Strona 29 z 36 PierwszyPierwszy ... 192728293031 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 281 do 290 z 353

Wątek: laptop do zastosowań ogolnych / w tym foto

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez milinet Zobacz posta
    Ciekawie wygląda gamut [URL="http://www.notebookcheck.pl/Recenzja-Dell-Studio-XPS-16.14083.0.html"].....
    Uhmmm... Zwróć uwagę na te krzywe po lewej stronie rysunku "diagram barw" czyli screenshota z iMatcha. Rzeczywiście ciekawe. Tak złych dawno nie widziałem. To oznacza, że toto jest CDD. (skrót oznacza całkiem do d...)

EDIT: Podświetlenie ekranu do CDD do kwadratu
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 02-04-2009 o 19:01

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Pełne uzależnienie Awatar Skipper
    Miasto
    Niemcy a czasem inne kraje

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez HuleLam Zobacz posta
    OK czyli "fakt prasowy" (jedna baba, durgiej babie...)
    tyle ze to nie byla gazeta pokroju "fakt" czy "super express", a osoby byly wymienione z imienia i nazwiska..
    a swoja droga dziwne ze w Polsce jest taki opor przeciwko weryfikacji prac, jak rowniez kontroli tego co bylo przy pomocy oprogramowania ktore moglby ten proces bardzo przyspieszyc.. a jeszcze dziwniejszy jest brak konsekwencji przy wykryciu tych plagiatow..
    ale to temat na inna dyskusje
    fotografuje ludzi, nie zwierzęta... nie jestem fotografem żywności

EOS Digital 17-200; f/1.4; f1.8; f/4; L; IS; Speedlite 580EX + Apple

Bywalec Awatar milinet
    Miasto
    Konin, Poznań, Jarocin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Uhmmm... Zwróć uwagę na te krzywe po lewej stronie rysunku "diagram barw" czyli screenshota z iMatcha. Rzeczywiście ciekawe. Tak złych dawno nie widziałem. To oznacza, że toto jest CDD. (skrót oznacza całkiem do d...)

EDIT: Podświetlenie ekranu do CDD do kwadratu
    No szkoda, już miałem nadzieje że idzie ku dobremu.

Ale mam pytanie, co jest ważniejsze, to żeby krzywe były idealne czy żeby trójkąt pokrywał jak największą powierzchnię kolorów.
    Bo jeśli dobrze rozumiem tak rozjechane krzywe oznaczają że biały nie będzie biały...yyyy tak myślę.

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez milinet Zobacz posta
    No szkoda, już miałem nadzieje że idzie ku dobremu.

Ale mam pytanie, co jest ważniejsze, to żeby krzywe były idealne czy żeby trójkąt pokrywał jak największą powierzchnię kolorów.
    Bo jeśli dobrze rozumiem tak rozjechane krzywe oznaczają że biały nie będzie biały...yyyy tak myślę.
    Gamut w notebooku jest malutki jak gaboński orzeszek ziemny i w sumie to nie ma specjalnej różnicy czy to 45% czy 49% AdobeRGB. To dalej jest strasznie mało a z większości lustrzanek wychodzi AdobeRGB bez problemu. Rozjechane krzywe oznaczają, że profilowanie jeszcze ten orzeszek zmniejszy. Ideałem jest prosta na wykresie. Ukośna, przecinająca ten kwadrat po przekątnej. Rozjechane krzywe oznaczają że np. w światłach trzeba stosować poprawki do poszczególnych składowych. Poprawki sązapisane w LUT (Look Up Table) i dla bardzo rozjechanych mogą wyglądac np. tak:

Dla zakresu 200-210
    - od czerwonego odejmij 10
    - od zielonego odejmij 3
    - do niebieskiego dodaj 15

wszystko po to, żeby otrzymać szary RGB (205, 205, 205) - dla każdego innego koloru jest to samo tj. stosuje się te same poprawki żeby barwy oddane były wiernie... Wiernie to przesada ale w przybliżeniu wiernie ;-)

ale to powyższe oznacza też że składowe mają zmniejszoną przestrzeń w tym (200-210) zakresie.
    - czerwona ma zakres od 0 do 245 (nawet jak w zdjęciu jest 255 to odejmij10)
    - zielona ma zakres od 0 do 252
    - niebieska ma najgorzej bo od 15 do 255 (nawet jak jest 0 to dodaj 15)

Edit: Rozjechane krzywe oznaczają, że bez oprofilowania to nic nie będzie wyświetlane poprawnie. szary nie będzie szary. (Czarny i biały to szczególne przypadki szarości - te skrajne)
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 03-04-2009 o 08:18

Janusz,

Uzależniony Awatar FOTOGRAF
    Miasto
    Holandia, Polska

Domyślnie

ja mam cos takiego http://www.komputronik.pl/Notebooki/...elny,id,66996/ moge smialo polecic, dziala ze az milo. do zdjec? nadaja sie, jak kazdy jednak efekty nie beda tak dobre jak no normalnym monitorze.
    Nikon Lowepro Zeiss Tamron Sigma Sony VAIO Manfrotto i duzo innych dupereli
    Canon? moze niedlugo!

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez FOTOGRAF Zobacz posta
    ja mam cos takiego http://www.komputronik.pl/Notebooki/...elny,id,66996/ moge smialo polecic, dziala ze az milo. do zdjec? nadaja sie, jak kazdy jednak efekty nie beda tak dobre jak no normalnym monitorze.
    Cytat Zamieszczone przez LINK jak wyżej
    ...Świat jawi się nam w milionach kolorów. Nasze ekrany są w stanie wyświetlić je wszystkie. Super-realistyczna, stuprocentowa wierność odtwarzania kolorów pozwala cieszyć się najlepszymi zdjęciami, które cechuje teraz jeszcze głębsza czerń, jaśniejsza biel i nieskończony zakres barw.
    Błehehehehe.... prawdę piszą? Ano prawdę! i tylko prawdę!!! Przecież nie piszą o TYM konkretnym VAIO tylko tak ogólnie. Nie piszą, że w TYM VAIO barwy są dobre ale klient jest równiutko nabijany w butelkę tj. w Sony

VAIO miałem tylko jedną rzecz - dysk na USB. Popsuł się po tygodniu. "Precz z Sony", że zacytuję takiego jednego. :-)
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 03-04-2009 o 10:03

Janusz,

Bywalec Awatar Tomek_P
    Miasto
    Wlkp.

Domyślnie

Fajna tobra ale 200$.... przy odrobinie chęci i małych nakładach można samemu zbudować podobny model. Tutaj (youtube) Chase Jarvis i jego przerobiona torba Pelican Cases 1490.

Początki nałogu Awatar piotrr
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

A co powiecie o Macbooku pro ? - zastanawiam się nad wymianą na coś takiego. Czy ktoś ma jakieś wrażenia po przesiadce ?

Coś już napisał
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

a powiedzcie jaka jest różnica między laptopem firmy X i Y... ta sama płyta główna, ten sam ram, ten sam proc... różnią się jedynie matryce i dyski twarde... więc zamiast zastanawiać czy Sony czy Dell czy XXX może warto poczytać kto co z czego składa i wybrać to co jest lepsze a nie markowe IMO
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    BTW: jak ktoś chce to mam do sprzedania "wypaśne" Sony VAIO VGN-AR61S
    Ostatnio edytowane przez dj_drops ; 19-05-2009 o 13:55 Powód: Automerged Doublepost
    Reklama (z łac. reclamo, reclamare) to informacja połączona z komunikatem perswazyjnym. Zazwyczaj ma na celu skłonienie do nabycia lub korzystania z określonych towarów czy usług, popierania określonych spraw lub idei (np. promowanie marki).
    http://noop.pl <-homesite

Strona 29 z 36 PierwszyPierwszy ... 192728293031 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów