Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 31

Wątek: Canon 24-105 czy Canon 18-200 ?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Toruń

Domyślnie Canon 24-105 czy Canon 18-200 ?

Pytanie jest może retoryczne dla profesjonalistów ! Jednak amator stoi przed sporym dylematem. Różnica w cenie tych szkieł jest znaczna a niektóre parametry mają one zbliżone. Dla kogoś kto nie zarabia na zdjęciach oraz nie bawi się w ich ocenę pod kątem aberracji, winietowania który obiektyw będzie lepszy – czyli krótko mówiąc dla amatora robiącego zdjęcia typowo turystyczne i okolicznościowo-rodzinne? Czy warto przepłacać, aby otrzymać obiektyw którego potencjału się nie wykorzysta lub nie doceni ? Czy warto jednak zainwestować w dobre szkło, aby w przyszłości docenić jego walory ? Czy też będzie to przerost formy nad treścią okraszony jednak brakiem np. zdenerwowania na dystorsję w Elce ? Pytań i sugestii może być jeszcze wiele – ja podzieliłem się tymi, które mi się w tej chwili nasunęły. Co Wy na ten temat sądzicie ?
    C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Pełne uzależnienie Awatar xxkomarxx
    Miasto
    Rzeszów, Tarnobrzeg, Sandomierz

Domyślnie

Ja bym brał 24-105L jest to naprawdę zacne szkło ze stabilizacją. Na jego temat można znaleźć mnóstwo postów. 18-200 dla mnie porażka i nie warto go porównywać z L, brak mu napędu USM powyżej 130 mm dość mocne CA alternatywą dla niego może być Sigma 18-250. Jeśli tylko budżet pozwala to nie ma nad czym się zastanawiać. Co do umiejętności, nikt z osób na forum nie urodził się z aparatem w dłoni i każdy dochodził do tego w przeciągu jakiegoś czasu. Napewno docenisz zalety 24-105.
    Ostatnio edytowane przez xxkomarxx ; 14-03-2009 o 18:18

Uzależniony
    Miasto
    Otwock

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez xxkomarxx Zobacz posta
    Co do umiejętności, nikt z osób na forum nie urodził się z aparatem w dłoni i każdy dochodził do tego w przeciągu jakiegoś czasu. Napewno docenisz zalety 24-105.
    Masz rację, ale może jemu wystarczy 18-200 i będzie zadowolony, nie wiadomo. Jak nie sprawdzi sam to nie będzie wiedział. Można też doradzić żeby uczył się na błędach innych i od razu kupował dobre szkło. Ja np zaczynałem od kita 18-55 i tamrona 28-300, potem miałem sigme 24-70/2,8 a teraz mam 24-105 i chyba przy nim zostanę. Fajny zoomik ale i tak teraz już bardziej podobają mi się stałki, kiedyś pewnie dojdę do stałek elek, ale to może w przyszłości
    5d III; eos 5; EF15/2,8; 35L; 50/1,4; 85/1,8; 135L; 430ex; YN600ex; metz 58

Pełne uzależnienie Awatar xxkomarxx
    Miasto
    Rzeszów, Tarnobrzeg, Sandomierz

Domyślnie

Mariusz stałeczki jeszcze w wersji L to marzenie chyba większości na forum (podkreślam chyba) a co do wyboru obiektywu to fakt trzeba się uczyć na błędach użytkowników, po to jest to forum, aby każdy mógł poczytać i się zastanowić, często jednak jest tak, że co osoba to inne zdanie, ale w kwestii tych dwóch szkieł, to raczej nie ma niejasności. Wystarczy poczytać posty, to forum to skarbnica wiedzy w dość dużej pigułce.

Coś już napisał
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Jago - piszesz, że potrzebne ci to szkiełko do " krótko mówiąc dla amatora robiącego zdjęcia typowo turystyczne i okolicznościowo-rodzinne" moim zdaniem szukasz wmiarę uniwersalnego szkiełka które już posiadasz C17-85 ma wystarczająco szeroki kąt do domowych imprez a i tele znośne do turystyki. Posiadam jego odpowiednik do analoga i jakoś da się z nim przeżyć. Przy takim zestawie jaki posiadasz raczej pomyślał bym osobiście o C55-200 lub droższy C70-200L
    Dodając nawiasem poza zapewne znaną ci jakością fotek robionych na C18-200 czas ustawiania AF w tym obiektywie całkiem cię rozczruje resztą jak w każdym o takim długim zakresie ogniskowych a na imprezkach liczy się chwila "ta"
    Eos 33V; Eos IX;EF 28-135 IS usm; 24-85usm; Speedlite EX580; i torba z bajerami. Zenit/helios; Zorki; PS A630

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gorek Zobacz posta
    Przy takim zestawie jaki posiadasz raczej pomyślał bym osobiście o C55-200 lub droższy C70-200L
    chyba dobrze myślisz :-) i sam tez polecałbym pytającemu raczej dokupienie teleobiektywu, ale zwróciłbym raczej uwagę na 55-250 IS lub 70-300 IS, ponieważ w przypadku teleobiektywu na pewno cenna będzie stabilizacja.

natomiast co do wad optycznych, takich jak dystorsje, winieta i aberracje, to wystarczy robić RAW, a następnie przepuścić to przez DPP i w banalnie prosty sposób pozbywamy się efektów związanych z tymi niedoskonałościami obiektywu.
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Coś już napisał
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

co do tych tele znalazłem przypadkowo to może zainteresuje
    http://canon-board.info/showthread.php?t=31554
    Eos 33V; Eos IX;EF 28-135 IS usm; 24-85usm; Speedlite EX580; i torba z bajerami. Zenit/helios; Zorki; PS A630

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

gwozdzt gorek Rzeczywiście macie rację, że optymalnym wyjściem dla mnie byłoby jakieś dodatkowe tele, które by dobrze uzupełniło zakres moich górnych ogniskowych. Jak na moje potrzeby, to 24-105 (biorąc pod uwagę także jego cenę) jest trochę na wyrost. Z kolei dokupienie 18-200 poprawi trochę dłuższy koniec, jednak będę wtedy mieć szkło z dystorsją jeszcze większą niż w moim 17-85 (a jeśli mam być szczery, to ta wada już mnie wQrza w 17-85) i na pewno nie lepszą jakością zdjęć. Trochę się jeszcze waham nad Waszą racją i stąd moja prośba: przekonajcie mnie niewiernego Tomasza a będę Wam wdzięczny. Pozdrawiam.
    C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Coś już napisał
    Miasto
    ursn

Domyślnie

Jago > serce mowi 24-105 rozum odpowiada 18-200
    jeszcze 2 tygodnie temu rozwazalem, co kupic pod 400Dw celach, jak napisales, amatorskich glownie do fotografowania rodziny ...

kupilem 18-200 i jestem, w miare, zadowolony
    zaraz po zakupie polazlem z plecakiem w gory, w ekwipunku spiwor, ubrania, zarcie (nie zabralem namiotu) i co tam trzeba
    plecak bez aparatu wazyl ok. 15 kg. po dopakowaniu aparatu + aku poczulem ze on WAZY. po 1,5 dnia spacerowania wnioski sa nastepujace:
    - na wyjazd w gory (powloczyc sie) aparat z jednym szklem albo wrecz maly kompakt,
    - zakres ogniskowych wykorzystywanych to pelen zakres 18-200 - moglo by byc czasem troche szerzej czasem dalej...,
    - wg. mnie lepiej miec ciekawe zdjecie gorsze technicznie niz jego brak, gdy na ewentualna zmiane obiektywow czasu lub warunkow zabraknie
    - nie widze powodu 3 krotnie przeplacac nawet na dokonaly obiektyw, nie majac umiejetnosci robienia zdjec, a na zbytnie sukcesy dawno przestalem liczyc

w druga strone: w 18-200 czasem swiatla brak, szczegolnie na dlugim koncu

Początki nałogu Awatar andrewjohn
    Miasto
    polski biegun ciepła

Domyślnie

Podłączę się do wątku. vit napisz proszę coś więcej o wrażeniach z użytkowania C 18-200.Jak wygląda faktycznie sprawa ostrości w Twoim odczuciu, czy aberracja chromatyczna jest uciążliwa? Beczka i winieta jest chyba dość spora,widać na różnych zdjęciach.Sam zastanawiam się nad jednym spacerzoomem na wycieczki,najchetniej wziąłbym C 28-135,ale boje się,że będzie mi brakowało szerokiego kąta.Zastanawiam się też nad sigmą 18-125 OS, lżejsza i poręczniejsza, C 18-250 da z kolei dłuższy koniec. Będę wdzięczny za radę.
    Canon EOS 450D+S10-20/4,5-5,6 + C15-85 IS USM+C50/1,8+C55-250 IS

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów