Strona 26 z 152 PierwszyPierwszy ... 1624252627283676126 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 251 do 260 z 1516

Wątek: Dofinansowanie na działalność z urzędu pracy

Coś już napisał Awatar gushman

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MM-architekci Zobacz posta
    Nie zostanie przykrecony bo jakim cudem ? To jest kasa unijna , maja pule do wydania , wiec zadne zapomogi nie maja na to wplywu bo dostali by po *upie pewnie.
    To nie są unijne pieniądze tylko rządowe. Zapisane w budżecie i do dyspozycji Ministerstwa Pracy. Sam zresztą słyszałem w jakimś medium rozmowę z kimś z ministerstwa (chyba z samą panią minister), że nie mają pieniędzy na dokładanie bezrobotnym do rat kredytowych, bo rezerwa w resorcie jest minimalna i stanowi tylko mały ułamek kasy potrzebnej na pomoc kredytobiorcom. I że najprawdopodobniej będą musieli zrobić jakieś przesunięcia w budżecie, m. in. sięgając po kasę na dofinansowania.
    Mój sprzęt: szara karta na smyczy | aluminiowa drabinka z dwoma stopniami | statywik na 11 cm | 2 filtry UV | pudełeczko ochronne na kartę pamięci | jedna karta pamięci | druga karta pamięci | trzecia karta świętej pamięci | pilot z antenką | dyfuzor | druga wersja dyskoteki 580 EX z doniczką na kwiaty lightsphere | musztardówka 50 mm 1.4 | jasny 24-70 | jasne i stabilne 70-200 z najdłuższą nazwą | 1 Duży Marek Trzeci.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Dziwne ja na swoim wniosku mam mase znaczkow unijnych itd itp , i jestem a moze bylem przekonany , ze ministerstwo jedynie konktroluje i ustala zasady przyznawania tej kasy , co nie znaczy ze kasa idzie wlasnie z podatkow itp.
    no comment...

Domyślnie

Są dwa rodzaje dotacji. Unijne i rządowe. Unjnych jest więcej ale pewnie jest też więcej achodu o staranie sie o nie..choć niewiem tego napewno. Napewno wiem to,że o te normalnie z pup niema problemy i generalnie większość z nich przechodzi pozytywnie. Napewno brane pod uwage jest ilość zgłoszeń z danej branży..a u mnie akurat z fotografii jest bardzo mało..większość to usługi budowlane i kosmetyczki.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

To jest inna sprawa jakie sa , byla kwestia czy te z PUP tez sa zasilane z unii. Rzad juz dawno by sie wycofal z tych dotacji bo go na nie nie stac a kwoty ida calkiem spore na nie w sumie w skali calego kraju.
    no comment...

Coś już napisał Awatar gushman

Domyślnie

A skąd wiesz, że to się państwu nie kalkuluje? Może okazuje się, że suma sumarum dotacja to dobra inwestycja? Raz: musisz ją szybko wydać, czyli część wraca od razu w postaci podatków. Dwa: zakupiony sprzęt i dokonane inwestycje generują kolejne dochody, z których też odprowadzasz podatki. Trzy: dotacje przyczyniają się do aktywizacji społeczeństwa i zmniejszają grono bezrobotnych (zmniejsza się kwota wypłacanych im świadczeń). 15 czy 18 tys. to kwoty dość niewysokie i wcale nie jestem przekonany, że są taką solą w oku rządzących.
    Mój sprzęt: szara karta na smyczy | aluminiowa drabinka z dwoma stopniami | statywik na 11 cm | 2 filtry UV | pudełeczko ochronne na kartę pamięci | jedna karta pamięci | druga karta pamięci | trzecia karta świętej pamięci | pilot z antenką | dyfuzor | druga wersja dyskoteki 580 EX z doniczką na kwiaty lightsphere | musztardówka 50 mm 1.4 | jasny 24-70 | jasne i stabilne 70-200 z najdłuższą nazwą | 1 Duży Marek Trzeci.

Dopiero zaczyna Awatar Fostel

Domyślnie

Z tego co wiem, kasa jest z Unii, to po pierwsze. Po drugie: "jednorazowe środki na podjęcie działalności gospodarczej nie mogą być udzielane na:
    ...
    - zakup samochodu, środków transportu oraz części eksploatacyjnych..."

Nie wiem natomiast, jak wygląda sprawa końcowej kwoty dotacji. U mnie w mieście jeszcze na początku roku było 17 800zł a teraz dają tylko 15 tysięcy. Ma ktoś wiedzę czy to zgodne z prawem? Czy urzędy mogą zmniejszać dowolnie przyznawane kwoty?
    Panasonic Lumix DMC-G7 (14-140 mm) --> Canon

Początki nałogu
    Miasto
    Jarosław

Domyślnie

te dotacje to czysta kradzież. Oznacza tylko to, ze jedna dotacja stwarza jednego bezrobotnego na rok, gdyz odpowiada ściągnieciu z rynku rownowartosci jego minimalnej pensji... albo sprawia, ze jeden z nas, ktory zarabia focąc, zostal pozbawiony zysku w postaci 18.500 zł rocznie....
    wiec z tymi pochwalami to spokojnie

Uzależniony Awatar blum
    Miasto
    świętokrzyskie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Fostel Zobacz posta
    Po drugie: "jednorazowe środki na podjęcie działalności gospodarczej nie mogą być udzielane na:
    ...
    - zakup samochodu, środków transportu oraz części eksploatacyjnych..."
    "Kryteria przyznawania osobie bezrobotnej jednorazowych środków na podjęcie działalności gospodarczej" u mnie w miescie
    6. Jednorazowe środki na podjęcie działalności gospodarczej nie mogą być przyznane na:
    a) zakup akcji , obligacji, udziału w spółkach, kaucje, zaliczki,
    b) zakup nieruchomości, w tym zakup ziemi,
    c) finansowanie działalności już po jej podjęciu ( np. na opłacenie składek na
    ubezpieczenie społeczne, czynsz, wynagrodzenia),
    d) opłaty związane z rejestracją samochodu,

Domyślnie

No w każdym mieście są różne kryteria i kwota. u mnie było tak,że najpierw podali,że kwota do 6 krotności przeciętnego wynagrodzenia, ale po jakimś czasie dodali,że jednak do 15 tyś. U mnie z tego co wiem to można na samochód ale nie na firmy zajmujące sie jedynie przewozem lub transportem. Więc jednak każdy zainteresowany musi dowiadywać sie u siebie...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Jaki jest sens tej dotacji to ja nie chce pisac bo bedzie 20 stron o tym w koncu , az tak dobra ona nie jest , chocby dlatego ze cwaniakow ktorzy na niej zarobia po roku bedzie sporo pewnie , a odestek firm ktore zostana pewnie maly , tak czy owak ,ma swoje plusy i minusy.
    no comment...

Strona 26 z 152 PierwszyPierwszy ... 1624252627283676126 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów