Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 26

Wątek: Wielki dylemat z obiektywem ! Proszę o doradę :)

Dopiero zaczyna Awatar Piegussek
    Miasto
    Szczytna

Red face Wielki dylemat z obiektywem ! Proszę o doradę :)

Witam serdecznie - otóż posiadam Canona 700D oraz obiektywy :
    - ZENIT HELIOS 44M-4 2/58
    - Canon 28 - 80 3.5-5.6 II

Na tą chwilę chcę przeznaczyć 1000-1200 PLN na obiektyw.
    Na sam początek myślałem o czymś tylko do krajobrazów i wybór padł na Sigmę 17-50mm F2.8 EX DC OS HSM nowa około 1500zł używana około 900. Lecz po dłuższym zamyśle, myślę sobie dlaczego nie kupić sigmy 17-70 F2.8-4 C DC MACRO OS HSM (taką wykonam zdjęcie krajobrazu, sprawdzi się w nagrywaniu no i portret też zrobię).
    Lecz mam dalej dylemat - przejrzałem całe allegro i opinie i oceny, różnych obiektywów i sam nie wiem co chcę :P (wynika to zapewne z tego że ogranicza mnie kasa)

Jestem w trakcie nagrywania projektu, nagrywam cały czas z statywu(nie ruchomo)- (nagrywany jest typowy videoporadnik) w pomieszczeniu, canonem 28 - 80 3.5-5.6 - nagrywam z 1 softboxem i na tle - nie wygląda to źle z tym obiektywem lecz ma powolny AF i jest głośny - również jest to EF więc jest przystosowany do pełnoklatkowca więc rzeczywista ogniskowa nie zaczyna się od 28.
    Nie chcę inwestować w obiektyw którym tylko dobrze nagram(ponieważ projekt który nagrywam nie będzie nagrywany już długo), chciałbym też coś czym można dobrze zrobić krajobraz. Sam nie wiem pomóżcie mi wybrnąć z tej sytuacji, podpowiedzcie mi co byście kupili na moim miejscu.

Pełne uzależnienie Awatar GalaktycznyMuczaczo
    Miasto
    London

Domyślnie Odp: Wielki dylemat z obiektywem ! Proszę o doradę :)

17-50/2,8 wyłacz af i wtedy uzywaj do kamerowania, do krajobrazu bedzie ok
    Masz pytania, nie chcesz zaśmiecać forum, pisz na priv chętnie ci pomogę.

Dopiero zaczyna

Wg mnie Sigma 17-50 2.8 OS jest za głośna do nagrywania, czasem kręcę filmy i niestety ta Sigma jest za głośna, słychać ją i to przeszkadza. Jedynym obiektywem, którego nie słyszę przy nagrywaniu jest Canon 10-18 STM, przy pierwszym użyciu tego obiektywu myślałam, że nie działa AF, bo go nie było słychać Może więc rozważ Canon EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS STM? Będzie cichy, spory zakres.

Pełne uzależnienie Awatar GalaktycznyMuczaczo
    Miasto
    London

Cytat Zamieszczone przez marie21mk Zobacz posta
    Wg mnie Sigma 17-50 2.8 OS jest za głośna do nagrywania, czasem kręcę filmy i niestety ta Sigma jest za głośna, słychać ją i to przeszkadza. Jedynym obiektywem, którego nie słyszę przy nagrywaniu jest Canon 10-18 STM, przy pierwszym użyciu tego obiektywu myślałam, że nie działa AF, bo go nie było słychać Może więc rozważ Canon EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS STM? Będzie cichy, spory zakres.
    Ale że na MF kamerują ludzie to ty wiesz dzieki temu masz ostrośc tam gdzie chcesz a nie tam gdzie aparat myśli ze chcesz i nie wierci co kilka cm
    Masz pytania, nie chcesz zaśmiecać forum, pisz na priv chętnie ci pomogę.

Miasto
    Szczytna

Powiem tak - chcę aby obiektyw był bdb do krajobrazu a przynajmniej lepszy do nagrywania niż mój canon ef 28-80

--- Kolejny post ---

Zapytam was się jeszcze jaki jest dobry obiektyw do portretów za niewielką cenę (lepszy od standardowego Canona 50mm 1.8) (Pytanie na przyszłość :P) Portrety jak na razie robię heliosem

--- Kolejny post ---

http://allegro.pl/sigma-18-50-2-8-4-...921269983.html
    - co o takim powiecie ?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    śląskie (górnośląskie)

Jak nagrywasz nieruchomo, to dlaczego AF musi Ci zapewniać rozmyty obraz (jeśli się będziesz lekko poruszał, AF może próbować łapać "lepszą ostrość")?
    Załóż Heliosa, ustaw ostrość na jakiś obiekt zamiast siebie, i nagrywaj w kompletnej ciszy.

"dlaczego nie kupić sigmy 17-70 F2.8-4 C DC MACRO OS HSM"
    Bo 17-50/2.8 OS HSM jest uznawana za ostrzejszą.

Do krajobrazu będzie pasował wspomniany już Canon EF-S 10-18.
    Do portretu zamiast najtańszego Canon 50/1.8 II ostatnio jest polecany 50/1.8 STM.
    Jak ma być "lepszy", to nie będzie taka niewielka cena, Canon 50/1.4, Canon 85/1.8.

Miasto
    Szczytna

Czyli sigma 17-50 bedzie dobrym wyborem a napewno lepszym jak sigma 17-70 ?

--- Kolejny post ---

Canon EF-S 10-18 4.5f bedzie lepszy jak ta sigma 17-50 2.8 ? Widze ze jest napewno tanszy canon

Pełne uzależnienie
    Miasto

Cytat Zamieszczone przez Piegussek Zobacz posta
    Jestem w trakcie nagrywania projektu, nagrywam cały czas z statywu(nie ruchomo)- (nagrywany jest typowy videoporadnik) w pomieszczeniu, canonem 28 - 80 3.5-5.6 - nagrywam z 1 softboxem i na tle - nie wygląda to źle z tym obiektywem lecz ma powolny AF i jest głośny - również jest to EF więc jest przystosowany do pełnoklatkowca więc rzeczywista ogniskowa nie zaczyna się od 28.
    Nie chcę inwestować w obiektyw którym tylko dobrze nagram(ponieważ projekt który nagrywam nie będzie nagrywany już długo), chciałbym też coś czym można dobrze zrobić krajobraz. Sam nie wiem pomóżcie mi wybrnąć z tej sytuacji, podpowiedzcie mi co byście kupili na moim miejscu.
    Tutaj znajdziesz odpowiedź na swoje pytanie:

5 best lenses for shooting video with a Canon DSLR (with video examples) | Stark Insider

Ja bym sobie kupił 1. czyli Canon EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS STM. Poczytaj sobie opinie klientów sklepu Cyfrowe.pl na jego temat oraz z portalu Optyczne.pl np.:

Podsumowanie: Jeszcze przed zakupem, testujac, miałem wrażenie ze oglądana sztuka ma zepsuty AF... Bezszelestny i błyskawiczny, nie myli sie. Szok. Bardzo fajnie ostrzy powyżej 35mm, na szerokim kącie bez rewelacji, porównywalne z kitem 18-55. Kupiłem go ze względu na stm i zastosowanie w wideo. Niezawiodlem sie, jest celny, szybki i bezszelestny? Kupiłem wersje oem, wszystko ok.
    Źródło: Canon EF-S 18-135 mm f/3.5-5.6 IS STM - Optyczne.pl

Podoba się opinia? No to już wiesz co masz kupić. Wersje OEM sprzedaje Cyfrowe.pl (nie wiem jak to jest u innych sprzedawców), są to obiektywy wypakowywane z zestawów aparat+obiektyw i przeważnie zapakowane w białe pudełko.

Do portretów zostaw sobie na razie tego Heliosa, będziesz miał więcej kasy to kupisz sobie coś lepszego.
    Ostatnio edytowane przez mkamelg ; 18-01-2016 o 13:58

Miasto
    Szczytna

Przemyślałem to i zdecyduje się jednak na Canona 18-135, na pewno lepiej nagra i zrobi zdjęcie niż mój ef 28-80 stary. Szczególnie że nie jest drogi a na następny uzbieram więcej
    Obiektyw Canon EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS (5930781415) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. - Myślisz że ten styknie :P ?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    śląskie (górnośląskie)

Wyżej była polecana wersja STM, Twój link prowadzi do starszej wersji obiektywu (możesz się zdziwić po zakupie).

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów