Strona 11 z 26 PierwszyPierwszy ... 91011121321 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 110 z 261

Wątek: Czyszczenie matrycy

Mieszany widok

Bywalec Awatar Ciosna
    Miasto
    Poland

Domyślnie

Mi to wygląda na jakieś brudy na matrycy i matówce. Normalna rzecz, przy tej liczbie przesłony f32 to trzeba by mieć nieźle czysty sprzęt, rzekłbym sterylny, żeby nie pokazało brudów z matrycy. Zejdź do jakiś normalnych wartości przesłony f8, f11 i wtedy sprawdź jak to wygląda. Jeśli widzisz kropki (brudy) w wizjerze to jest to brud na matówce.

Krzychu
    I dlatego właśnie widać to na zdjęciach ?
    Trzeba sprawdzić, czy to co widziane przez wizjer pokrywa się z tym co na zdjęciu, ale wydaje mi się, że się nie pokrywa. Brud na matówce, a na matrycy to inna para kaloszy
    Blog rowerowo-wyprawowy :wink:

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ciosna Zobacz posta
    Trzeba sprawdzić, czy to co widziane przez wizjer pokrywa się z tym co na zdjęciu, ale wydaje mi się, że się nie pokrywa. Brud na matówce, a na matrycy to inna para kaloszy
    Co za różnica ? Ewidentnie jest na zdjęciu więc matryca jest na pewno brudna i trzeba ją wyczyścić. Z brudną matówką da się żyć...
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez lox Zobacz posta
    Czyli co powinienem z tym zrobić ?
    Według mojego oka pokrywa się
    Pomyśleć z jakieś trzy sekundy jak coś co jest na matówce może się znaleźć na zdjęciu i - jak już napisałem - wyczyścić matrycę.
    Ostatnio edytowane przez Krzychu ; 23-11-2008 o 14:39 Powód: Automerged Doublepost
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

dihe
    Guest

Domyślnie

Ja to taki paproszek traktuje pędzelkiem. Najpierw zdejmuję obiektyw następnie wchodzę w funkcje aparatu następnie czyszczenie matrycy podnieś lustro wtedy biorę pędzelek z włosia wiewiórki np. http://www.agtes.com.pl/uploads/imag...-WIEWIORKI.pdf takie delikatne włosie w plastycznym można kupić. i delikatnie zbliżam... staram się nie dotykać matrycy. brudek się przyczepia i po bólu wyjmuję pędzelek i wyłączam aparat i szafa gra

Dopiero zaczyna Awatar lox
    Miasto
    Gorzów Wielkopolski

Domyślnie

Ale właśnie w tym jest problem, że widać to i przez lustra, i po zrobieniu zdjęć więc wydaje mi się to dziwne

Dopiero zaczyna Awatar lox
    Miasto
    Gorzów Wielkopolski

Domyślnie

Czyli co powinienem z tym zrobić ?
    Według mojego oka pokrywa się

Uzależniony Awatar ErnestPierwszy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Patyczki do uszu, tylko trzeba pamiętać którym końcem trzymasz (jak pomylisz to tłuszcz z paluchów...) i nie odkładać po wyjęciu z opakowania na cokolwiek!!! Jak odłożysz to patyczek do wyrzucenia (zbierze drobiny kurzu).

Gorzej jak masz olej na matrycy - dziękuję ci Canon za tę odrobinę emocji

Domyślnie

Ja tam używam gruszki i lenspen czy sensorpen (jak zwał tak zwał).
    Efekty są zadowalające

Coś już napisał
    Miasto
    Chełm

Domyślnie

Widziałem na youtube jak koleś krok po kroku przeprowadzał czyszczenie matrycy w 40D. Zainteresowani pewnie dają rade odszukać nagranie.
    .

damian1645
    Guest

Domyślnie

Ja również mam problem z brudem na matrycy :-?
    a mianowicie:

Na tym zdjęciu:

widać dwa zabrudzenia.

Jedno z nich udało mi się usunąć (bawełnianym patyczkiem)

Jednak drugiego nie dałem rady:/

Gdy patrzę na matryce podczas włączonej opcji "Czyszczenia ręcznego" wydaje mi się jakby był on minimalnie poniżej wierzchniej warstwy.
    Czy to może oznaczać, że jest to zabrudzenie występujące pod "szkłem ochronnym"??
    Czy w tym wypadku pomoże tylko serwis (pewnie na zwykłym czyszczeniu matrycy się nie skończy)??
    Jak długo może potrwać naprawa czegoś takiego??

Strona 11 z 26 PierwszyPierwszy ... 91011121321 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów