Strona 92 z 103 PierwszyPierwszy ... 42829091929394102 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 911 do 920 z 1029

Wątek: Kicz Project - zdjęcia ślubne

Pełne uzależnienie Awatar marekb
    Miasto
    Wadowice,Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oskarkowy Zobacz posta
    Fajny wątek tu macie.

Zapamiętajcie tylko jedną rzecz:fotograf ślubny nie jest wart tyle, ile Wam się wydaje, tylko tyle, ile są w stanie zapłacić za jego pracę klienci. W tej branży poczucie Waszej estetyki ma się nijak do poczucia estetyki płacącego.

I jeszcze jedno. Jak przeglądałem podawane przez niektórych linki, to nie zauważałem często wielkiej różnicy między linkiem, a tym, co pokazane było w stopce postującego. No chyba, że nie załapałem dowcipu i nie wiedziałem, że trzeba się śmiać 2x.
    Jarek nie tyle ile jest w stanie zapłacić, ale ile zapłaci, choc nie do końca bo marketing robi swoje i za przeproszeniem g..o w papierku też sprzedasz lecz tylko raz, a tu nie licząc klientów z polecenia (których mam nota bene ponad 90%) klient jest jednorazowy.

Mnie też trochę głupio bo zdażało mi sie udzielać w wątku, ale dojrzałem i zrozumiałem że 80% PM chce po prostu ładnie na zdjęciach wygladać i nawet jakosc techniczna jest nie istotna a co mówic o wartościach artystycznych.

Niestety pojęcie kicz nie ma jakiejs konkretnej granicy i dla niektórych te moje czy twoje czy Marcina, czy też Kaliny będą totalnym kiczem.

Przestałem się więc wysmiewać, a za moje wczesniejsze posty przepraszam

Początki nałogu

Domyślnie

I jeszcze jedno. Jak przeglądałem podawane przez niektórych linki, to nie zauważałem często wielkiej różnicy między linkiem, a tym, co pokazane było w stopce postującego. No chyba, że nie załapałem dowcipu i nie wiedziałem, że trzeba się śmiać 2x.
    - hehe to dopiekłeś znawcom sztuki.

P.S. Łatwo kogoś z błotem zmieszać i się dowartościować,ale swoje kicze ocenia się zazwyczaj wyżej.

Cytat Zamieszczone przez wojkij Zobacz posta
    Olaboga jakie święte oburzenie .

Czyli wg Was kicz i tandetę trzeba tolerować albo wręcz promować bo takowa się sprzedaje? Dodę i jej twórczość też trzeba przestać publicznie krytykować bo przecież ona przynajmniej próbuje śpiewać i nawet czasami ktoś kupi jej płytę?

Dajcie sobie spokój już z tym nadmiarem politycznej poprawności - z kiczem i tandetą trzeba walczyć, miłość do takowej sama w narodzie nie zginie - i tak już, jeśli chodzi o świadomość artystyczną czy poczucie estetyki, jesteśmy trzy ligi za zachodnią Europą.

Dziwi mnie też to że traktujecie wrzucenie tutaj linku jako automatyczny wyrok na autorze/zdjęciach i przypięcie metki kiczu - fora są chyba właśnie po to by takie rzeczy przedyskutowywać i wymieniać miedzy sobą swoje całkowicie subiektywne opinie.
    pozwólcie że zacytuje Oskarkowego:

Fajny wątek tu macie.
    Zapamiętajcie tylko jedną rzecz:fotograf ślubny nie jest wart tyle, ile Wam się wydaje, tylko tyle, ile są w stanie zapłacić za jego pracę klienci. W tej branży poczucie Waszej estetyki ma się nijak do poczucia estetyki płacącego.
    I tyle w temacie, jednak wielu nie potrafi tego zrozumieć...........ale jak chcecie i czujecie taką misję społeczną aby edukować społeczeństwo to walczcie z wiatrakami dalej, zdajecie sobie tylko mam nadzieje sprawę że to żadnych szans na powodzenie nie ma, ludzie mają swój prywatny lepszy czy gorszy według was gust i prawo do niego, za komuny to można by jeszcze jakieś łapanki robić, batożyć, wydać oficjalne zarządzenie partyjne (co jest ładne a co nie) ale teraz to już po ptokach

Pzdr
    Ostatnio edytowane przez albercikk ; 04-03-2009 o 10:00
    C - lustra, szkła i błysk

Coś już napisał

Domyślnie

I tu się zgodze w pełni z przedmówcą, wkleiłam raz linka w tym wątku i więcej nie będę.

Tylko zacytuję komentarz pewnej pani do zdjęcia, które mam w albumie pokazywanym ewentualnym klientom-( ostrość na bukiet- na parze młodej- bokeh) "A co oni tacy nieostrzy, eeeee tam, jakieś dziwne to zdjęcie. Mojego Marka aparat (jakiś kompakt w wersji baaardzo okrojonej-jak sie później okazało) to wszystko takie ładnie ostre robi".

Pozdrawiam.

Coś już napisał
    Miasto
    WestSideWrzeszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wojkij Zobacz posta
    Olaboga jakie święte oburzenie .
    ...- i tak już, jeśli chodzi o świadomość artystyczną czy poczucie estetyki, jesteśmy trzy ligi za zachodnią Europą..
    mówisz o Nas, o nich, czy o kim? Bo takie wyrocznie i oceny są złamanego kija
    warte. Mówisz o świadomości artystycznej forumowiczów? 3/4 osób tutaj zagladających nie mają z tym nic wspólnego, i nie muszą. To nie jest forum artystów, czy magistrów sztuk pięknych, więc i świadmomość jest niezmierzalna. A to, że każdy lubi sobie popie...ć to już inna bajka.
    zatem podzielmy forum na wykształconych świadomych estetyki, na rzemieślników, i na hobbystów.
    nikt tu nie panuje nad tematem kicz projektu, moderatorzy nie mają na to pomysłu, a z drugiej strony nie muszą się tym interesować.
    Ta kupa śmierdziała i bedzie śmierdzieć. A Ci którzy tu topikują widocznie lubią się w tym gooownie babrać.
    Bo tak jak pisze Oskarkowy to klient określa co chce, a Ty musisz zarobić na chleb, i masz w pewnym moemencie w doopie poprawność wyniesioną ze szkoły. Wracasz do domu i idziesz robić sztukę dla sztuki dla siebie.
    Poza tym inna mentalność i poczucie estetyki zamawiających w wawie czy gdansku a inna na wiosce. W mieście jeszcze mozna walczyć, można wybierać klientele, ale w miasteczkach wigwizdówkach chyba nie bardzo..
    może przerzućmy się z krucjaty po wiejskich fotografach ślubnych, i zacznijmy robić czystki na forum... zabieram kałaha ze sobą i idę na front.
    nie oszczędzajmy ani dzieci ani starców. Przeżyją tylko kobiety (blondynki z dużym biustem)
    You_Me_Kan`on

Pełne uzależnienie Awatar wojkij
    Miasto
    Meksyk Europy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez japrzepraszam Zobacz posta
    Ta kupa śmierdziała i bedzie śmierdzieć. A Ci którzy tu topikują widocznie lubią się w tym gooownie babrać
    No ale w takim razie po co tu w ogóle zaglądasz? To jest publiczne forum o fotografii, w granicach regulaminu można sobie tutaj pisać tutaj na dowolny temat luźno nawet związany z fotografią. Mi np nie podoba się wątek o 32432443 przypadku bf/ff i chorobliwie pedantyczne podejście autorów - czy to znaczy ze w każdym mam okazywać swoje święte niezadowolenie? Nie - po prostu szybko zamykam kartę - polecam to samo w tym temacie.

Ja np jako początkujący lubię sobie popatrzeć jak zdjęć nie robić - nikomu ten wątek krzywdy nie robi, kompletnie nie rozumiem tej świętej krucjaty pt "wszystko co się sprzedaje jest dobre". Już pytałem ale od kiedy sam popyt jest wyznacznikiem jakości? I od kiedy przepraszam dyskusja o kompletnym braku "jakości" jest czymś złym i haniebnym?

Moderator najlepiej niech wytnie ten cały offtop gdzieś do pralni bo tu nie ma sensu kontynuować.
    Ostatnio edytowane przez wojkij ; 04-03-2009 o 15:35

Domyślnie

A może tak trochę matematycznie podejdziemy do tematu, co? ;-)

Co mamy:
    Samoświadomość fotografa - 1 zmienna
    Świadomość klienta jakie chce mieć zdjęcia - 2 zmienna
    Ile fotograf chce zarobić - 3 zmienna
    Ile klient chce dać - 4 zmienna

Znajdzie się pewnie i jeszcze więcej zmiennych. Liczba kombinacji dwóch zmiennych odrzucając cztery te same pary to 12.
    Dosyć dużo zależności, prawda?
    Jak mi wychodzą ślubne? Moi jedyni klienci powiedzieli, że im się podobają. Zawodowy fotograf wziął pieniądze (5 razy tyle) za trzy marne zdjęcia. Jak mi wyszły moje? Ja oceniam, że średnio-dobrze.
    A jak zdjęć średno-dobrych nie robić? Też wiem. Tylko czemu mam ich nie robić? I to pomimo świadomości, że inni robią lepiej. Bo nic nie robiąc nie nauczę się niczego.
    Wątek zabawny o tyle, że niestety - nikt z nas nie ma stu procentowej racji. Bo takiej nie ma. Jeden klient lubi większy kicz, drugi mniejszy, a trzeci Sztukę. Tylko, jak ten trzeci odtworzyłby może jeszcze jedną stronę to okazałoby się, że to co on uważał za sztukę to też kicz.
    A co z fotografami? A z nami jest identycznie. A czasem nawet jakoś dziwnie przekornie, bo mnie niejedna "sztuka" ceniona w środowisku po prostu razi. I tyle.
    Nie będę się zachwycał białym kwadratem na czarnym tle, bo ktoś rzekł - sztuka. Nie będę się zachwycał zupą pomidorową w puszcze, bo ktoś rzekł - sztuka.
    Nie zachwycają mnie Panny z Avignon, bo to sztuka. Nie lubię zdjęć z otworka - a to przecież same sztuki. (tu mnie poniosło ;-) )

Sami musimy odpowiedzieć sobie, co jest dla nas sztuką. Klient także musi mieć jakąś świadomość. Jeżeli jeden trafi na drugiego to skutkuje to zleceniem.
    A co jak klient ma wyższą świadomość a gotówki mniej? Wtedy dogrywa się z fotografem o mniejszej (może) świadomości sztuki i... złotówki. Bo to ze sobą silnie się wiąże.
    Wiem z autopsji, bo miałem robić zdjęcia koledze, ale niestety nie mogę w tym terminie. Dałem linki do stron. I wygrała... złotówka mimo wysokiego parcia na sztukę.

Oczywiście z mojego postu nic nie wynika. A czegoś się spodziewaliście? :-)

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KrzysK Zobacz posta
    A może tak trochę matematycznie podejdziemy do tematu, co? ;-)

Co mamy:
    Samoświadomość fotografa - 1 zmienna
    Świadomość klienta jakie chce mieć zdjęcia - 2 zmienna
    Ile fotograf chce zarobić - 3 zmienna
    Ile klient chce dać - 4 zmienna

Znajdzie się pewnie i jeszcze więcej zmiennych. Liczba kombinacji dwóch zmiennych odrzucając cztery te same pary to 12.
    Dosyć dużo zależności, prawda?
    No to mamy dowód na to, że matematyk nie nadaje się do zdjęć ślubnych
    Za dużo zmiennych i zależności? A nie możesz po prostu pokazać ludziom sporo różnych zdjęć i obserwować jak reagują na poszczególne? A jeśli to za trudne, to kazać im zrobić kupki pt. "podoba się - nie podoba się"? Czy to nie prostsze?
    Jarek

Pełne uzależnienie Awatar Sergiusz
    Miasto
    mazowiecka wioska

Domyślnie

Poza zmiennymi są pewne rzeczy constans , to znaczy dla każdego klienta lub w tym przypadku pary. Ale te stałe mają bezpośredni wpływ na całokształt zlecenia. Od nich powinniśmy zacząć. A nie od zmiennych.
    Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Uzależniony Awatar Przemek Białek
    Miasto
    Świnoujście

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez AgaP Zobacz posta
    I tu się zgodze w pełni z przedmówcą, wkleiłam raz linka w tym wątku i więcej nie będę.

Tylko zacytuję komentarz pewnej pani do zdjęcia, które mam w albumie pokazywanym ewentualnym klientom-( ostrość na bukiet- na parze młodej- bokeh) "A co oni tacy nieostrzy, eeeee tam, jakieś dziwne to zdjęcie. Mojego Marka aparat (jakiś kompakt w wersji baaardzo okrojonej-jak sie później okazało) to wszystko takie ładnie ostre robi".

Pozdrawiam.
    tez mialem taka PM ale na szczescie z nimi umowy nie podpisalem bo podejzewam ze musialbym wziasc kompakt i robic zjdecia na ich slubie.

A najfajniejsze ze po przyjsciu do nich pokazali mi album ze slubu znajomych zrobione przez "ziutka" podejzewam ze wszystkie fotki powyzej przelony 5,6 za elementem glownym nora na maxa i powiedzieli mi ze takie zdjecia wlasnie chca, stwierdzili ze teraz fotografowie robia takie rozmazane i nie ostre ze widac tylko mloda a mlodego juz nie...

i co powiedzialem ze ja nie potrafie robic takich zdjec
    dobry sprzęt jeszcze lepszy fotograf tylko tyle potrzeba
    "galeria zdjęć artystycznych" www.bandit.digart.pl

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Przemek Białek Zobacz posta
    A najfajniejsze ze po przyjsciu do nich pokazali mi album ze slubu znajomych zrobione przez "ziutka" podejzewam ze wszystkie fotki powyzej przelony 5,6 za elementem glownym nora na maxa i powiedzieli mi ze takie zdjecia wlasnie chca, stwierdzili ze teraz fotografowie robia takie rozmazane i nie ostre ze widac tylko mloda a mlodego juz nie...
    Ech.. To był przykład klienta idealnego. Wie, czego chce, dokładnie Ci pokazuje co masz zrobić. Jeśli tylko chce zapłacić Twoją stawkę, to masz z głowy nerwy, czy trafisz w jego gust, czy nie.
    Ambicje chowa się do kieszeni, kotletowanie to praca, nie sztuka. Czas to w końcu zrozumieć.
    Jarek

Strona 92 z 103 PierwszyPierwszy ... 42829091929394102 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów