Crump, wbrew pozorom, przeczytałem ten wątek.Ja nie mówię, że dałem się nabrać i oczekiwałem kupić za 1300 zeta lustra. Tylko piszę o swoich wrażeniach z użytkowania. Moim zdaniem ten aparat lepiej wygląda, niż jakość którą oferuje. Nie wiem, czy taki wygląd nie byl chwytem marketingowym (taki rodzaj oszustwa
) i jeśli tak jest, to mi się taki chwyt z zasady nie podoba.(jesli nie ma technicznego uzasadnienia - skoro mówisz,że owszem, ma, bo takiego obiektywu twoim zdaniem nie da się inaczej do kompakta dołączyć, ok, rozumiem, jest to argument).
Co do jakości zdjęć - porównuję z kompaktem A80 (4mpix) i owszem, z lustrem 10D.
A czemu nie porównywać? Zabronione jest czy jak?
Ja myśle,że wszystko nalezy porownywać - nie tylko ograniczac się do aparatów w jednej kategorii, bo wtedy jak to mowią "you're missing the big picture" i nie wiesz dokaldnie za co daleś tyle, za co musiałbys dołożyć, a za co przepłaciłeś...
Generalnie A80 robi mniejsze szumy ( jasne, mniejsza matryca) ale w takim razie po co robić takie matryce, które robią większe szumy... ta kwestia czśto się pojawia na tym forum w innych wątkach i jakby nie ma na to pytanie odpowiedzi ( nie znalazłem).
To mnie wartwi - nie rozumiem dlaczego na zdjęciach z A80 z przed pięciu lat z DIGIC I nie ma takiego noiza jak na tych z SX10...Może mi wyjasnisz, bo ja naprawde nie do końca rozumiem przyczynę?
Że 10D robi lepsze zdjęcia, to jasne. Ale tak z ciekawosci - czemu nie porównac te dwa aparaty - 10D jest już stary, chcialem zobaczyć co się wydarzyło w te kilka lat i na co stac DIGIC IV w nowym kompakcie w stosunku do starej lustrzanki -przeciez nie prównuje D1 Mark II z SX10...
Wszystko jest względne...wystarczy częściej drukować zdjęcia, niż oglądac na monitorze. Moze mój problem z szumem w SX10 się sam rozwiąże własnie przy druku, jeszcze nie mialem okazji wypróbować - Offset na zwykłym papierze matowym rozwala w drobny mak żyletowe zdjęcia z drogich luster...nic z tego nie zostaje.
pozdro