Nie słyszałem, żeby ktoś kiedyś zmieniał Canona na Sigmę.
W drugą stronę - owszem.
Przy czym ja zdecydowałbym się raczej na 2,8 bez IS niż 4IS. Szczególnie w kontekście sportu. Cena właściwie ta sama.
Canon 70-200/4 IS USM
Sigma 70-200/2,8 APO DG MACRO HSM
Nie słyszałem, żeby ktoś kiedyś zmieniał Canona na Sigmę.
W drugą stronę - owszem.
Przy czym ja zdecydowałbym się raczej na 2,8 bez IS niż 4IS. Szczególnie w kontekście sportu. Cena właściwie ta sama.
Ostatnio edytowane przez Kolaj ; 18-03-2009 o 12:33
BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie
Nigdy nie kupuj Sigmy. Jak w tym Canonie zabrankie Ci światła to musisz dozbierać do 2.8, ale też Canona
Czasem Sigma potrafi ostrością dorównać Canonowi, bokeh jednak zawsze paskudny zostanie ;-)
Miałem tą sigmę ale pierwszą wersję.
Bardzo dobre szkło, choć trzeba brać pod uwagę, że jestem generalnie zwolennikiem Sigmy i mam do niej szczęście.
Gdyby mnie było stać to jednak i tak bym kupił Canona 2.8 (z lub bez IS).
Ale mnie nie było stać a F4 canona nie brałem nawet pod uwagę.
Sigmę sprzedałem bo przestała być potrzebna na co dzień(zmiana rodzaju wykonywanych zdjęć) i kurzyło się biedactwo a inne szkiełka były bardziej potrzebne.
Canon wydaje mi się szybszy, testowałem (obie wersje), z dokłądnością Sigma nie miała problemów. Używałem jej na 300V, 400D i 30D.
Gdybym miał za co to kupiłbym ją sobie znowu, używkę, na niektóre okazje by się przydała.
pisalem to na innym forum... ludzie najczesciej zamieniaja Sigme na Canona/Nikona ze wzgledow psychologicznych, zeby lepiej sie czuc majac najdrozsze szklo, nie sa zadowoleni bo sporo maja nietrafionych zdjec z Sigma a potem sa zadowoleni z Canona/Nikona majac taki sam procent trafionych zdjec - ale skoro to najdrozsze szklo to po co zmieniac?
zreszta wystarczy poczytac ten watek od poczatku, kazdy kto jedzie po Sigmie nigdy jej w rekach nie mial, kazdy pisze tylko "slyszalem", "czytalem"
żenada po prostu
jesli chodzi o bokeh to kolejna bzdura, mozna Sigmie wiele zarzucic ale rozmycie tla zawsze ma ladne, w wiekszosci obiektywow EX stosuje 9 listkow przyslony co tez nie jest bez znaczenia
tak, tak
Nie miałem Sigmy, bo ogólnie to w życiu wolę się uczyć na cudzych niż na własnych błędach. Dlatego od razu wybrałem Canona. Tak, wiem, to żenujące. Powinienem był najpierw wywalić kasę na Sigmę, następnie ją sprzedać za ułamek ceny, kupić Canona i dopiero miałbym prawo się odezwać. Niestety nie stać mnie na taką rozrzutnośćzreszta wystarczy poczytac ten watek od poczatku, kazdy kto jedzie po Sigmie nigdy jej w rekach nie mial, kazdy pisze tylko "slyszalem", "czytalem"
żenada po prostu![]()
Uwierz, są też na świecie ludzie, którzy znają się na fotografii, analizują swoje zdjęcia, dostrzegają różnice...i kupują Canona ;-)
hmmm....ja używałem, nawet tej 70-200/2.8
dokładnie tak określam obiektywy Sigmy ;-)
W zasadzie ciężko tu będzie z Tobą dysktować, skoro nie dostrzegasz takich różnic to chyba nie ma wogóle o czym gadać.
Przepraszam że się wtrącam.Nie chodziło mi o kłótnie ,ale raczej o merytoryczną dyskusje
dajcie sobie luz
wiadomo że canon 2,8 jest lepszy od sigmy 2.8 i nie ma o czym dyskutować
kryterium jest moim zdaniem proste, zależy od tego ile mamy kasy
jak ktoś nie potrzebuje 2.8 to TYLKO canon f4
A jak potrzebuje 2,8 to po kolei według ceny i jakości:
tamron 70-200
sigma 70-200 I
sigma 70-200 II
canon 70-200
canon 70-200 IS
jest się o co kłócić?