Strona 75 z 85 PierwszyPierwszy ... 25657374757677 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 741 do 750 z 842

Wątek: Canon PowerShot SX10 IS i PowerShot SX1 IS

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Ja polubiłem swojego SX1 i to, jakie zdjęcia robi. Początkowo próbowałem oglądać zdjęcia na różnych przeglądarkach i jak napisał mikie_001:

Cytat Zamieszczone przez mikie_001 Zobacz posta
    nie moge zaakceptowac jakosci obrazu z SX1 - ladnie, ostro i kolorowo, ale jak dla mnie zbyt malo szczegolow
    Ale teraz spróbowałem Nero PhotoSnap Viewer zdjęcia są o niebo lepsze niż te oglądane np. na ACDSee czy innych przeglądarkach. Radzę spróbować tej przeglądarki mi dopiero teraz podobają się moje zdjęcia i spełniają moje wymagania.

Krali Marko
    Guest

Domyślnie

Po 2 tygodnaich użytkowania dochodzę do takich wniosków: SX10 to kompakt do którego dołączono megazoom i nadano "wygląd lustrzanki". Zoom jest super, w portretach uzyskuje ładną głębię w tle, fajnie że kręci filmy 640x480, ciekawe zabawki w trybie SCN - jako zaawansowany rodzinny lekki kompakt jest w sam raz, najlepszy na podróże, jakby ktoś chciał oprócz zdjęci rodzinnych mieć też coś ładnego z architektury na przykład i co można nawet wydrukować zawodowo i będzie wyglądać ok. Ale aparat ma naprawde duże szumy, tak jakby brakowało mu ostrości - nie drukowałbym z niego nic większego niż A4, a na pewno te zdjęcia do druku albumów w ofsecie na papierze kredowym się nie nadają. Należy pamiętać,że to tylko wygląda jak lustro, a lustrem nie jest.
    Ostatnio edytowane przez Krali Marko ; 05-04-2009 o 15:07

momo
    Guest

Domyślnie

witam mam jedno pytanie do posiadaczy SX1 chodzi mi o pilota z jakiej max odległosci mozna wyzwolic migawke

Crump
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krali Marko Zobacz posta
    Po 2 tygodnaich użytkowania dochodzę do takich wniosków: SX10 to kompakt do którego dołączono megazoom i nadano "wygląd lustrzanki".
    Sory ale myślałeś,że kupujesz lustrzanke w okazyjnej cenie? Takie dokładnie było zamierzenie i każdy kupując wiedział o tym,że to kompakt a,że ma duży zoom to i body większe trzeba zrobić do takiego obiektywu. W ogóle jakiekolwiek porównanie jakościowe z lustrzanką nie powinno mieć miejsca tym bardziej,że o ile pamiętam zajmujesz się fotografią.

Ale aparat ma naprawde duże szumy, tak jakby brakowało mu ostrości
    Hm to dziwne, bo w większości testów raczej górował z innymi megazoomami, tzn szumy są to jest pewne ale,że aż tak wielkie? Możesz wkleić jakieś przykłady zdjęć na dworze, w słońcu, w pomieszczeniu, z lampą itd? Bo takie opinie pozostawione bez dowodów trochę zniechęcają ludzi, już raz tu ktoś pisał, że na pełnym zoomie nic nie widać a jak pokazałem zdjęciu to jakoś było całkiem 'do przyjęcia'
    Należy pamiętać,że to tylko wygląda jak lustro, a lustrem nie jest.
    Tu chyba nie ma co komentować, przeczytaj cały temat to zobaczysz, że dawno zostało to wyjaśnione i jeśli ktoś myśli, że ma większy aparat to już do lustra porównuje to jest śmieszne troche.

Krali Marko
    Guest

Domyślnie

Crump, wbrew pozorom, przeczytałem ten wątek. Ja nie mówię, że dałem się nabrać i oczekiwałem kupić za 1300 zeta lustra. Tylko piszę o swoich wrażeniach z użytkowania. Moim zdaniem ten aparat lepiej wygląda, niż jakość którą oferuje. Nie wiem, czy taki wygląd nie byl chwytem marketingowym (taki rodzaj oszustwa ) i jeśli tak jest, to mi się taki chwyt z zasady nie podoba.(jesli nie ma technicznego uzasadnienia - skoro mówisz,że owszem, ma, bo takiego obiektywu twoim zdaniem nie da się inaczej do kompakta dołączyć, ok, rozumiem, jest to argument).

Co do jakości zdjęć - porównuję z kompaktem A80 (4mpix) i owszem, z lustrem 10D.
    A czemu nie porównywać? Zabronione jest czy jak?

Ja myśle,że wszystko nalezy porownywać - nie tylko ograniczac się do aparatów w jednej kategorii, bo wtedy jak to mowią "you're missing the big picture" i nie wiesz dokaldnie za co daleś tyle, za co musiałbys dołożyć, a za co przepłaciłeś...

Generalnie A80 robi mniejsze szumy ( jasne, mniejsza matryca) ale w takim razie po co robić takie matryce, które robią większe szumy... ta kwestia czśto się pojawia na tym forum w innych wątkach i jakby nie ma na to pytanie odpowiedzi ( nie znalazłem).
    To mnie wartwi - nie rozumiem dlaczego na zdjęciach z A80 z przed pięciu lat z DIGIC I nie ma takiego noiza jak na tych z SX10...Może mi wyjasnisz, bo ja naprawde nie do końca rozumiem przyczynę?
    Że 10D robi lepsze zdjęcia, to jasne. Ale tak z ciekawosci - czemu nie porównac te dwa aparaty - 10D jest już stary, chcialem zobaczyć co się wydarzyło w te kilka lat i na co stac DIGIC IV w nowym kompakcie w stosunku do starej lustrzanki -przeciez nie prównuje D1 Mark II z SX10...

Wszystko jest względne...wystarczy częściej drukować zdjęcia, niż oglądac na monitorze. Moze mój problem z szumem w SX10 się sam rozwiąże własnie przy druku, jeszcze nie mialem okazji wypróbować - Offset na zwykłym papierze matowym rozwala w drobny mak żyletowe zdjęcia z drogich luster...nic z tego nie zostaje.

pozdro
    Ostatnio edytowane przez Krali Marko ; 07-04-2009 o 15:31

Crump
    Guest

Domyślnie

Moim zdaniem ten aparat lepiej wygląda, niż jakość którą oferuje. Nie wiem, czy taki wygląd nie byl chwytem marketingowym
    I kto wie czy tak nie było tzn wiadomo,że większy obiektyw musi "coś trzymać" ale też wydaje mi się, że kojarzenie z lustrzanką (przez swoją wielkość) było troszke zamierzonym celem Canona. Pomijając to chciałbym naprawde zobaczyć przykładowe sample z SX10, bo te co są na internecie to fakt szumią ale nie jest to widoczne w rozmiarze "monitora" jedynie na obrazie 1:1 więc na wydruku pewnie też zdjęcie wyjdzie bardzo ładnie. Ja akurat lubię jakość ale bardziej praktyczna dla mnie jest uniwersalność a jak na wydruku 10x15 nie widać zbytniej różnicy to po co przepłacać?
    Jak możesz to wklej jakieś zdjęcia przykładowe w różnych warunkach

Domyślnie

Po 2 tygodnaich użytkowania dochodzę do takich wniosków: SX10 to kompakt do którego dołączono megazoom i nadano "wygląd lustrzanki".
    Ja ciągle nie rozumiem dlaczego ktoś uważa że on wygląda jak lustrzanka
    Swego czasu kupiłem Canona S1 i akurat teraz zamierzam zamienić go na sx1 i nie dlatego że udaje lustrzankę, ale właśnie że jest ultrazumem , a ta grupa aparatów odpowiada moim wymaganiom.

http://www.dpreview.com/reviews/canonsx1is/

http://www.dpreview.com/reviews/canons1is/

Proszę spojrzeć czy one nie są podobne ? a jeśli tak to może już S1 też już udawał lustrzanke ?

Coś już napisał Awatar mikie_001
    Miasto
    na wsi....

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez LeszekTG Zobacz posta
    Tak mam od jakiegos tygodnia SX10. Na koncu obiektywu jest zatrzask na którym mozna zamontowac tulipana który jest w zestawie z aparatem - byc moze bedzie mozna tam tez montowac filtry.
    Gdyby jakis @#*&#^@ mod nie wykasowal mojego wczesniejszego posta, to bys mial linka do sklepu, gdzie mozna kupic przejsciowke zapinana wlasnie na tym zatrzasku i pozwalajaca na nakrecanie filtow 58mm
    http://lensmateonline.com/newsite/SX10SX1.html
    wysylka z US trwa mniej niz tydzien - mam od pewnego dnia w domu - swietna sprawa.
    Po zaaplikowaniu przejsciowki trzeba zakupic nowy dekielek na 58mm
    Pozdrawiam, Michal

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie.

Domyślnie

Generalnie A80 robi mniejsze szumy ( jasne, mniejsza matryca) ale w takim razie po co robić takie matryce, które robią większe szumy... ta kwestia czśto się pojawia na tym forum w innych wątkach i jakby nie ma na to pytanie odpowiedzi ( nie znalazłem).
    Przez długi czas ilość pikseli była najważniejsze i nadal to pokutuje, choć teraz idzie w to wszystko w stronę zoomu. Za mały rynek na aparaty mające po 4-6 MPx. Wot i cała filozofia.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Ja proszę wszystkich posiadaczy SX1/SX10 o upload zdjęć np. na imageshack, prosto z aparatu i bez obróbki, i wklejanie tutaj linków. Bardzo mało jest tych zdjęć, a większość to w słoneczny dzień, na małych ogniskowych, piękne jak z każdego paratu z Biedronki. Ewentualnie mozna zrobić paczkę zdjęć, spakować do RAR i uploadować na www.przeklej.pl. Chętnie bym sobie obejrzał np. zdjęcia budynków, zdjęcia ludzi robione z dużym zoomem i rozmytym tłem, w pomieszczeniach przy sztucznym świetle, zdjęcia z maksymalnym zoomem (te jakie widziałem w necie są nieostre, chyba z uszkodzonych egzemplarzy).
    Ostatnio edytowane przez krzylo ; 09-04-2009 o 20:13

Strona 75 z 85 PierwszyPierwszy ... 25657374757677 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów