Pokaż wyniki od 1 do 10 z 3111

Wątek: Pierwsze kroki z portretem prosze o wskazowki

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar Slider

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez VanMurder Zobacz posta
    postanawiam wrzucić to co zdarzyłem "wypocić" , żeby zobrazować trochę problem który kolega Slider wyczerał juz w kwestii teoretycznej
    Nie chcę nic mówić Van, ale już miałem się powoływać na Twoje zdjęcia (min te z Octavią) dla zobrazowania przykladu "słońce jako kontra + blenda":-) btw często uzywasz takigo typu świecenia? Wydaje się bardzo efektowny a od biedy można sie obejśc bez blendmana:-)
    jaki w takim wypadku wybierasz pomiar światła i na co mierzysz? Punktowym na twarz, czy na jaśniejsze partie (w tym wypadku na wlosy), żeby uniknąć przepaleń?

Pozdrawiam
    Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.

Uzależniony Awatar VanMurder

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Slider Zobacz posta
    Nie chcę nic mówić Van, ale już miałem się powoływać na Twoje zdjęcia (min te z Octavią) dla zobrazowania przykladu "słońce jako kontra + blenda":-) btw często uzywasz takigo typu świecenia? Wydaje się bardzo efektowny a od biedy można sie obejśc bez blendmana:-)
    jaki w takim wypadku wybierasz pomiar światła i na co mierzysz? Punktowym na twarz, czy na jaśniejsze partie (w tym wypadku na wlosy), żeby uniknąć przepaleń?

Pozdrawiam
    Jak zaczynałem zabawę z blendą to używałem zewnętrznego światłomierza Seconic z białą kulką, a potem na M na ustawieniach wskazanych przez światłomierz. Taka metoda nie daje jednak zadowalających rezultatów, przy bardzo ostrym kontrastowym oświetleniu - minimalna zmiana położenia blendy lub modelki i można wypaść z ekspozycją o dobre +/-1EV.

Najlepsze efekty daje pomiar punktowy na twarz z blokadą ekspozycji za pomocą gwiazdki (*)połączone z przekierowywaniem, metoda ta wymaga jednak dużej wprawy bo dodatkowo przy blokowaniu AF, jest za dużo punktów bezwładności i łatwo jest coś spieprzyć. Poza tym podczas tego procesu wstrzymuje oddech bo często pracuje na GO "na żyletkę" i przy głębszym wdechu można stracić "ostrość na oczach". Jednym słowem bardzo mecząca i wymagająca treningu metoda...

Zablokowany
    Miasto
    Bielsko Biała

Domyślnie

a co jeśli nie mamy nikogo do pomocy i manualną lampe na sankach?

Uzależniony Awatar VanMurder

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kacpeeeer Zobacz posta
    a co jeśli nie mamy nikogo do pomocy i manualną lampe na sankach?
    jak masz czas, to uważnie przeczytaj mój post szczególnie -->
    patrz pt. 3. Doświetlanie lampą na "sankach" z dyfuzorem:

Zablokowany
    Miasto
    Bielsko Biała

Domyślnie

no tak tylko ze moja lampa nie obsługuje dyfouzora, nie wiem, odbijac swiatło?

Początki nałogu Awatar ecki74
    Miasto
    Mikołów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kacpeeeer Zobacz posta
    no tak tylko ze moja lampa nie obsługuje dyfouzora, nie wiem, odbijac swiatło?
    Jak to rozumieć "nie obsługuje dyfuzora" ?
    CANON-owe zabawki + parę zoom-ów ; coś stałego i błysk

uczę się robić ... zdjęcia i stronkę ... www.ecki74.za.pl

Uprawnienia umieszczania postów