Zamówiłem 50D + 20/700 f2.8. i nie mam w głowie snobizmu. Są zwolennicy jednego i drugiego. Zamienniki są okej, nic do nich nie mam. Dobrze jest mieć komplet. To tak jak jeździć na alusach i blaszanych felgach(sorry za takie porównanie)
Canon 70-200/4 IS USM
Sigma 70-200/2,8 APO DG MACRO HSM
Zamówiłem 50D + 20/700 f2.8. i nie mam w głowie snobizmu. Są zwolennicy jednego i drugiego. Zamienniki są okej, nic do nich nie mam. Dobrze jest mieć komplet. To tak jak jeździć na alusach i blaszanych felgach(sorry za takie porównanie)
Gdzieś istnieje granica.Idac tym tropem doszlibyśmy do Canon 1200/5,6.
Mialem sigme w reku (niestety podpieta do Nikona D70s). Naprawde kawal "lufy". Szybka (porownywalna do 70-200/4), cicha (nie wyje jak "normalne sigmy") HSM dzia dobrze. Mialem tez w reku 70-200/4 IS. Szybsze szkolo (rakieta). Lzejsze - naprawde - piorko. IS - bardziej niz przydatny i dobrze dziala. Jakosc na f4 moim zdaniem byla lepsza na C. to jest wzor ostrosci w tele zoomach. Do sportu jednak (zeby ladnie rozmyc tlo) to jednak 2.8 wskazane (tak mysle). Oba szkla sa naprawde dobre.
Sorry, nie rozumiem. Pomijając już, że chodzi Ci o konkretny zakres ogniskowych, co czyni ten trop kompletnie nietrafionym, to ceny z Allegro wyglądają przykładowo tak:
70-200/4IS - 4799zł
70-200/2,8 - 4999zł.
(ten sam sprzedawca)
Wywalając taaaką kasę pożałować 200zł? I to kupując szkło do sportu? Nie proponuję 2,8IS, bo wiem, że różnica w cenie jest spora, no ale tutaj to nieporozumienie.
BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie
Znalazłem 4Is za 3950zł więc jest to 1000zł.
to podaj mi numery w totka ;-)
A na poważnie to bardzo łatwo to pokazać, ja pozbywam się już wszystkich szkieł Sigmy (została mi jeszcze jedna, może chcesz kupić ;-) ) i nie za bardzo mam możliwość, ani chęć udawadniania czegokolwiek. Oczywiście można tak dobrać tło by większych różnic nie było, ale generalnie Sigma charakterystycznie i paskudnie rozmywa. Pobróbuj też porobić zdjęcia w cieżkich warunkach, pod światło itd, wtedy dostrzeżesz dalsze zalety Canona.
Ostatnio edytowane przez dazz ; 18-03-2009 o 14:31
Używany czy nowy? Z gwarancją realizowaną w Polsce? Z możliwością otrzymania faktury? Nie, żebym miał coś przeciwko używkom, ale porównywanie ceny używanego szkła do ceny innego, nowego jest bez sensu. Podobnie, jeżeli np. szkło jest sprowadzone z USA (brak gwarancji). Faktura też może nie być Ci potrzebna, rozumiem to, chodzi mi tylko, żeby porównywanie miało jakiś sens.