Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 15 z 15

Wątek: Stalka 20-28mm f1.8

Domyślnie

Używałem z 5D canona 20/2.8 - AF, ostrość, ogniskowa, budowa - wszystko bardzo na tak, jedna wada - winienta na f2.8 masakryczna... ale pod FF ogólnie bardzo fajne szkiełko w dobrej cenie, jak ktoś się boi AF sigmy 20/1.8 to jest to dobra alternatywa.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ElSor Zobacz posta
    Podejzewam ze z testow "uznanych" stron jak np optyczne.pl a nie z wlasnego doswiadczenia. Napisz cos jeszcze o szkielku albo daj sampelka to moze sie bardziej nakrece
    Poszperaj tutaj http://photohibition.blogspot.com/ - wszystko co szerokie od jesieni ub. roku robione było tą sigmą właśnie - trochę portretów i pejzaży znajdziesz na pewno. Jakbyś chciał coś w oryginale to pisz na maila z tej strony.

Zgadzam się też z tym, co pisał któyś z przedmówców - ja moją wybierałem spośród 4 w fotoit w Warszawie (kilka zdjęć - i oglądanie na kompie) - moja była najostrzejsza z czterech modeli, inne były słabsze. Po prostu nei zgadzam się z ogólnym stwierdzeniem, że szkłą tej firmy sa do d... Trzeba wypróbować egzemplarz przed zakupem prostu. Wcześniej, z Olympusem, używałem tez sigmy 30 mm 1,4 - i też nei maiłem powodów do narzekania (wyłączając dość spore rozmiary jak na 30kę :-))

Aha - winieta do f2,8 jest widoczna w 20ce podpietej do 5D. Nie trzeba w PSie dodawać :-)

Uzależniony Awatar ElSor
    Miasto
    Ozimek (OPO)

Domyślnie

Dzieki za podpowiedzi (i sample) - chyba wpierw poszukam dobrej Sigmy 20/1.8 bo lepiej miec troszke zapasu niz obciety kadr a szybkosc AFu nie jest tak dla mnie wazna jak jego celnosc czy przyzwoity obrazek przy np f2.0 (poprostu f2.8 z mojego T17-50 to czasem za ciemno)
    A490+SDK
    Galeria CB | Sport CB || PhotoShop jest jak cebula . . . ma warstwy

Początki nałogu
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Jeszcze niedawno stałem przed podobnym wyborem (jako standard do cropa - 400d) no i zamówiłem właśnie 28/1.8. Myślałem też nad sigmą 20/1.8, ale miałem obawy co do bf/ff i wydawało mi się, że będzie zbyt szeroko. Poza tym nowa sigma jest droższa o prawie 800zł od nowego C28/1.8. więc uznałem że nie warto.

Jeszcze jedno C28/1.8 ma średnicę filtra 58mm, a S20/1.8 - 82mm.

No i jeszcze różnica w wadze - canon lżejszy o 200g, a akurat w tym przypadku zależało mi aby obiektyw był jak najlżejszy.

Foto-net właśnie zmienił cenę canona 28/1.8 z 1529 na 2050 zł
    Czyli teraz różnica między 20 a 28 jest około 300zł.

Jak dobrze że zamówiłem go 2 dni temu :P
    Ostatnio edytowane przez model ; 08-04-2009 o 15:38

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ElSor Zobacz posta
    Dzieki za podpowiedzi (i sample) - chyba wpierw poszukam dobrej Sigmy 20/1.8 bo lepiej miec troszke zapasu niz obciety kadr a szybkosc AFu nie jest tak dla mnie wazna jak jego celnosc czy przyzwoity obrazek przy np f2.0 (poprostu f2.8 z mojego T17-50 to czasem za ciemno)
    Zrob tak. Wez ze soba laptopa (albo idz z kims kto ma). Podczep sobie Sigme i Canona - zobaczysz o co biega i czy duze roznice. Potem przebieraj sobie sigmy (zapisuj numery seryjne) Jak wybierzesz naj to bedziesz naprawde zadowolony
    Cytat Zamieszczone przez model Zobacz posta
    Jeszcze niedawno stałem przed podobnym wyborem (jako standard do cropa - 400d) no i zamówiłem właśnie 28/1.8. Myślałem też nad sigmą 20/1.8, ale miałem obawy co do bf/ff i wydawało mi się, że będzie zbyt szeroko. Poza tym nowa sigma jest droższa o prawie 800zł od nowego C28/1.8. więc uznałem że nie warto.
    I dobrze. Sam niedugo to szkileko bede mial
    Jeszcze jedno C28/1.8 ma średnicę filtra 58mm, a S20/1.8 - 82mm.
    To niestety "wada" SIGMY. Wiekszosc UWA szkielek ma ogroman srednice (w tym moje ukochane szkileko 12-24 - tam to nawet filtra niepodepne normalnie) z tym trzeba zyc.
    No i jeszcze różnica w wadze - canon lżejszy o 200g, a akurat w tym przypadku zależało mi aby obiektyw był jak najlżejszy.
    Z waga nie jest tak zle - ja tam lubie "masywnosc" SIGMY
    Foto-net właśnie zmienił cenę canona 28/1.8 z 1529 na 2050 zł
    Czyli teraz różnica między 20 a 28 jest około 300zł.
    Jak dobrze że zamówiłem go 2 dni temu :P
    To gratulacje

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów