Strona 4 z 32 PierwszyPierwszy ... 2345614 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 312

Wątek: 50d - regulacja AF - spostrzezenia

Początki nałogu
    Miasto
    Rumia

Domyślnie

To ja jestem ewenementem, bo mam 50d, mam tez 17-40 i 70-200 4.0L i nie zauważyłem FF/BF nie mieszałem tez regulacja AF - nie miałem potrzeby.

Albo mam taki idealny egzemplarz, albo jestem na tyle ślepy, ze nie zauważyłem żadnej różnicy. A zdjęć moim 50D zrobiłem już ponad 1000.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

1000??? to doiero lekkie dotarcie ja mam 11000
    EOS-1DMKII; EOS40D; Sigma 10-20 EX; Sigma 24-70 EX; Canon 400mmL F5.6; Canon 70-200L F2.8 Tamron 90mm 1:1; 430 EX; Tamrac 6x; Case Logic SLR3; Statyw; Monopod Manfrotto 334; 234RC; 2xLexar x300 8GB

Coś już napisał

Domyślnie

Panowie czy serwis wam odmówił naprawy? Zastanawia mnie jak duże trzeba mieć samozaparcie by z tym problemem zrobić aż 11000 zdjęć i nie reklamować produktu.

tabaka
    Guest

Domyślnie

To jest chore Panowie. Poza tym było poczekać pare miesięcy bo ruscy już kończą soft do 40D w którym można między innymi korygować wady Af i nagrywać krótkie filmiki

Dopiero zaczyna

Domyślnie

nie jestem szalony problem wystepuje nie za kazdym razem. Jedynie przy 400mm f5.6 pracuje przy powiekszeniach i tylko w tym wypadku to bardzo przeszkadza. Przy 10-20 lub 24-70 nie jest to praktycznie widoczne. Problem zaczyna sie przy 70-200 i 400 w chwili powikszania do 100% Dodam, ze "ptasia" fotografia zajmuje sie od niedawna.
    EOS-1DMKII; EOS40D; Sigma 10-20 EX; Sigma 24-70 EX; Canon 400mmL F5.6; Canon 70-200L F2.8 Tamron 90mm 1:1; 430 EX; Tamrac 6x; Case Logic SLR3; Statyw; Monopod Manfrotto 334; 234RC; 2xLexar x300 8GB

Początki nałogu

Domyślnie

A propos microadjustment i 1D mark III.
    Mam ten korpus i trochę szkiełek.
    Nie zauważyłem żadnego pływania, ani żadnego dziwnego zachowania (no może poza foceniem przy -20st. i 100-400LIS).
    Microadjustment nie poprawia skuteczności AF. On tylko przesuwa w przestrzeni miejsce, w które sprzęt ma ostrzyć. Jak jest problem z losowym "skakaniem" ustaw wokół "idealnego" punktu, to ten problem będzie dalej.
    Mam tak z Sigmą 12-24, która na 1Dm3 ostrzy jak jej się zechce - powtarzalność ustaw po prostu żałosna i do tego ma spory FF. M.adj. spowodował tylko że przesunąłem punkt ostrzenia, ale szkło dalej "lata wokół" punktu, w które powinno "trafiać".

Tak więc jak dla mnie to magiczne pływanie to po prostu mała niepowtarzalność ustaw - zbyt duży zakres tolerancji w danym sprzęcie.
    Aparaty, obiektywy, lampy.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

prosze przeczytaj - "LUZ NA BAGNECIE..." u mnie w tym jest problem. ehhh

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Witam!
    Zakladam, ze czytaliscie artykul: http://www.northlight-images.co.uk/a...djustment.html
    i ustawiacie na tablicy kontrolnej (np. na monitorze), z odpowiedniej odleglosci, na wskazanej ogniskowej (dla zoom'ow), a nie na obiektach z otoczenia.

Ja uzywam 5D II oraz stalek. Po kilku tyg. od pierwszej poprawnej regulacji - sprawdzalem ponownie i... musialem ciut skorygowac, dac inne wartosci. Czyli tez plywa. Mam wrazenie, ze warto regulowac przed wiekszym wazniejszym foceniem (trwa to krotko przeciez), nie co dzien. Gorzej, jak ktos ma je co dzien

Za jakis czas znowu sprawdze. Moze sie ustabilizowalo, a moze bedzie plywac nadal, nie wiem. Powtorze co jagular - regulacja nie poprawia dzialania AF, tylko FF\BF. Zrobcie test - ustawcie aparat na statywie, wycelujcie w obiekt i naciskajcie spust migawki. Po pierwszym ustawieniu - nie powinien drgnac! A u mnie drag, raz mniej, raz wiecej, w zaleznosci od obiektywu... Samo to oznacza, ze przy minimlanej glebi ostrosci wszystkie fotki nie moga wyjsc ostre.

PS: Zaczalem czesciej uzywac LV AF. W tym trybie przynajmniej problem FF\BF nie istnieje, a nie zawsze musze lapac w ulamku sekundy.

PPS: Wspomnialem o 'poprawnej' regulacji - jesli robicie ja na obiektach z otoczenia - zapomnijcie o powtarzalnosci, a pogodzcie sie z wieloma nieostrymi zdjeciami i plywaniem.
    Pozdrawiam!

Początki nałogu
    Miasto
    Dobczyce, Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez CyprianD Zobacz posta
    Mi to odbiera radosc z mojego hobby - jak mialem 70-300is i sigme 24-70 to myslalem ,ze to kiepskie obiektywy i to ich wina, ze nie jest zawsze ostro - zmienilem na 70-200 2.8L i 400mm 5.6L i w sumie nie jest lepiej katastrofa

Ja mam podobie. Wlasnie mój zestaw wysylam na Żytnią do kalibracji - u mnie mydlo w pewnych sytuacjach, oraz nie zawsze trafia w punkt - dobrze ze na gwarancji.

Domyślnie

Witajcie onaniści sprzętowi
    Zamiast robic zdjecia ustawiacie, justujecie, testujecie, robicie fotki tabel testowych , szarych kart, białych kart, cegieł, murów, liczycie bad pixele, wypalone, nie zapalone, robicie fotki czarnego w ich poszukiwaniu , trzęsiecie się nad jakimiś pyłkami , które sa jedyne w waszej wyobraźni , ZAMIAST ROBIC ZDJĘCIA
    Czy nie szkoda czasu na takie pierdoły? Niedawno kupiłem 50 D od takiego właśnie onanisty, za psie pieniądze, bo mu cos nie pasowało z tymi BF-ami czy co to tam jest.
    Podpiąłem swoje szkła, pofociłem i jest ok.
    Czy całą energię poświęcacie na szukanie dziury w całym i focenie cegieł ?
    Rozwala mnie to ))))

Strona 4 z 32 PierwszyPierwszy ... 2345614 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów