Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: Stalka 20-28mm f1.8

Uzależniony Awatar ElSor
    Miasto
    Ozimek (OPO)

Domyślnie Stalka 20-28mm f1.8

Szukam jakiegos w miare jasnego szkielka i nie za drogiego ktorego ogniskowa wynosi ok 24mm +/-4mm i ktorego swiatlo oscyluje w okolicy f1.8.

Wiem ze sa Sigmy 20-24-28mm f1.8 oraz Canon 28mm f1.8 na ktorego chyba jestem najbardziej nastawiony bo poprostu w konkurencji ogolnej jest najlepszy ale jednak potrzebowal bym raczej czegos blizej 20 - 24mm niz 28mm.

Czy istnieje na rynku jakies szkielko w podobnej cenie jak powyzsze z przyzwoita jakoscia obrazu w okolicy f2.0-2.2 oraz raczej niezawdonym AFem w ciemniejszych sytuacjach. Wyczytalem ze z Sigmy jesli sie trafi na przyzwoity egzemplarz to w dzien sa ok ale w nocy (wieczorem) jest juz tragedia z celnoscia (moze zle doczytalem) a szklo chce kupic glownie z mysla o pomieszczeniach z nie najlepszym swiatlem gdzie uzycie lampy nie jest wskazane.

Od razu mowie ze w gre nie wchodzi 24L z 1dnej powaznej przyczyny - ceny.

Moze oczekuje zbyt wiele chcac zaplacic zbyt malo ale jesli nie ma nic godnego uwagi ponizej 28mm to ostatecznie wezme C28 f1.8 i tez bede szczesliwy
    A490+SDK
    Galeria CB | Sport CB || PhotoShop jest jak cebula . . . ma warstwy

Uzależniony Awatar Sławek
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Canon 28 f1,8 to fajne szkło, ale niestety CA ma dość duże. świetny mechanicznie.

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ElSor Zobacz posta
    Czy istnieje na rynku jakies szkielko w podobnej cenie jak powyzsze z przyzwoita jakoscia obrazu w okolicy f2.0-2.2 oraz raczej niezawdonym AFem w ciemniejszych sytuacjach.
    Zapomnij o sigmie jeśli myślisz o niezawodnym AF.
    W przedziale cenowym o którym myślisz jest tylko 28/1.8 ze wszystkimi jego ułomnościami. AF to on ma akurat bardzo dobry.

Uzależniony Awatar ElSor
    Miasto
    Ozimek (OPO)

Domyślnie

Dziekuje za utwierdzanie mnie w przekonaniu iz nie pominalem zadnej istotnej informacji czytajac juz istniejace posty testy itp ani zadnego interesujacego mnie obiektywu :neutral:
    Jesli nie znajdzie sie nikt kto moze mi cos namieszac w glowie to bede musial zaczac sie rozgladac za C28
    A490+SDK

Domyślnie

Fotografowałem sigmą 20-ką 1,8 kilka imprez (klubowo-ciemnych) - zero problemów z AF (z 5D), nie mam pojęcia skąd biorą się takie opinie. Szybkość - średnia. Jakość - bardzo dobra. Tylko do pejzażu średnio się nadaje... (duża średnica filtra... :-()

Uzależniony Awatar ElSor
    Miasto
    Ozimek (OPO)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mariush Zobacz posta
    ..nie mam pojęcia skąd biorą się takie opinie
    Podejzewam ze z testow "uznanych" stron jak np optyczne.pl a nie z wlasnego doswiadczenia. Napisz cos jeszcze o szkielku albo daj sampelka to moze sie bardziej nakrece
    A490+SDK

Domyślnie

Podejzewam ze z testow "uznanych" stron jak np optyczne.pl a nie z wlasnego doswiadczenia.
    Z własnego doświadczenia również. Ja nie twierdzę że nie istnieją dobrze ostrzące sigmy. Trzeba tylko na taką trafić. Powodzenia i dużo wytrwałości życzę Dodam jeszcze że szkła typu 30/1.4, 20/1.8 potrafią np. rok działać ok. po czym nagle AF zaczyna trafiać zupełnie losowo.
    Optycznych przestałem traktować serio potym jak przeczytałem w teście że 1000D ma lepszy AF od nowej piątki

Uzależniony Awatar ElSor
    Miasto
    Ozimek (OPO)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez aptur Zobacz posta
    Z własnego doświadczenia również.
    W takim razie zwracam honor.

Dodam jeszcze że szkła typu 30/1.4, 20/1.8 potrafią np. rok działać ok. po czym nagle AF zaczyna trafiać zupełnie losowo.

Dobrze o tym wiedziec przed ew zakupem
    A490+SDK

Domyślnie

W takim razie zwracam honor.

Dobrze o tym wiedziec przed ew zakupem
    Te wszystkie narzekania na AF sigmy na forach nie biorą się znikąd. Jak sobie czytam o problemach z 50/1.4 to widzę że nic się w tej materii nie zmieniło odkąd Czacha testował 30/1.4

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mariush Zobacz posta
    Fotografowałem sigmą 20-ką 1,8 kilka imprez (klubowo-ciemnych) - zero problemów z AF (z 5D), nie mam pojęcia skąd biorą się takie opinie. Szybkość - średnia. Jakość - bardzo dobra. Tylko do pejzażu średnio się nadaje... (duża średnica filtra... :-()
    Tutaj sie z Toba zgodze. Nie jest to HSM ale jest to "UWA" tak wiec pare cm i nieskonczonosc. Sigmowy "slilniczek znany mi zoom'ow" nie ma nic wspolnego z ta stalka. Jest tylko "bz", pik, strzal (chyba ze servo to nie ma pik). Focilem tym szklem na 1DMKIII oraz 1DsMKIII - powiem ze szkielko wymiata. Celne (o dziwo - naczytalem sie ze to szklo ma kupe wad tylko). Na 1.8 jakosc akceptowalna (na powiekszeniu 100%) - przy druku to juz bajka. Po przymknieciu jest bardzo ddobrze. Na pelnej dziurze brzegi troche "mydlane" ale da sie z tym zyc (nie jest tak ze "o rety co to za chlam" - nie - jest naprawde spoko). Niestety nie mialem okazji przetestowac szkielka w "dobrym" swietle. Focilem z kolega bierzmowanie i w ciemnym kosciele je tylko uzywalem (no i jeszcze jak kupowalismy 0- tez bylo ciemno - jak to w Londynie - chmurki, chmurki, chmurki i w ciemym pomieszczeniu robilem - testowalem tez w sklepie - tez ciemno). Poewiem ze jest to dobre szklo, osobiscie (nie wiem dlaczego) mam chrapke na 28/1.8 i sie do niego przymierzam (jak rowniez do 85/1.8). Tak wiec nie wierz w bajki ze Sigma to badziew, trafisz na dobry egzemplarz (przestrzel) to bedziesz zadowolony. Kiedys mialem Sigme 70-300 (i do dzis uwazam ze jakosc supeer (tylko zdeko wolne szkielko), czesto uzywam Sigmy 12-24 - to est wypas. Moim zdaniem Max UWA na FF (i na cropa). Tak wiec Sigma 20/1.8 albo Canon 28/1.8 Podepnij oba szkielka i zobacz, ktore Ci bardziej pasi
    Ostatnio edytowane przez mor_feusz ; 07-04-2009 o 13:57

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów