, wiosenny portret, to się nie udało, zdjęcie sprawia ponure wrażenie..
    Kadr w połowie na tak, w połowie na nie. Co prawda oczy są w dobrym miejscu, co udało się poprzez cięcie glowy, ale prawa ręka modelki jest ucięta w łokciu a jej przedramie jest przecięte wzdłuż przez linię kadru.. sprawa dyskusyjna, mi to raczej nie leży:-) Oprócz tego skrawek horyzontu znajdujacy się po lewej stronie sugeruje (słusznie, lub nie), że zdjęcie leci w prawo. Nie wiem na jakiej ogniskowej robiłes to zdjęcie, ale wydaje mi się, że perspektywa jest nieco zniekształcona (po części może przez te źdźbła trawy, które tutaj IMHO wogóle nie pasują i wprowadzają niepotrzebny bałagan do kadru).:-)

To tyle odnośnie uwag. Jesli chodzi o porady, To poczytaj ten wątek, przeszukaj forum, to pewnie znajdziesz kilka galerii portretowych robionych w plenerze (i nie tylko) dowiesz się co nieco o wykorzystaniu w takich warunkach światła zastanego, oraz porady w jakich warunkach można z nim coś zrobić.. Generalnie to się nie zniechęcaj..:wink:

Pozdrawiam
    Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.

Początki nałogu Awatar punky
    Miasto
    Kwidzyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Slider Zobacz posta
    To co Punky wspomniał; cienie pod oczami (zresztą na całej twarzy są zbyt głębokie; można było się postarać o jakies odbicie z przeciwnej strony.

ja widze blyski w oczach wiec fota byla doswietlana fleszem
    moze sprobuj wybrac pozniejsza pore na takie zdjecia ,a nie samo poludnie

swiatlo bedzie bardziej miekkie i latwiej bedzie doswietlic co potrzeba
    blenda

spojrz na watek o blendach i to co napisal kolega Kucza21
    fajny przyklad ze zdjeciami ktora blenda jak dziala
    R6 + S17-35 + 24-70/2.8 + 50/1.8 + 85/1.8 + 70-200/2.8

Ex Sony a6500, 70D, 40D, 30D

Uzależniony Awatar gunia1990
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

tak, tak, blenda to podstawa w takim świetle i zacienione miejsce koniecznie! wiem, bo sama robie czesto w takich warunkach ^^

Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez talarczyk Zobacz posta
    Zajefajna fotka. Super światło tylko coś dziwnego się u mnie dzieje na lewej fotce pod brodą... nie wiem czy to wina mojego monitora czy o jedno piwko za dużo?
    EOS 30d + EF 50/1.4 USM + EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 II

Początki nałogu Awatar talarczyk
    Miasto
    Poznan

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Osc Zobacz posta
    Zajefajna fotka. Super światło tylko coś dziwnego się u mnie dzieje na lewej fotce pod brodą... nie wiem czy to wina mojego monitora czy o jedno piwko za dużo?
    Dzieje się, dzieje. Tak się po prostu ostre światło z 430-tki ułożyło, teoretycznie da się to wyszopować...;-)

Uzależniony Awatar VanMurder

Domyślnie

dzięki za diagram zrobiłem sobie przedłużacz z kabla telefonicznego, do mojej 580EX - zainspirowany przez MMM, w ciągu ostatnich dwóch lata użyłem swoją speedlite może dwa razy... ale po przeczytaniu poniższej książki zamierzam zmienić ten nawyk:

Joe McNally po prostu robi cuda małymi flaszami - gorąco polecam tę książkę, jaki i jego pierwszą:

Co do twojej fotki kolego Talarczyk zaczął mnie trochę drażnić brak refleksów w okularach - ale to detal w sumie

pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez VanMurder ; 17-04-2009 o 16:23

Początki nałogu Awatar talarczyk
    Miasto
    Poznan

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez VanMurder Zobacz posta
    Joe McNally po prostu robi cuda małymi flaszami - gorąco polecam tę książkę, jaki i jego pierwszą:

W polskiej dystrybucji jest 1-sza część książki. Mam nadzieje, że znajdę ja w poznańskim empiku
    http://www.empik.com/uchwycic-moment...,prod9240234,p

Cytat Zamieszczone przez VanMurder Zobacz posta
    Co do twojej fotki kolego Talarczyk zaczął mnie trochę drażnić brak refleksów w okularach - ale to detal w sumie
    W surowym zdjęciu refleksów nie było, jednak po dość mocnym przycięciu czerni w okularach nie widać totalnie nic - rzeczywiście, przydałby się tam mały refleks światła.

Dziękuje za opinie i wskazówki. Następne zdjęcia będą lepsze (mam nadzieję:-D)

Uzależniony

Domyślnie

To może i ja poproszę o rady. Mam wątpliwości odnośnie odbicia blensy w oczach, a właściewie cienia na niej - rozjaśnić, zaciemnić, dać spokój i zrobić jeszcze raz?

Strona 242 z 312 PierwszyPierwszy ... 142192232240241242243244252292 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów