Pokaż wyniki od 1 do 10 z 71

Wątek: Który ILFORD do B&W?

Mieszany widok

Początki nałogu Awatar an_zak
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MacGyver Zobacz posta
    Kupiłem kiedyś większą ilość Delty, an_zak namordował się wołając mi każdą w inny sposób, aby wyszła po ludzku, wszystko na marne. Słaba rozpiętość tonalna, paskudne ziarno
    Delta jest obecnie najlepszym negatywem na rynku... ale tylko w połączeniu z ilfosolem s, pieruńsko drogim i psującym się zdecydowanie za szybko (wychodzi tym drożej, iż najładniej wychodzi w większych stężeniach)

- Kodak Trix 100 i 400 - czarnobiała ekstraklasa
    Pokaż Ty mi Trixa 100

Pewnie chodziło Ci o
    - Kodak TriX 400 - przepiękne ziarno, zwłaszcza w połączeniu z rodinalem w 1:40
    - Kodak T-Max 100 (nie mialem styczności) i 400 - wspaniały, mój podstawowy b&w, w połączeniu z różnymi wywojkami i stężeniami daje łatwą kontrolę ziarna i kontrastu, nawet ciągnięty do 800 kontrastowo i ziarniście zachowuje zaskakującą rozpiętość:
    http://fototok.tkb.pl/pt/photo.php?p=137861#

I tak na koniec: część zakładów foto woła jeszcze konwencjonalne BW, ale specjalnie się z tym nie szczypią (jedna kąpiel i wrzucają jak leci, różnicując wyłącznie czas) więc raczej nie polecam, bo efekt trudny do przewidzenia (czasami wyjdzie, czasami nie).
    Zgadza się, najlepiej samemu. Koszta symboliczne, nawet te startowe. Należy dodać jeszcze nowe doświadczenia i możliwości
    Pierwsze 5 wywołań - euforia.
    Kolejne 5 wywołań - umiarkowana euforia, pobudzona lepszymi rezultatami.
    Następne 10 wywołań - stopniowe wpadanie w rutynę.
    Gdzieś koło 30-50 rolki dochodzi się do fazy "no nie, znowu trzeba moczyć :-D "

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Molde, NO

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez an_zak Zobacz posta
    Kodak T-Max 100 (nie mialem styczności) i 400 - wspaniały, mój podstawowy b&w,
    Oj tak, TMax400 jest wspaniały, szczególnie wołany w FX-39
    Do krajobrazu ja podobnie jak koledzy polecałbym coś w miarę niskoczułego np. Ilford PAN50, czy Delta100 (super wychodzi w FX-39). Ostatnio zamówiłem Rollei PAN 25 - zobaczymy co to za zwierz ;]

pozdrawiam, Marcin
    Canon EOS R6 | EF16-35L | EF35L | RF70-200L | RF100-400

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez an_zak Zobacz posta
    Delta jest obecnie najlepszym negatywem na rynku... ale tylko w połączeniu z ilfosolem s, pieruńsko drogim i psującym się zdecydowanie za szybko (wychodzi tym drożej, iż najładniej wychodzi w większych stężeniach)
    Czyli podsumowując: nie do użytku. U mnie ten negatyw ma dożywotniego bana za skopanych kilkadziesiąt zdjęć, na których mi zależało
    Pokaż Ty mi Trixa 100
    Ups, ale wtopa, oczywiście chodziło mi T-Maxy :-)
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Uprawnienia umieszczania postów