Strona 5 z 9 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 86

Wątek: Rozbieżności w ocenie AF w canon 5D mark II

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez miklo Zobacz posta
    A czy ktoś Ci to musi tłumaczyć?
    Nie musi. Możemy zakończyć dyskusję w miejscu, w którym siła moich argumentów była na tyle duża, że nikt nie potrafił jej odeprzeć.

Ludzie, typu Oskarkowy raczej nie są onanistami. Ten facet przewalił w życiu wiele puszek.
    To podobnie jak optyczne.pl. Tylko, że oni twierdzą dokładnie odwrotnie jak Oskarowy, a w przeciwieństwie do niego wykonali specjalistyczny test. I co teraz zrobimy? Dla jednego użytkownika AF jest lepszy, dla drugiego gorszy, a producent twierdzi, że jest taki sam.

Ty możesz nadal uważać, że AF jest identyko i działa tak samo jak w starym 5d. I dziura w niebie się od tego nie zrobi. Śpij więc spokojnie :-)
    Po to jest forum, żeby przedstawić ludziom różne punkty widzenia, żeby mogli łatwiej sami zadecydować czy chcą wierzyć Oskarkowemu, Optycznym.pl czy może specyfikacji producenta. Ja też bym najchętniej uwierzył Oskarkowemu, bo lubię markę Canon i miałem chrapkę na nowe 5D2, ale w świetle przedstawionych faktów nie przekonują mnie zachwyty nad AF w puszce z jednym punktem krzyżowym. Nie chcę bynajmniej przekonywać Ciebie i Oskarkowego, że nie macie racji. Szanuję Wasze zdanie i opinie. Niemniej póki co pozostanę przy swoim sceptycyzmie odnośnie AF w 5D2.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez pan.kolega Zobacz posta
    Ani z tego, ani z broszurek i papierów Canona, poza ogólnikami, że jest ulepszone, nie wynika dramatyczna różnica w AF przy słabym świetle między 20D i 450D, zarówno dla środkowego jak i bocznych punktów.
    To dobrze, że nie wynika żadna różnica, bo dla obu wymienionych puszek ten parametr jest identyczny i wynosi -0.5 EV.

W 1D3 i D700 zakres pracy AF zaczyna się od -1.0 EV. W 5D2 od -0.5 EV podobnie jak w wydanym 4 lata wcześniej modelu 20D. Nie dało się nawet tego zmienić? Czy to też zagrażało modelom z wyższej półki? Jak to jest, że aparat z maksymalnym ISO 25600 ma ten sam zakres pracy AF jak aparat z maksymalnym ISO 3200?
    Ostatnio edytowane przez konrad ; 03-03-2009 o 10:54 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez konrad Zobacz posta
    To podobnie jak optyczne.pl. Tylko, że oni twierdzą dokładnie odwrotnie jak Oskarowy, a w przeciwieństwie do niego wykonali specjalistyczny test. I co teraz zrobimy?
    Wyjaśnimy. Ja różnymi 5tkami zrobiłem łącznie ponad 200.000 zdjęć w bardzo różnych warunkach. Z aparatami zżywam się do tego stopnia, że znam każą granicę ich możliwości. Coś jak kierowca rajdowy z samochodem, księgowa z kalkulatorem itp. Widzę różnice między poszczególnymi egzemplarzami. Wiesz, że w poprzednim 5D były montowane aż 3 różne rodzaje tylnych wyświetlaczy? Każdy był zdecydowanie inny a nie znajdziesz o tym żadnej informacji w dokumentach.

A teraz o testach z gazetek. Jak myślisz, ile zdjęć zrobili do tego testu? Ile czasu poświęcili tym aparatom? Kolega pracował kiedyś w chyba najpopularniejszej gazetce w Polsce. Opowiadał, jak dostał kiedyś 30 aparacików do jednego, wielkiego testu. Pokombinuj, ile czasu można było poświęcić każdemu aparatowi, żeby go opisać, sprawdzić, przestrzelić itp. Po 3 sztuce nie pamiętał pierwszej. A opisy, testy i zdjęcia były jak ta lala. No i ukazały się w prasie, więc możesz to traktować jako prawdę objawioną.

Mnie naprawdę nie zależy na tym, żebyś mi wierzył. Ale nie lubię, gdy ktoś podważa jakieś informacje na podstawie informacji, którą ktoś inny napisał w internecie.
    Jarek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oskarkowy Zobacz posta
    Ale nie lubię, gdy ktoś podważa jakieś informacje na podstawie informacji, którą ktoś inny napisał w internecie.
    Przeczytałeś to co powyżej napisałeś zanim kliknąłeś w przycisk "Zatwierdź"?

Ja szanuje Twoją opinię i biorę ją pod uwagę. Gdybym brał pod uwagę wyłącznie wynik testu z Optyczne.pl to bym sądził, że AF jest gorszy niż w starej piątce, a jestem przekonany, że gorszy nie jest.

Domyślnie

W lapach mialem do tej pory trzy 5dmk2 i moge z cala stanowczoscia stwierdzic ,ze albo test na optyczne jest mocno sponsorowany albo co bardziej prawdopodobne mieli uwalone body.
    Jak wiadomo nie ma sprzetu ,ktory nie moze sie zepsuc ,wiec testowanie czegosc co nie wydaje sie do konca sprawne i wyciaganie z tego jakis wnioskow uwazam za chore.
    Ja trafilem za pierwszym razem na mk2 z uwalona matryca ,pewnie jak by optyczni dostali ta puszke ,napisali by w tescie ,ze matryca do ****

Uzależniony Awatar miklo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

konrad: Zanotowaliśmy Twój pkt widzenia już w poprzednim wątku o 5d2. Po co piszesz co chwila to samo w ostrych tonach? Daj na luz :-)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez miklo Zobacz posta
    konrad: Zanotowaliśmy Twój pkt widzenia już w poprzednim wątku o 5d2. Po co piszesz co chwila to samo w ostrych tonach? Daj na luz :-)
    Wasz komentarz jest nie na temat. Jeśli chcecie znać odpowiedź na swoje pytanie to zapraszam na msg. Tutaj nie będę o tym dyskutował, bo się jakiś moderator jeszcze obruszy. Wątek jest o rozbieżnościach w ocenie AF, więc pozostańmy przy temacie.

Domyślnie

Konrad zamiast wypisywac swoje madrosci ,idz do sklepu tam gdzie maja mk2 (nie wiem gdzie teraz maja ale to inny problem) i pofotografuj sobie tym aparatem i wtedy wroc tu i napisz swoje spostrzezenia ok ?
    Bo w tym momecie bawisz sie w jakies dziwne teorie...zawsze wydawalo mi sie ,ze praktyka > teoria. Skoro dla ciebie wazniejsze jest to co producent pisze o swoim produkcie od opini wielu uzytkownikow (a sam nie miales stycznosci z tym sprzetem) to poprostu trolujesz

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez konrad Zobacz posta
    Ja szanuje Twoją opinię i biorę ją pod uwagę. Gdybym brał pod uwagę wyłącznie wynik testu z Optyczne.pl to bym sądził, że AF jest gorszy niż w starej piątce, a jestem przekonany, że gorszy nie jest.
    To jeszcze przykład z dzisiaj. Kolega jest naczelnym w małym pisemku o fotografii. Często korzystam z jego studia, jeśli potrzebuję czegoś w Wawce. Dziś oddawał nowe 5D, które dostał do testu. Był delikatnie mówiąc ... mało zadowolony. Dostał go z 24/1.4II i 50/1.4. Tak, to był ten sam sprzęt, który miało optyczne, krążył po różnych redakcjach.. Wynik? Suchej nitki nie zostawił na szerokim, ale z 50tką działało super. Ciekawe, jak to się stało.
    Żeby było jeszcze fajniej, to owe 24 było prawdopodobnie tą sztuką, którą pokazywali na pokazach, a która to była ostra przy moich próbach przy ... f/4 Zastanawiam się, czy w tym Canonie, to oni oczu nie mają, czy może po cichu dorabiają w żółtej firmie?
    I znów idę o zakład, że to egzemplarz był trafiony, a nie model...

Reasumując: czemu optyczne mieli problemy a inna redakcja nie? Dopisz sobie końcówkę.
    Jarek

cyganos
    Guest

Domyślnie

uwielbiam te teorie spiskowe, uwielbiam ten ślepy fanatyzm uwielbiam to canOnistyczne forum

Coś już napisał
    Miasto
    Gdynia | Warszawa

Domyślnie

Panowie dajcie spokój. Konrada nie przegadacie. Kojarzę go jeszcze z czasów posiadania przeze mnie amigi. Toczył wtedy bitwy, może nawet nadal toczy, o to ile % amigi powinno być w amidze, żeby mogła być nazwana amigą. Nie ma znaczenia jakich argumentów użyjecie, ile zdjęć zrobicie i nie ważne wasze odczucia. Chłopak się okopał na pozycji "AF w nowej piątce ssie pauke" i nawet wybuch jądrowy go z niej nie usunie. Szkoda pary na dyskusję z nim.

Strona 5 z 9 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów