Witam serdecznie - otóż posiadam Canona 700D oraz obiektywy :
- ZENIT HELIOS 44M-4 2/58
- Canon 28 - 80 3.5-5.6 II
Na tą chwilę chcę przeznaczyć 1000-1200 PLN na obiektyw.
Na sam początek myślałem o czymś tylko do krajobrazów i wybór padł na Sigmę 17-50mm F2.8 EX DC OS HSM nowa około 1500zł używana około 900. Lecz po dłuższym zamyśle, myślę sobie dlaczego nie kupić sigmy 17-70 F2.8-4 C DC MACRO OS HSM (taką wykonam zdjęcie krajobrazu, sprawdzi się w nagrywaniu no i portret też zrobię).
Lecz mam dalej dylemat - przejrzałem całe allegro i opinie i oceny, różnych obiektywów i sam nie wiem co chcę :P (wynika to zapewne z tego że ogranicza mnie kasa)
Jestem w trakcie nagrywania projektu, nagrywam cały czas z statywu(nie ruchomo)- (nagrywany jest typowy videoporadnik) w pomieszczeniu, canonem 28 - 80 3.5-5.6 - nagrywam z 1 softboxem i na tle - nie wygląda to źle z tym obiektywem lecz ma powolny AF i jest głośny - również jest to EF więc jest przystosowany do pełnoklatkowca więc rzeczywista ogniskowa nie zaczyna się od 28.
Nie chcę inwestować w obiektyw którym tylko dobrze nagram(ponieważ projekt który nagrywam nie będzie nagrywany już długo), chciałbym też coś czym można dobrze zrobić krajobraz. Sam nie wiem pomóżcie mi wybrnąć z tej sytuacji, podpowiedzcie mi co byście kupili na moim miejscu.