Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345
Pokaż wyniki od 41 do 49 z 49

Wątek: ogniskowa a kąt widzenia

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sepi75 Zobacz posta
    witajcie panowie.
    1. różnica ogniskowej 1mm nie tłumaczy różnicy taaaakiego kąta
    2. kupiłem wyobrażenie o szerszym (od kitowego-to chyba nie problem) kącie, które nie pokrywa się z rzeczywistością , i dlatego można powiedziec ,że kupiłem coś co pokrywa się z zakresem kita
    teoria miała być taka: 97.8 ultragona - 74.3 kita czyli 23,5 stopnia szerzej.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Dobrze, a czy w takim razie jeżeli kupie powiedzmy Sigma 10-20 mm f/4-5.6 EX DC o kącie 102.4 stopni , to w moim Canonie również wetnie mi ze 20 stopni ???
    Przeczytaj ze zrozumieniem linka od gwozdzta bo ewidentnie nic nie czaisz...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Domyślnie

thx Krzychu , złapałem przekaz od moderatora.
    patrzeć na oniskowe stop, nie patrzeć na kąty stop. wybierać pośród matryc asp-c stop, chyba ,że masz FF stop, albo analoga stop

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Fajnie , szukam kogoś z full frame`m
    To może bardziej obrazowo: http://www.tinyurl.com/ogniskowe
    Wybierz sobie odpowiednią ogniskową, i wciskaj znajdujące się pod zdjęciem przyciski opisane "35 mm" i "Digital".
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

patrzeć na oniskowe stop, nie patrzeć na kąty stop. wybierać pośród matryc asp-c stop, chyba ,że masz FF stop, albo analoga stop
    Dokładnie
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Domyślnie

Merde wielkie dzięki
    super sprawa, wszystko jak na dłoni

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzychu Zobacz posta
    Dokładnie
    a jeszcze dokładniej :-) istota rzeczy zawarta jest już w pierwszym! zdaniu podlikowanego przeze mnie artykułu: "Ten sam obiektyw może dawać różny kąt widzenia w zależności od tego, z jakim aparatem współpracuje."

do tego jeszcze jedna zabawka, tym razem od Sigmy :-)
    http://www.sigma-foto.de/cms/bildwin...vergleich.html

a dla wielbicieli cyferek narzędzie, które chyba wyczerpuje temat :-)
    http://www.fotografuj.pl/Article/Kal...biektywu/id/68

nie wspominając już o tym, że nawet nasza zepsuta wyszukiwarka doskonale radzi sobie z tym tematem
    http://canon-board.info/search.php?q...ia&titleonly=1
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Początki nałogu
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Odgrzeję wątek, gdyż porównałem w weekend obiektywy 24-70/2.8 L i 24-105/4L IS. Okazuje się, że ten ostatni daje dużo więcej obrazka przy tej samej ogniskowej (ok 10-15% więcej kadru!!!). Eksperyment polegał na fotografowaniu tej samej sceny z aparatu umieszczonego na statywie. Po zamianie obiektywu 24-70 na 24-105 nagle na matrycy zarejestrowało się duuużo więcej, choć ogniskowa się nie zmieniła i wielkość matrycy też. Jedyne co się zmieniło to kąt widzenia obiektywu wynikający z konstrukcji. Okazuje się, że te obiektywy przy 24mm różnią się o 10 stopni. Nie do końca to rozumiem, ale 24-105 jest duuuużo szerszy niż 24-70 przy 24mm... zgłupiałem. Czy ktoś ma fizyczne wyjasnienie zjawiska, bo do tej pory twierdziliście, że to albo zaokrąglenie ogniskowej producenta, albo zmiana wynikająca z wielkości matrycy, a tu mamy przypadek odmienny - ta sama ogniskowa, ta sama matryca, inne pokrycie sceny...help pliz!
    -C

EOS R5+kilka szkiełek Canona

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

ale co tu się dziwić? 10% niedokładności w określaniu ogniskowej może się zdarzyć...
    biorąc pod uwagę, że to zoomy standardowe i ostrzące wewnętrznie, to i tak nie jest źle
    gdyby się jeszcze nie wysuwały, wyniki mogły by być jeszcze bardziej odjechane :P
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków/Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez chrislab Zobacz posta
    Odgrzeję wątek, gdyż porównałem w weekend obiektywy 24-70/2.8 L i 24-105/4L IS. Okazuje się, że ten ostatni daje dużo więcej obrazka przy tej samej ogniskowej (ok 10-15% więcej kadru!!!). Eksperyment polegał na fotografowaniu tej samej sceny z aparatu umieszczonego na statywie.
    Moim zdaniem te różnice wynikają z innego umiejscowienia źrenicy obiektywu. Hint: 24-70 wysuwa się przy szerokim kącie, 24-105 przy tele.
    Ustal główny punkt nodalny (jak do panoramy) i ustaw aparat tak, by był on w tym samym miejscu dla obu obiektywów.
    zdRAWki
    EDIT: a żeby było śmieszniej, przy różnej odległości ogniskowania uzyskasz także różne kadry (i będzie prawdopodobnie różnica pomiędzy obiektywami), z kolei ze względu na potencjalnie różny mechanizm ogniskowania
    Fotograf platoniczny

Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345

Uprawnienia umieszczania postów