Zobacz wyniki ankiety: Co wybrać?

Głosujących
52. Nie możesz głosować w tej sondzie
Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 46

Wątek: Co wybrać Sigma70-200/2,8APO DG MACRO HSM czy Canon 70-200/4 IS USM

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Nie słyszałem, żeby ktoś kiedyś zmieniał Canona na Sigmę.
    W drugą stronę - owszem.

Przy czym ja zdecydowałbym się raczej na 2,8 bez IS niż 4IS. Szczególnie w kontekście sportu. Cena właściwie ta sama.
    Ostatnio edytowane przez Kolaj ; 18-03-2009 o 12:33
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

dazz
    Guest

Domyślnie

Nigdy nie kupuj Sigmy. Jak w tym Canonie zabrankie Ci światła to musisz dozbierać do 2.8, ale też Canona

Czasem Sigma potrafi ostrością dorównać Canonowi, bokeh jednak zawsze paskudny zostanie ;-)

Początki nałogu

Domyślnie

Miałem tą sigmę ale pierwszą wersję.
    Bardzo dobre szkło, choć trzeba brać pod uwagę, że jestem generalnie zwolennikiem Sigmy i mam do niej szczęście.
    Gdyby mnie było stać to jednak i tak bym kupił Canona 2.8 (z lub bez IS).
    Ale mnie nie było stać a F4 canona nie brałem nawet pod uwagę.
    Sigmę sprzedałem bo przestała być potrzebna na co dzień(zmiana rodzaju wykonywanych zdjęć) i kurzyło się biedactwo a inne szkiełka były bardziej potrzebne.

Canon wydaje mi się szybszy, testowałem (obie wersje), z dokłądnością Sigma nie miała problemów. Używałem jej na 300V, 400D i 30D.

Gdybym miał za co to kupiłbym ją sobie znowu, używkę, na niektóre okazje by się przydała.

Uzależniony Awatar Handelson
    Miasto
    Piła

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolaj Zobacz posta
    Nie słyszałem, żeby ktoś kiedyś zmieniał Canona na Sigmę.
    W drugą stronę - owszem.

Przy czym ja zdecydowałbym się raczej na 2,8 bez IS niż 4IS. Szczególnie w kontekście sportu. Cena właściwie ta sama.
    Popieram, mam podobne przemyślenia...
    EOS 5DMkII + BG-E6; C 14 L II; C 24 L II; C 50 1.4; C 85 1.8; C 135 L; C 580 EX II; Sherpa 450 R; Kata D-3N1-30; Crumpler Master Delhi 620 i drobiazgi...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

pisalem to na innym forum... ludzie najczesciej zamieniaja Sigme na Canona/Nikona ze wzgledow psychologicznych, zeby lepiej sie czuc majac najdrozsze szklo, nie sa zadowoleni bo sporo maja nietrafionych zdjec z Sigma a potem sa zadowoleni z Canona/Nikona majac taki sam procent trafionych zdjec - ale skoro to najdrozsze szklo to po co zmieniac?

zreszta wystarczy poczytac ten watek od poczatku, kazdy kto jedzie po Sigmie nigdy jej w rekach nie mial, kazdy pisze tylko "slyszalem", "czytalem"

żenada po prostu

jesli chodzi o bokeh to kolejna bzdura, mozna Sigmie wiele zarzucic ale rozmycie tla zawsze ma ladne, w wiekszosci obiektywow EX stosuje 9 listkow przyslony co tez nie jest bez znaczenia
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sebcio80 Zobacz posta
    pisalem to na innym forum... ludzie najczesciej zamieniaja Sigme na Canona/Nikona ze wzgledow psychologicznych
    tak, tak

zreszta wystarczy poczytac ten watek od poczatku, kazdy kto jedzie po Sigmie nigdy jej w rekach nie mial, kazdy pisze tylko "slyszalem", "czytalem"

żenada po prostu
    Nie miałem Sigmy, bo ogólnie to w życiu wolę się uczyć na cudzych niż na własnych błędach. Dlatego od razu wybrałem Canona. Tak, wiem, to żenujące. Powinienem był najpierw wywalić kasę na Sigmę, następnie ją sprzedać za ułamek ceny, kupić Canona i dopiero miałbym prawo się odezwać. Niestety nie stać mnie na taką rozrzutność

dazz
    Guest

Domyślnie

pisalem to na innym forum... ludzie najczesciej zamieniaja Sigme na Canona/Nikona ze wzgledow psychologicznych, zeby lepiej sie czuc majac najdrozsze szklo, nie sa zadowoleni bo sporo maja nietrafionych zdjec z Sigma a potem sa zadowoleni z Canona/Nikona majac taki sam procent trafionych zdjec - ale skoro to najdrozsze szklo to po co zmieniac?
    Uwierz, są też na świecie ludzie, którzy znają się na fotografii, analizują swoje zdjęcia, dostrzegają różnice...i kupują Canona ;-)

hmmm....ja używałem, nawet tej 70-200/2.8

żenada po prostu
    dokładnie tak określam obiektywy Sigmy ;-)

jesli chodzi o bokeh to kolejna bzdura, mozna Sigmie wiele zarzucic ale rozmycie tla zawsze ma ladne, w wiekszosci obiektywow EX stosuje 9 listkow przyslony co tez nie jest bez znaczenia
    W zasadzie ciężko tu będzie z Tobą dysktować, skoro nie dostrzegasz takich różnic to chyba nie ma wogóle o czym gadać.

ksuchanecki
    Guest

Domyślnie

Przepraszam że się wtrącam.Nie chodziło mi o kłótnie ,ale raczej o merytoryczną dyskusje

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ksuchanecki Zobacz posta
    Przepraszam że się wtrącam.Nie chodziło mi o kłótnie ,ale raczej o merytoryczną dyskusje
    Dlaczego bierzesz pod uwagę 4IS a nie bierzesz 2,8 bez IS, skoro cena jest bardzo zbliżona?

Początki nałogu

Domyślnie

dajcie sobie luz
    wiadomo że canon 2,8 jest lepszy od sigmy 2.8 i nie ma o czym dyskutować
    kryterium jest moim zdaniem proste, zależy od tego ile mamy kasy

jak ktoś nie potrzebuje 2.8 to TYLKO canon f4

A jak potrzebuje 2,8 to po kolei według ceny i jakości:

tamron 70-200
    sigma 70-200 I
    sigma 70-200 II
    canon 70-200