Witam.
Szukam opcji statyw+glowica. Do pejzazu, macro, tele i w zwiazku z taka rozbieznoscia zastosowania wybor padl na manfrotto 550 PROBX zw wzgledu na przydatna w macro funkcje poziomej kolumny. Wymagania co do glowicy - kulowa (szybkosc), stabilna, lekka. I tu wybor pada na Benro B3 lub KS-2 Czy ktos ich uzywa? Jestem ciekaw ich precyzji, funkcji panoramowania, dostepnosci szybkozlaczek itp. Ma utrzymac stabilnie 300/2.8IS i 500/4IS z konwerterami. Bede wdzieczny za wszystkie uwagi i opinie.
Fotografia dzikiej przyrody GALERIA CB
Z mojego doświadczenia Frotka 055 PRO ( mam) nie da rady z 300/2.8L IS ( mam ) dlatego zainwestowałem w Gitzo 3540 XLS i głowicę Jobu Design BW .
Głowica kulowa do Twojego zestawu musi mieć obciążalność min.16-20 kg .
o benro zapomnij, kup Gitzo jak kolega radzi... a jesli do tego ma byc glowica kulowa to np. Markins M20
do 300 i 500 warto tez, zamiast firmowy stopek kupic dedykowane stopki robione pod Twoje obiektywy np. Really Right Stuff (standard Arca Swiss)
nota bene szybkozlaczki RRS sa duzo lepiej wykonane niz np. Markinsowe
w zwiazku z czym warto kupic np. glowice Markins M20 NQS (bez zlaczki)
a nastepnie w zlaczke do glowice oraz plytki/stopki do obiektywow kupic
w RRS
cenowo tego typu akcesoria do tanich nie naleza, ale generalnie kupujesz raz
i mozesz uzywac tego az nie zarzniesz... nawet ci przez glowe wowczas nie przyjdzie mysl o jakichkolwiek zmianach
Kupowanie jakiegoś badziewia do przyzwoitego statywu Manfrotto, to IMHO całkiem bez sensu.
Trzeba wydać minimum 3 setki i najlepiej kupić głowicę 3D, bo niedroga kula nie udźwignie aparatu z dłuższym obiektywem.
Ja do CXPRO3 używam niedrogiej magnezowej głowicy 460 MG, jestem zadowolony i polecam.
Pozdrówka
m_o_b_y
--------------------------------------------------------
Poszedłem w lewo, chociaż mogłem pójść i w prawo.
Witold Gombrowicz
Witam,
Korzystał może ktoś z głowic Benro? Chodzi mi o głowice Benro KB-1A. jakeś opinie? spostrzeżenia?
Planuje zakup statywu z głowicą. Manfrotto jednak za drogi (190-tka jest zaniska) a 055 za drogi.... Myślałem najpierw o Sephra 600 bo budżet do 400 PLN był, jednak teraz tyci wzrósł do 550PLN (ale to max) i myśle nad kombinacją Benro A-500EX + KB1A lub BH1.
KB1A ma jeden plus że można ładnie panoramy strzelać bo można zablokować ustawienie w pionie i obracać w poziomie.
p.s. jakie macie zdanie co do statywu składanych na 3 lub 4? jest rzeczywiście różnica w stabliności? ponoć 4 są mniej stabline?
Canon 40D + BG-E2N => 5D MkII
24-105 f/4 IS USM L + 50 f/1.4
Speedlite 580EX II,SanDisk Extreme 8GB, Benro A-500EX + KB-1A...
a co myślicie o GoldPhoto? Posiadam statyw GoldPhoto YH324, myślałam ostatnio o głowicy pistoletowej i znalazłam na foto tipie w dobrej cenie głowicę Goldphoto YH400 wyposażoną w płytkę prostokątną YH550. Co myślicie o tej firmie? Statyw się sprawdza, ale nie wiem co zrobić z głowicą. Goldphoto? coś innego?
Planowałem kupno głowicy Giottos, zamówiłem ją ale po miesiącu zamówienie anulowano - brak u importera. W tej sytuacji wybrałem Benro KB-1. Poszedłem ją kupić, w sklepie jednak zmieniłem zdanie i wziąłem KB-2. Nie żałuję. W zestawie z 40D + EF 400/5,6 daje zupełnie przyzwoite warunki i pewność pracy. Można ją tak wyregulować, żeby szybko kadrować i mieć stabilną pozycję jednocześnie. Nie jest to oczywiście Wimberley ale zupełnie mi to nie przeszkadza. Aha, zamocowana jest na frotce 055ProB.
lajf_entusiast korzystam z tej głowicy, nie narzekam, za grosze kupiłam ją na foto tipie, ale statywu używam głównie do pomieszczeń, nie łażę z nim nigdzie, więc ciężko mi powiedzieć, jak będzie się spisywać w terenie. Jeśli chodzi o studio, to na początek może być, póki co nie jest źle, ale też nie przesiaduje tam codziennie i godzinami. Nogi te same co Twoje![]()