Strona 12 z 27 PierwszyPierwszy ... 2101112131422 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 111 do 120 z 261

Wątek: Czyszczenie matrycy

damian1645
    Guest

Domyślnie

Ja również mam problem z brudem na matrycy :-?
    a mianowicie:

Na tym zdjęciu:

widać dwa zabrudzenia.

Jedno z nich udało mi się usunąć (bawełnianym patyczkiem)

Jednak drugiego nie dałem rady:/

Gdy patrzę na matryce podczas włączonej opcji "Czyszczenia ręcznego" wydaje mi się jakby był on minimalnie poniżej wierzchniej warstwy.
    Czy to może oznaczać, że jest to zabrudzenie występujące pod "szkłem ochronnym"??
    Czy w tym wypadku pomoże tylko serwis (pewnie na zwykłym czyszczeniu matrycy się nie skończy)??
    Jak długo może potrwać naprawa czegoś takiego??

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez damian1645 Zobacz posta
    a mianowicie:
    ....
    Eclipse i czyszczenie na mokro powinno pomóc.

Uzupełnij swoje dane skąd jesteś - może ktoś "z okolicy" może Ci pomóc.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Początki nałogu Awatar quail
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

a mianowicie:
    Na tym zdjęciu:
    widać dwa zabrudzenia.
    Ja widzę, poza tymi dwoma zaznaczonymi, jeszcze trzy inne, mniej rzucające się w oczy.

Jedno z nich udało mi się usunąć (bawełnianym patyczkiem)
    Jednak drugiego nie dałem rady:/

Gdy patrzę na matryce podczas włączonej opcji "Czyszczenia ręcznego" wydaje mi się jakby był on minimalnie poniżej wierzchniej warstwy.
    Czy to może oznaczać, że jest to zabrudzenie występujące pod "szkłem ochronnym"??
    Czy w tym wypadku pomoże tylko serwis (pewnie na zwykłym czyszczeniu matrycy się nie skończy)??
    Nie sądzę, aby ten kudeł tam wlazł, ale mały paproch może dostać się między matrycę a filtr IR. Wówczas nawet Żytnia nie pomoże. No chyba, że wymiana całej matrycy...
    Jeśli nawet nie usuniesz wszystkich małych paproszków, to proponuję to olać. Nikt nie będzie ich na siłę wypatrywał, a w razie czego zawsze możesz użyć PS.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Czyszczenie matrycy bywa żmudne,ostatnio walczylem 4h.Jak nie pójdzie gruszką to watyczki [sensor swaby mi się nie sprawdzają] a potem jeśli trzeba watyczki z płynem eclipse,ostatnia faza to spolerowywanie watyczkiem śladow po czyszczeniu na mokro.Cały czas okresowe dmuchanie gruszką na nitki z watyczków.Bardo nie lubię tej operacji .
    Jesli zbyt długo mi sie nie udaje chowam aparat, idę np. na spacer i wracam do operacji jak mi nerwica minie.na ogół za dwa,trzy dni.

damian1645
    Guest

Domyślnie

Dane już uzupełniłem, niestety nie jestem z okolicy :/ ale dzięki za chęci

A co do innych zabrudzeń :P też widzę ale te dwa mnie najbardziej irytowały ;>
    A to jedno ( "kudeł" ), którego nie mogę się pozbyć od samego początku, przyprawia mnie już o ból głowy ;>
    Widać je praktycznie na każdym zdjęciu :/

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Dane już uzupełniłem, niestety nie jestem z okolicy :/ ale dzięki za chęci

A co do innych zabrudzeń :P też widzę ale te dwa mnie najbardziej irytowały ;>
    A to jedno ( "kudeł" ), którego nie mogę się pozbyć od samego początku, przyprawia mnie już o ból głowy ;>
    Widać je praktycznie na każdym zdjęciu :/
    kup Eclipse T (http://www.micro-tools.de/mm5/mercha...t_Code=PSI-3-F) plus Pec-Pady i sensor wand też na micro-tools

Sensor Swabów nie polecam - drogie jak cholera a nic nie lepsze. Ewentualnie "patyczki-watyczki" z apteki.

Jedna butelka Eclipse wystarczy na lata całe.

Janusz,

Początki nałogu Awatar quail
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

A widzisz tego kudła gołym okiem na matrycy? Może nie możesz go zokalizować? Próbowałeś lupkę sensor scope?

damian1645
    Guest

Domyślnie

Paproch jest mały, ale jak ustawię aparat pod odpowiednim kątem to można go zobaczyć.
    Próbowałem usunąć go bawełnianymi patyczkami, jednak nic nie ruszyło :/

A co do Eclipse T, nawet na Allegro nie widzę, czy jest możliwość kupna na terenie Polski ??

Mam jeszcze coś takiego:

ale zdaje się, że to do matrycy się nie nadaje.

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Paproch jest mały, ale jak ustawię aparat pod odpowiednim kątem to można go zobaczyć.
    Próbowałem usunąć go bawełnianymi patyczkami, jednak nic nie ruszyło :/

A co do Eclipse T, nawet na Allegro nie widzę, czy jest możliwość kupna na terenie Polski ??

Mam jeszcze coś takiego:

ale zdaje się, że to do matrycy się nie nadaje.
    Detergentami to bym nie próbował. Jeśli już to kup alkohol izopropylowy czysty do analiz.

W Polsce handlował Eclipsem jakis facet od Fuji w Wawie ale ceny miał zblizone do tych z micro-tools. Micro-tools jest pewne, sprawdzone. Paczka idzie 3 - 4 dni.

Janusz,

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Janmar, wielkie dzięki, na myśl o dotykaniu matrycy watyczkami miałem pełno w spodniach, naczytałem się historii o porysowanych matrycach. Ale nie taki diabeł straszny. Zaczęło się od tego, że dmuchałem gruszką bliżej nie określonego producenta na matryce. W pewnym momencie powstał zator (w gruszce). Po chwili ów zator znalazł się na matrycy. Posługując się watyczkami wcześniej delikatnie potraktowanymi zapalniczką (coby włókienka usunąć) i chińskim płynem "do soczewek" udało mi się usunąć cały syf z matrycy, prawdopodobnie jej przy tym nie rysując. Najpierw na mokro, później na sucho, i tak do skutku :grin:

Strona 12 z 27 PierwszyPierwszy ... 2101112131422 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów