Strona 74 z 85 PierwszyPierwszy ... 2464727374757684 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 731 do 740 z 842

Wątek: Canon PowerShot SX10 IS i PowerShot SX1 IS

Dopiero zaczyna
    Miasto
    EDDF

Domyślnie

Dla mnie osobiscie seria G umarla na modelu G6 z ktorym sie nieopatrznie rozstalem i przesiadlem na G7... G7 i kolejne modele to okaleczone wersje poprzednikow, poczawszy na gorszych obiektywach a skonczywszy na braku odchylanego ekranu, ktorego mi czasami brakuje (a decydujac sie na G7 wydawalo mi sie ze nie bedzie).
    G6 ze stabilizacja obrazu i matryca w okolicach 10mln (ale zeby miala taka sama gestosc pikseli jak w G6) bylby perfekcyjnym rozwiazaniem, no ale coz...

SX10 ma odchylany ekran co nie jest takie glupie. Gestosc upakowania pikseli jest prawie taka sama w G10 i SX10 (34 vs 35MP/cm2 - zrodlo: dpreview.com). Canon poprawil w G10 szeroki kat ale skrocil zooma (28-140mm) w porownaniu do poprzednikow G7 i G9. To akurat uwazam za dobre posuniecie.

No i cena, SX10 z poteznym obiektywem, clipami filmowymi z dzialajacym zoomem i AF ma calkiem przyzwoita cene. Szczerze mowiac zastanawiam sie nad tym modelem ostatnio :-) Dzis nawet go badalem organoleptycznie w Saturnie, wyglada troche odpustowo ale calkiem fajnie lezy w dloni. Przyciski za to chodza jakos tak dziwnie miekko i "niepewnie". Kolko wyboru funkcji tez jest ewidentnie niedopracowane. Podobna kaszanka jak w SX110.

To tyle luznych impresji z mojej strony :-)
    Pozdrawiam!

Krali Marko
    Guest

Domyślnie

Dzięki, winiarro, z całym szacunkiem, ale te informacje to ja znam dobrze - to ogólnodostępne rzeczy. Chodziło mi raczej o porównanie przez kogoś, kto osobiście testował obydwa modele.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez gresiek Zobacz posta
    Kolko wyboru funkcji tez jest ewidentnie niedopracowane.
    Pozdrawiam!
    Zauważyłem,że dużo ludzi o tym kółku tak się wypowiada - ja jednak uważam,że wszystko jest z nim ok i przyzwyczaiłem się do niego w jeden dzień.- obsługuje się go bardzo delikatnie, ale nie jest to coś, co dyskwalifikuje aparat, tylko kwestia wprawy. Natomiast sprawa z dekielkiem jest wkurzająca.

Ja znowu o tym samym...pozwólcie że się powtórzę: Czy ktoś osobiście porównywał jakość zdjęć z G10 i SX10?(poziom szumów - nawet jeśli to RAW z G10 i JPG z SX10).
    Ostatnio edytowane przez Krali Marko ; 29-03-2009 o 01:09 Powód: Automerged Doublepost

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa
    Pozdrawiam!

Dopiero zaczyna
    Miasto
    EDDF

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krali Marko Zobacz posta
    Zauważyłem,że dużo ludzi o tym kółku tak się wypowiada - ja jednak uważam,że wszystko jest z nim ok i przyzwyczaiłem się do niego w jeden dzień.- obsługuje się go bardzo delikatnie, ale nie jest to coś, co dyskwalifikuje aparat, tylko kwestia wprawy.
    Nie twierdze, ze kolko dyskfalifikuje aparat :-)
    Jezeli to jest to samo kolko (lub bardzo podobne) co w moim SX110 to ja osobiscie od czasu do czasu powiem sobie pod nosem 'fak' poslugujc sie tym kolkiem, szczegolnie jak czlek cos robi "na szybko". :-)

A o co chodzi z dekielkiem? Jak rozumiem posiadasz SX10 albo SX1?

Pozdrawiam!

Krali Marko
    Guest

Domyślnie

Posiadam SX10. Dekielek nie ma sznurka czy paska - ma niby jakiś clips od wewnątrz i niby tym clips-em zaczepiać na pasek od aparatu. Oczywiście nie trzyma się, ale to i tak mniejszy problem - chowasz do kieszeni lub do pokrowca np. Inna sprawa z dekielkiem jest poważniejsza - wątpliwie się trzyma samego obiektywu, trudno się go zakłada, źle założony odpada - w terenie jest to bardzo uciążliwe, czasami trzeba mu poświęcić z pół minuty i nie da się go założyć nie patrząc.

Dzięki Jerry_R! Obejrze sobie.

Dlaczego chcę porównać jakość zdjęć tych dwóch aparatów:
    Jednak jeśli CHDK oferuję takie ********e możliwości, to ja spróbuje go zainstalować, (jak przeczytam wszystko uważnie do końca na stronie CHDK) i wtedy SX10 staje się moim zdaniem najpotężniejszym kompaktem Canona - jeśli jakość zdjęć jest porównywalna, to po co przepłacać i kupować G10 tylko dlatego że Canon zablokował mnóstwo rzeczy w procesorze SX10 ze względów marketingowych...

Bo ja miałem takie wątpliwości przed zakupem - G10 czy SX10. A ten tzw. "retro look" w G10 mi się w ogóle nie podoba - kojarzy mi się z aparacikami jednorazówkami z lat 90-tych, chociaż to nieistotny szczegół. Nie kupuje się aparatu z powodu wygladu, ale o G10 wszędzie o tym trąbią - że to taki "retro-look", taki "poważny reporterski" i taki podobne. I ma dedykowany futerał ze skóry...ale ja dziękuje. Futerały mają tez swoje minusy -mam jednego do analogowego 500N i owszem, uratował kilka razy życie tego aparatu ( dobra torba tez to potrafi) ale nie wepchniesz do niego nic więcej - a w dobrze dobranej torbie wkładam jeszcze Minidisc-a z małym mikrofonem, dodatkową kartę i zapasowe baterie. Tak wyposażony wyruszam w drogę z jedną małą torbą na sprzęt, bez mnóstwo dodatkowych zaczepionych rzeczy po sobie.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

Po oglądnięciu w Shopie zdjęć testowych z SX10 i G10 dochodzę do wniosku,że G10 jest troszeczkę lepszy w jakości - ale tak minimalnie. Druk tego nie odda wiernie (tej różnicy).Tylko całkiem troszeczkę mniejsza aberacja w G10, szumy praktycznie takie same, może G10 jakoś lepiej ostrzy - ale to różnie bywa z tym AF - było to zauważalne na 2 z 6 zdjęć, którym się przyjrzałem. Ale nie znalazłem opisów - czy oni porównują tiffa z RAW-a z G10 z jpg z SX10 czy same jpg-i...
    Ostatnio edytowane przez Krali Marko ; 29-03-2009 o 11:52 Powód: Automerged Doublepost

Dopiero zaczyna
    Miasto
    EDDF

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krali Marko Zobacz posta
    Jednak jeśli CHDK oferuję takie ********e możliwości, to ja spróbuje go zainstalować, (jak przeczytam wszystko uważnie do końca na stronie CHDK) i wtedy SX10 staje się moim zdaniem najpotężniejszym kompaktem Canona - jeśli jakość zdjęć jest porównywalna, to po co przepłacać i kupować G10 tylko dlatego że Canon zablokował mnóstwo rzeczy w procesorze SX10 ze względów marketingowych...
    bawilem sie CHDK w swoim G7 swego czasu, po poczatkowym zachwycie doszedlem do wniosku ze nie mam nerwow do samodzielnej obrobki RAW-ow... chociaz niektore efekty byly bardzo dobre to jednak czesciej nie moglem sie zdecydowac co i jak (no w koncu nie jestem profesjonalista :-)
    jedyna rzecz z jakiej korzystam w chwili obecnej w CHDK jest miernik poziomu naladowania akumulatora :-) no i bardzo sporadycznie RAW-y.

a w CHDK dla SX10 pisza, ze mozna regulowac stopien kompresji clipow video, ciekawa opcja musze przyznac... chcociaz ja i tak zdecydowana wiekszosc clipow z aparatow transkoduje do czegos mniejszego po skopiowaniu na komp stacjonarny.

a moja ochota na SX10 rosnie z kazdym przeczytanym review w sieci i postem na tym forum ;-)

pozdro!

tadi
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gresiek Zobacz posta

a w CHDK dla SX10 pisza, ze mozna regulowac stopien kompresji clipow video, ciekawa opcja musze przyznac... chcociaz ja i tak zdecydowana wiekszosc clipow z aparatow transkoduje do czegos mniejszego po skopiowaniu na komp stacjonarny.

a moja ochota na SX10 rosnie z kazdym przeczytanym review w sieci i postem na tym forum ;-)

pozdro!
    Dokładnie, można regulować stopień kompresji i to w czasie rzeczywistym ! Wiem bo sie bawiłem :P

Krali Marko
    Guest

Domyślnie

Wiadomo, czarów nie ma - RAW nie podnieśie SX10 do jakiegoś wyszżego poziomu, nia ma z czego wyczarować zdjecia ostre-żylety i usinąć szumy, ale jedno będzie lepiej - szumy będa mniej "kolorowe" niż w JPG, no i bardziej bestratnnie można podciągać zdjęcie pod względem doświetlania, ale tego tez nie jestem pewień do końca, bo Photoshop umiejętnie stosowany potrafi też dużo z jpg-a wyciągnąć...

Domyślnie

Co do dekielka, to faktycznie kolejna porażka. Najpierw miała z nim problem chyba cała seria "S", a teraz sx-y. Jest na to jednak stary sposób - Allegro ;-) . Udało mi się kupić dekielek ze smyczą (canon 52mm) do sx-1 i jestem zadowolony. Wydatek niezbyt duży i problem znika.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Myślę że problem z odwieszaniem dekielka w SX1 i SX10 można rozwiązać na kilka sposobów.
    Ja w dekielku oryginalnym zrobiłem dziurkę, w którą włożyłem cienką sznurówkę i zabezpieczyłem pętelką. Drugi koniec sznurówki przymocowałem do prawego uchwytu do paska na szyję (po stronie spustu migawki). Uwzględnić trzeba oczywiście długość sznurówki, aby była na tyle długa, że w razie zagapienia mógł się swobodnie wysunąć obiektyw z nałożonym dekielkiem. Całość wygląda nie głupio no i nie trzeba było kaski wydawać na nowy dekielek ze smyczą.

Strona 74 z 85 PierwszyPierwszy ... 2464727374757684 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów