Strona 1 z 11 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 109

Wątek: Głowice statywowe

Pełne uzależnienie Awatar Zielony
    Miasto
    przystanek Warszawa

Domyślnie Głowice statywowe

Zachęcam do dyskusji na temat głowic statywowych; takich standardowych z wajchami jak np. 141RC i kulowych. Manfrotto czy też inne, jak tak to jakie?

Będę stał za niedługo przed wyborem nowej głowicy, wiem, że napewno będzie to Manfrotto z tym, że nie wiem czy kupować taką jak miałem czyli odpowiednik 141RC Manfrotto czy np. wybrać coś z repertuaru głowic kulowych?

Pewnie niepoprawnie zadane to jest pytanie, ale które są lepsze?

Z tego co mi się wydaje, to kulowe są gabarytowo mniejsze, i szybciej pewnie ustawia się dane położenie.

Co przemawia na + za kulowymi a co z tymi z wajchami.
    Domyślam się, że wybór głowicy należy do wyborów indywidualnych każdego użytkownika.

Mimo wszystko zapraszam do dyskusji.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Kupiłem ostatnio kulową 486 RC2 (Manfrotto) - istne cudo. Komfort pracy, malutkie rozmiary, nie ma żadnych wajch no i bardzo stabilny.
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Pełne uzależnienie Awatar Jurek Plieth
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marcingreen
    Co przemawia na + za kulowymi a co z tymi z wajchami.
    Domyślam się, że wybór głowicy należy do wyborów indywidualnych każdego użytkownika.
    Mimo wszystko zapraszam do dyskusji.
    Zasada jest jedna - im większa (i cięższa) głowica tym lepiej! Nie kieruj się specjalnie tymi danymi, np. z katalogu Manfrotto, mówiącymi o maksymalnym obciążeniu. W praktyce te dane są b. mocno zawyżone, tzn. każda głowica okazuje się w pewnym momencie zbyt delikatna.
    Głowice klasyczne i kulowe mają swoich zażartych wrogów i sympatyków, toteż nie ma sensu na ten temat dyskutować. Gdybyś wybrał kulową, to pamiętaj, że obok ciężaru głowicy o stabilności decyduje też średnica kuli; ta oczywiście powinna być jak największa!

Pełne uzależnienie Awatar Tytus

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jurek Plieth
    Zasada jest jedna - im większa (i cięższa) głowica tym lepiej! Nie kieruj się specjalnie tymi danymi, np. z katalogu Manfrotto, mówiącymi o maksymalnym obciążeniu. W praktyce te dane są b. mocno zawyżone, tzn. każda głowica okazuje się w pewnym momencie zbyt delikatna.
    Głowice klasyczne i kulowe mają swoich zażartych wrogów i sympatyków, toteż nie ma sensu na ten temat dyskutować. Gdybyś wybrał kulową, to pamiętaj, że obok ciężaru głowicy o stabilności decyduje też średnica kuli; ta oczywiście powinna być jak największa!
    ja jak kupiłem monopod i głowicę 234 RC byłem bardzo zaskoczony, że mimo mocnego dokręcenia miała taki dziwny luz, skakała w pewnym zakresie, choć wyglądała bardzo porządnie perfekcyjna nie była...

co do kuli a głowicy klasycznej trzeba moim zdaniem zastanowić się do czego statyw ma słuzyć, kula jest raczej do szybkiego działania, klasyczna pozwala bawić się precyzyjnie gdy na czasie nam nie zależy, wypośrodkować tego się nie da (kula ma ograniczenia, ruchy w jednej płaszczyźnie są utrudnione przez co czasami trudno ją wykorzystać do pewnych celów...)

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tytus
    ja jak kupiłem monopod i głowicę 234 RC byłem bardzo zaskoczony, że mimo mocnego dokręcenia miała taki dziwny luz, skakała w pewnym zakresie, choć wyglądała bardzo porządnie perfekcyjna nie była...
    dlatego ja obejrzawszy to sobie wybrałem model z głowicą zintegrowaną na łożysku (?) fluidalnym... + obciążalność ok. 15kg, żebym mógł się dobrze zaprzeć.

Uzależniony Awatar bonk
    Miasto
    Photoshop

Domyślnie

mam manfrotto 055cb i glowice 029 manfrotto
    ciezkie bo ciezkie, ale takie lubie
    wazne ze nic mi sie na tym nie dyba

goraco polecam
    ...

Pełne uzależnienie Awatar Robson01
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

A ja pod statyw mam podpiętą 322RC2 - i jestem zadowolony.
    Canon
    Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Początki nałogu
    Miasto
    warszawa

Domyślnie

no wlasnie dobry watek
    zaczynam sie rozgladac za jakims statywem
    oczywiscie nie za 1000 zl tylko za 300 max 350
    oczywiscie puszka obiektyw z lampa
    co wybrac na co zwracac uwage???
    350 D z gripem, sigma 18-125, kit, 580 ex, 2x1GB ELITE PRO I 512 ZWYKLA OBIE KINGSTON + 256 od canona

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tadek
    no wlasnie dobry watek
    zaczynam sie rozgladac za jakims statywem
    oczywiscie nie za 1000 zl tylko za 300 max 350
    oczywiscie puszka obiektyw z lampa
    co wybrac na co zwracac uwage???
    polecam przeczytać: tutaj
    dla niecierpliwych: Ten sam aparat i obiektwy ( D70 + 28/2.8 ) Ten sam czas: 10s. Podobna
    pogoda - bezwietrzenie.

Uzależniony Awatar bonk
    Miasto
    Photoshop

Domyślnie

khehehe

no napewno jest różnica ale zeby az tak ;-) ;-)
    ...

Strona 1 z 11 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów