Pokaż wyniki od 1 do 10 z 1016

Wątek: ksiazki o fotografii

Mieszany widok

jurek-ok
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RNz Zobacz posta
    "Książka o fotografowaniu" Andrzej Mroczek
    Siema wszystkim forumowiczom,

Kilka razy przewinelo sie tutaj nazwisko pana Mroczki i jego "Ksiazka o fotografowaniu", jak rowniez "Praktyczny kurs fotografii" - Łukasz Gaweł.
    Nosze sie z zamiarem zakupu konkretnej, pisanej pomocy naukowej, w zwiazku z tym czy podane wczesniej pozycje warte sa zachodu, ewentualnie cos innego, od czego warto zaczac.
    Dodam tylko, ze jestem poczatkujacym adeptem fotografii.

z gory dzieki za pomoc:grin:

Bywalec
    Miasto
    Sandomierz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jurek-ok Zobacz posta
    Kilka razy przewinelo sie tutaj : ...."Praktyczny kurs fotografii" - Łukasz Gaweł.
    Jest to bardzo dobra pozycja - wbrew pozorom można ją polecić nie tylko dla początkujących. Poszczególne zagadnienia ilustrowane są dobrze dobranymi fotografiami. Pisana jest łatwym
    i przyjemnym językiem. Przy czym autor koncentruje się głównie na fotografii krajobrazowej, architektury i przyrody, choć jest też rozdział o fotografowaniu ludzi. Jest sporo informacji
    o podstawach fotografii - to jest o kompozycji, podziale i mocnych punktach obrazu i estetyce wykonywanych fotografii. W sumie - polecam.
    Ostatnio edytowane przez JackC ; 20-03-2009 o 23:41

Domyślnie

A ja mam pytanie o książkę dot. photoshopa możecie polecić coś? Szukam czegoś, żeby było raczej od podstaw dla początkujacego - takie solidne podstawy + wiadomo coś więćej.
    Byłam ostatnio w empiku ale tak na oko ciężko mi stwierdzić i ocenić, która z dostępnych ksiązek będzie najlepsza, daltego ciekawa jestem waszych opini i typów.

Np.spotkał się ktoś z "zaklęcia photoshopa, edycja zdjęć" Anna Owcarz-dadan http://helion.pl/ksiazki/obrpho.htm - warte uwagi?

czy lepiej Mistrzowska edycja zdjęć. Adobe Photoshop CS3 PL dla fotografów Martin Evening http://helion.pl/ksiazki/misedy.htm ?

a moze cos innego? bede wdzieczna za opinie
    40d | c18-55 IS | c24/2.8 stm

Pełne uzależnienie Awatar Slider

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MagdaS Zobacz posta
    czy lepiej Mistrzowska edycja zdjęć. Adobe Photoshop CS3 PL dla fotografów Martin Evening
    Ja posiadam, ale jak wspominałem, narazie nie ogarniam:-) Nie chodzi bynajmniej o to, że pisana jest trudnym językiem, ale nie ogarniam ze względu na ogrom wiedzy w niej zawartej. Sama książka pisana jest przejrzyście, Jest mnóstwo zagadnień, poczynając od nauki obsługi PS'a, opis narzędzi, konfiguracje, poprzez precyzyjną korektę, retusz, warstwy, maski, zarządzanie kolorami, aż do przygotowania obrazów do druku i publikacji w internecie. Ogólnie to 15 rozdziałów spisanych w zaledwie 666 stronach Niemal każde omawiane zagadnienie zajmuje średnio jedną stronę, jest poparte przykładem wykonania w PS'ie i zdjęciem efektu danego narzędzia.

Generalnie polecam, jakby były pytania, to jestem do usług:-)

Pozdrawiam
    Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.

Domyślnie

Slider

Też meczę tą pozycje ;d i już zastanawiam się co będzie potem masz już może jakiś tytuł bo nie skończyłem "obrabiać" jednej a już mi kolejna chodzi po głowie chyba za bardzo się wciągnąłem .

Pełne uzależnienie Awatar Slider

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez deejay24h Zobacz posta
    masz już może jakiś tytuł bo nie skończyłem "obrabiać" jednej a już mi kolejna chodzi po głowie chyba za bardzo się wciągnąłem .
    Owszem, mam..:grin: Kupilem sobie "Czarno-białą fotografię cyfrową" Johna Beardswortha, (IMHO godna polecenia, zwłaszcza, że wydawnictwa NG:-)) ale to tak na zapas, bo teraz czytam Kreatywną fotografię Petersona Jeszcze gdzieś w szufladzie leży i się kurzy nieprzeczytana książka o krajobrazach Edwardsa.. Generalnie sporo tego mam, ale narazie spasuje z kupowaniem, bo wszystkie najwazniejsze są u mnie przeczytane.. Potem jak przyjdzie czas na odsprzedaż, to się może nazbiera na calkiem niezłe szkiełko..:-)
    Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów