tylko ze wniosek raczej pisze się na jedna jakąs konkretną działalność lub jeden kierunek a posrednictwo finansowe i fotografia to dwa inne
tylko ze wniosek raczej pisze się na jedna jakąs konkretną działalność lub jeden kierunek a posrednictwo finansowe i fotografia to dwa inne
Canon 1D MK III, 300D x2| BG-E1 | Tokina 12-24 f/4 SPRZEDAM | Canon: 24-70 f/2,8 L | | 28 f/1.8 | 50 f/1.4 | 85 f/1.8 | 75-300 f/4-5.6 | 420EX |
zamiennik RS-60E3 | EOS -> m42 | Revuenon 50 f/1,8 | MC 3M-5CA 8/500 | pierścionki | First Opticam PRO-6604G + inny badziewny trójnóg
www.nagor.prv.pl - FOTOblog.
wlasnie , tak hop siup nie ma raczej ;] , tzn mozna ale moga sie pojawic problemy jak urzad sie o tym dowie
no comment...
Dowiem się dokładnie ale wydaje mi się, ze dla UP nie ma to żadnego znaczenia - ważne by opłacać ZUS.
Nie ma przecież przeszkód, żeby wykonywać różne działalności.
Np na działalność foto potrzebny sprzęt foto i stąd wniosek o dotację,
a na działalność np handlową potrzeba tylko umiejętności sprzedaży i odpowiedni wpis w wykonywanej działalności.
Lub też działalność foto tak dobrze prosperuje, że chcemy otworzyć własne studio i sprzedawać np sprzęt foto. Potrzebujemy wtedy odpowiedni wpis.
Dla UP jest ważne by posiadać wnioskowany sprzęt i opłacać składki ZUS.
Ja sie ostatnio dowiadywalem i bylo, ze musisz utrzymac firme przez rok, czyli oplacac ZUS i wtedy po tym okresie nie musisz ich splacic... ale... jak wejdziecie na strone urzedu pracy w wawie np... to jest tam informacja, ze wszelkie te przepisy moga ulec zmianie... jakie i ktore, nawet wtedy babka nie wiedziala, wiec tez nie daja teraz nawet kasy, tylko czekaja... musicie sledzic strone urzedu.
Aparat mam i ja
W lodzi jest wszystko jasne , pomimo ze regulamin stary, wnioski pzyjmuja , radzil facet czekac do 1 marca bo wlasnie wyliczona srednie wynagrodzenie za 4 kwartal 2008.
zyys ale dotacje dostaniesz na konkretny pomysl itd , chyba ze tym wniosku uwzgledniasz firme ktora wlasnie i jedno i drugie mozna robic , ale czy to przejdzie ;]
no comment...
A ja mam inne , jaka forme opodatkowania wybraliscie ? ryczalt ? ile on wynosi przy uslugach fotograficznych ? 8.5% czy moze 5.5% ( podchodzi pod dzialalnosc wywtorcza jakby nie patrzec ;] ) , czy niestety wolny zawodo i 20% ?![]()
no comment...